DomovPrehranaKokosova voda za zdravje in njena uporaba

Kokosova voda za zdravje in njena uporaba

Zdravilna kokosova voda sicer ni na novo odkrit zaklad narave, saj jo lahko že nekaj časa kupite skorajda povsod. Kokosova voda ni nič drugega kot tekočina, ki priteče, ko odpremo kokos. Že dolgo je bila ta tekočina izjemno cenjena osvežilna pijača v tropskih območjih, ki pa naj ne bi bila nikoli povsem enakega okusa.

Kokosova voda - zdrav napitek in izotonik

- Oglas -

Kokosova voda že dolgo velja za izjemno zdravo pijačo

Od nekdaj so jo uporabljali za zdravljenje in blaženje nekaterih zdravstvenih tegob – dehidracije, vročinskih kapi, prebavnih težav, slabosti, šibkega libida, koprivnice.

Novejše raziskave nakazujejo, da naj bi bila koristna pri preprečevanju rakavih obolenj, visokega krvnega sladkorja, ledvičnih kamnov in ateriosklerozi. A vsaka kokosova voda, ki jo najdete na trgovskih policah, nima enakih zdravilnih učinkov. Za vas smo preverili, na kaj morate biti pri nakupu še posebej pozorni, če želite piti kokosovo vodo, ki že v postopku predelave ni izgubila dragocenih hranil. Takšna kokosova voda bo namreč vašemu telesu postregla z vsemi koristnimi in blagodejnimi učinki.

Preberite tudi: Voda, tekočina življenja – ste res lačni ali ste morda žejni?

Zakaj je kokosova voda tako priljubljena?

Kokosova voda postaja vedno bolj priljubljena, saj s pitjem kokosove vode telesu na preprost način pomagamo, da se razstrupi. Sok mladega kokosa namreč deluje razstrupljevalno, nase veže škodljive snovi in jih potiska iz telesa, lahko pa pomaga tudi pri čiščenju prebavnih poti.

- Oglas -

Kokosova voda postaja priljubljeno in zdravo nadomestilo za športne izotonične napitke, ki so vse prevečkrat polni umetnih barvil, arom in drugih snovi, ki telesu na dolgi rok škodujejo. Kokosova voda pa je povsem naraven izotonik, ki ima čudovito lastnost, da hitro pripomore k obnovi izgubljene tekočine po naporni fizični dejavnosti. Čeprav je kokosova voda prijetno sladkega okusa, vsebuje veliko manj sladkorja kot umetni športni napitki, še več, vsebuje celo pol manj sladkorja kot jabolčni sok. Pitje kokosove vode priporočajo tudi pri vročini in dehidraciji, saj celicam olajša ponovno sprejemanje potrebne vode. V njej se skriva tudi veliko proteinov.

V kokosovi vodi najdemo številne dragocene vitamine in minerale. Odlikuje jo visoka vsebnost vitaminov B in C. Bogata je z minerali kalcijem, kalijem in magnezijem. Vsebuje tudi železo, fosfor, natrij in baker. Ali ste vedeli, da kozarec kokosove vode vsebuje skoraj dvakrat toliko kalija, kot ga najdemo v banani?

Kokosova voda zeleni kokosi

Kokosi morajo biti zeleni in ne rjavi

Dr. Bruce Fife, ki je napisal več knjig o zdravilnosti kokosove vode, razlaga, da je kokosova voda sčasoma postajala vedno bolj priljubljena, zato je postala še posebej zanimiva za velike korporacije, ki so hitro našle načine, kako s kokosovo vodo iztržiti čim več, kar pa pomeni, da morajo biti kupci vedno bolj pozorni na to, kako je kokosova voda pridobljena. Prava kokosova voda mora biti namreč pridobljena iz zelenih, mladih kokosov, starih med šest in devet mesecev, in ne iz zrelih rjavih in dlakavih kokosov, ki jih najdemo v trgovini. Kakovost kokosove vode je odvisna od različnih dejavnikov, kot so podnebje, vlaga, zemlja, na kateri kokosi uspevajo. Ker se je povpraševanje po kokosovi vodi izjemno povečalo, so velika podjetja začela proizvajati vodo iz zrelih kokosov, saj je ta veliko cenejša od vode iz mladih kokosov.

- Oglas -

Ta postopek sicer ni škodljiv ali sporen, a takšna voda je bistveno manj kakovostna, poleg tega pa ima slabši okus. Poleg tega v želji po standardiziranju okusa, kar je pri kokosovi vodi izjemno težko, nekatere kokosove vode vsebujejo dodatne sladkorje, kar pa je pogostokrat posledica tega, da so mladi kokosi slajši od zrelih kokosov, zato podjetja z dodajanjem sladkorjev poskušajo izboljšati okus kokosove vode in ga približati okusu kokosove vode iz mladih kokosov.

Toplotna obdelava uniči koristne snovi

Ko je kokos odprt, začne kokosova voda hitro fermentirati, s čimer se spremenita okus in vonj. Kokosovo vodo zato velikokrat visoko toplotno obdelujejo, s čimer pa uničijo veliko dragocenih sestavin v vodi, spremeni pa se tudi okus. Na trgu pa se pojavlja tudi koncentrat iz kokosove vode – to je kokosova voda, ki jo s posebnim postopkom predelana v gost sirup, pojavljajo pa se celo praški iz kokosove vode. Ti produkti naj bi sicer vsebovali enako število elektrolitov, vendar pa se pri takšni pridelavi izgubi visok delež hranil, ki so občutljiva na toploto.

Kokosova voda uporaba

Največ zdravilnih učinkovin lahko ohranijo s posebno mikrofiltracijo

Pri izbiri kokosove vode je tako zelo pomembno, da preberete, kaj piše na etiketi. Pomembno je, iz kako zrelih kokosov je narejen napitek in kako je obdelan. Nekatera podjetja so namreč razvila postopke, ki manj uničijo koristne sestavine v kokosovi vodi. Gre za postopek, pri katerem mlade kokose nežno obdelajo, da preživijo transport v Evropo, in kokosovo vodo pridobijo tukaj in je ne obdelujejo z visoko temperaturo, posledično pa je kokosova voda okusnejša in obdrži več hranil. Takšen postopek je posebna mikrofiltracija brez pasterizacije ali drugih postopkov segrevanja, s katerim bi se učinkovine izgubile. Takšen patentiran tehnološki postopek pridobivanja soka iz mladih kokosovih orehov pa je ključen, da tekočina ostane sterilna, obenem pa se ohranijo vse bioaktivne snovi, minerali, fitohormoni … Pozorni bodite tudi na to, da izdelku niso dodali umetnih konzervansov, barvil in sladkorja.

V čem je razlika med kokosovim sokom in mlekom?

Kokosovo mleko se pridobiva iz mesa (kopre) in koščice zrelih kokosovih orehov, medtem ko je kokosov sok tekočina mladih kokosovih orehov, iz katere se kasneje razvije koščica. Pri 6–9 mesecih rasti doseže kokosov oreh svojo polno velikost. V njem je le sterilen kokosov sok oz. voda. Tak oreh še nima koščice. Iz soka, ki je zelo bogat z minerali in fitohormoni se pozneje razvije koščica – seme za nov plod. Prav to je razlog za tako posebno kemično sestavo kokosovega soka.

Preberite tudi: Ajurvedski jutranji ritual za vaše boljše zdravje

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -