DomovBolezni in simptomiPrekomerno potenje: Kakšni so vzroki in rešitve za to težavo?

Prekomerno potenje: Kakšni so vzroki in rešitve za to težavo?

Prekomerno potenje oziroma hiperhidroza ni le nadležno, temveč predstavlja tudi ugodne pogoje za razvoj različnih okužb kože. To neprijetnost seveda morda še najlaže opazimo poleti, ko je tudi vreme veliko toplejše. Znoj izločajo žleze znojnice, ki jih imamo razporejene po vsej površini telesa, zato je lahko to res velika težava.

- Oglas -

Eksokrine žleze znojnice se nahajajo v koži celega telesa. Najgosteje so razporejene v koži pazduh, dlani in podplatov, v koži čela, vratu, prsnega koša in na hrbtu. So tanke, spiralasto zavite cevke, ki ležijo globoko v usnjici na meji s podkožnim maščevjem, potujejo z izvodili proti površini kože, kjer izločajo znoj, prozorno tekočino brez vonja. Dejavne so od rojstva.

Prekomerno potenje

Kako delujejo?

Poleg eksokrinih znojnic se predvsem v pazduhah, okrog popka, prsnih bradavic in anogenitalno nahajajo tako imenovane apokrine znojnice, ki postanejo dejavne šele v puberteti pod vplivom spolnih hormonov in dajejo ljudem značilen vonj. Apokrine žleze imajo zelo velik pomen za medsebojno komuniciranje pri naših kosmatih hišnih ljubljenčkih. Glavna naloga znojnic in znojenja je uravnavanje telesne temperature in izločanje presnovkov in zdravil.

- Oglas -

Potenje se običajno poveča ob višjih temperaturah v okolju, ob vročinskih boleznih (na primer različnih virozah), fizični aktivnosti (na primer ob različnih športnih aktivnostih in fizičnem delu) in ob nenadnih večjih psihičnih obremenitvah. Pri nekaterih ljudeh sproži povečano potenje tudi uživanje alkohola, močno začinjene hrane in kajenje. Omenjeni dejavniki prek simpatičnega vegetativnega živčevja stimulirajo delovanje znojnic.

Ljudje imajo najpogosteje težave s prekomernim potenjem dlani, podplatov, pazduh, čela in vratu. Potenje se lahko poveča tudi zaradi hormonskega vpliva hormona progesterona v nosečnosti in menopavzi.

Drugi vzroki

Tudi obolenja ščitnice in prekomerna telesna teža povečujejo potenje. Nočno potenje je lahko znak resnejšega obolenja v telesu, na primer malignih obolenj. Ob potenju se v primeru pojava malignega procesa v telesu pojavi tudi sočasna huda utrujenost in znatnejša izguba telesne teže. Zato je ob nenadnem pojavu nočnega potenja potrebno obiskati zdravnika, da izključi pojav resnejšega obolenja.

potenje 1

Svetuje se uporaba zračnih oblačil in obutve iz naravnih materialov, kot so lan, bombaž in usnje. Odsvetuje se uživanje alkohola in večjih količin kofeinskih napitkov.

Neprijeten vonj povzročajo bakterije, ki se namnožijo na koži, zato se svetuje uporaba dezodorantov, ki vsebujejo snovi, ki preprečujejo razrast bakterij. Pri občutljivejših osebah  lahko dezodoranti povzročajo alergične reakcije in vnetje kože.

Ali lahko prekomerno potenje preprečimo?

Prekomerno potenje lahko preprečujemo z antiperspirantnimi kremami in raztopinami, ki vsebujejo aluminijeve soli in jih nanesemo na kožo čez noč. Antiperspiranti povzročijo delno obstrukcijo žlez znojnic in tako zmanjšajo iztekanje znoja na površino kože. Običajno se antiperspirantne kreme nanaša tri do pet dni zapored, nato 1- do 2-krat tedensko. Omenjene kreme lahko dražijo kožo in obarvajo oblačila. Odsvetuje se trajnejša uporaba antiperspirantov, ker lahko povzročijo vnetje znojnic. Antiperspiranti so na voljo v lekarnah brez recepta.

- Oglas -

Prekomerno potenje lahko zmanjšamo tudi s tekočim pudrom z urotropinom, ki je na voljo v lekarnah tudi brez recepta. Nanesemo ga zvečer na čisto kožo. Uporabljamo ga od 3 do 7 dni zapored. V primeru vztrajanja hiperhidroze, lahko postopek ponovimo čez 10 dni.

Pri povečanem potenju dlani in podplatov se uporablja tudi iontoforeza, kopeli s tokovi nizke jakosti (10 do 15 mA) v posebnih posodah, ki funkcionalno zmanjšujejo delovanje znojnic. Učinek posamezne iontoforeze traja nekaj ur do nekaj dni.

Drugačna pomoč in posegi

V zadnjih letih se hiperhidroza uspešno zdravi z injekcijami botulinus toksina, ki začasno blokira delovanje simpatičnega nitja in s tem delovanje znojnic. Učinek je začasen in traja od 6 do 9 mesecev, nato se mora botulinus toksin ponovno injicirati.

Če je hiperhidroza zelo huda in moteča, se lahko znojnice kirurško izrežejo. Po posegu so lahko vidne brazgotine. Pri nekaterih osebah pomagajo zmanjšati prekomerno potenje psihoterapija in sprostitvene metode. V težjih primerih se za kratek čas predpišejo pomirjevala, če je vzrok potenja psihična napetost. Če je vzrok prekomernega potenja obolenje ščitnice ali katero koli drugo obolenje, je potrebno zdravljenje osnovne bolezni.

Zaradi prekomernega potenja in draženja kože se neredko vname koža v kožnih gubah, predvsem pod dojkami, v dimljah in pazduhah. Koža postane pordela, otekla, boleča in včasih celo erodirana, razvije se tako imenovani intertriginozni dermatitis. Da se prepreči nastanek intertriginoznega dermatitisa, je potrebna dosledna higiena. Potrebno je poskrbeti, da je koža suha. Svetuje se uporaba posipov – antimikotičnih, ali kar običajnega smukca. Ko je koža že vneta, se svetujejo obkladki in uporaba antimikotičnih krem in raztopin.

potenje 2

Zamašitve

Ob telesni dejavnosti v tesnih, nezračnih oblačilih, ob zadrževanju v toplih vlažnih okoljih ali pri okužbah s povišano telesno temperaturo lahko pride do zamašitve izvodil znojnic ob izlitju na površino kože, kar se kaže kot drobni srbeči vodeni mehurčki, ki izginejo spontano v nekaj urah. – gre za tako imenovano miliarijo. Po videzu lahko spominjajo na kapljice vode. Oseba jih pogosto ne vidi, saj jih s praskanjem in drgnjenjem poči, preden jih opazi.

Če se zamašijo izvodila znojnic globlje v koži in se pridruži vnetje okolišnega tkiva, nastanejo poleg vodenih mehurčkov še drobne rožnate srbeče bunčice in včasih tudi gnojni mehurčki. Omenjeni izpuščaj lahko traja nekaj dni.

potenje 3

Zdravljenje miliarije je povsem preprosto. Predvsem je potrebno odstraniti vzrok povečanega potenja. Lahko se aplicirajo hladni obkladki. Pomembno je hlajenje. Redko se svetuje uporaba cinkovih in drugih tekočih pudrov. Ljudje neredko z nejevero sprejmejo pojasnilo zdravnika, da ne potrebujejo posebnega zdravljenja. Miliarije so posebno pogoste pri dojenčkih in majhnih otrocih, kadar so pretoplo oblečeni, ker nimajo še povsem razvitih termoregulacijskih mehanizmov. Nastanejo zaradi pregretja otroka zaradi pretoplega in prevlažnega okolja oziroma pretoplih ali nepredušnih oblačil. Lahko nastanejo tudi zaradi pretirane uporabe mastnih negovalnih mazil in oljnih kopeli.

potenje 4

Zadostuje hlajenje otroka z obkladki ali mlačnimi kopelmi in ukinitev mastnih negovalnih mazil in olj. Previdnost je potrebna tudi pri nanašanju zaščitnih krem v poletnih mesecih. Otroka v toplejših mesecih oblečemo v lažja oblačila.

Razrast bakterij

Kot sem že omenila v uvodu, je povečano potenje ugodna podlaga za razrast različnih mikrobov, bakterij, glivic in virusov. Povečano potenje je lahko vzrok za nastanek kožne plesni, ki je precej pogosta težava najstnikov in mladih odraslih v poletnih mesecih. Povzroči jo prekomerna razrast kvasovke Malassezia furfur, ki je kot del mikroflore v manjšem številu sicer normalno prisotna na koži, kar se kaže s pojavom hiper- ali hipopigmentiranih, drobno luščečih lis, predvsem na vratu, ramenih in zgornjem delu hrbta. Potrebni so ukrepi za zmanjšanje potenja in uporaba antimikotičnih krem od 3 do 4 tedne.

potenje 5

Povečano delovanje znojnic je neredko pridruženo povečanemu delovanju lojnic, tako imenovani seboreji in posledično seboroičnemu dermatitisu, ki se kaže z rdečino in luščenjem ter občasnim srbenjem na obrazu in prsnem košu. Omenjene težave zdravimo z antimikotičnimi kremami in šamponi, ki vsebujejo cinkov pirition in so na voljo v lekarnah tudi brez recepta.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -