DomovNeuradnoZgodba: Našla rešitev za bolečine v hrbtenici

Zgodba: Našla rešitev za bolečine v hrbtenici

Upokojenko Štefko Grandovec iz Ljubljane so kot posledica dolgoletnega dela vrsto let pestile številne zdravstvene težave, zlasti bolečine v hrbtenici in zaradi ponavljajočih se gibov na delu v preteklosti sindrom karpalnega kanala. Slednjega je reševala operativno, medtem ko sta ji pri lajšanju hernije diska najbolj pomagala bioenergija po Domančićevi metodi in terapija v Ananti, centru za zdravo življenje v Ljubljani, ki povezuje tradicionalno kitajsko znanje in sodobna znanstvena dognanja fizike.

- Oglas -

Štefka Grandovec

Osebna izkaznica:

Štefka Grandovec
Spol:
ženski
Starost:
66 let
Začetek težav:
okrog leta 2000
Zdravstvene težave:
sindrom karpalnega kanala, hernija diska (izbočenje medvretenčne ploščice)
Zdravljenje:
bioenergija, naravna metoda, sloneča na tradicionalni kitajski medicini
Počutje danes:
Pravi, da se dobro počuti, hrbtenica je zdaj v redu.

Pred kratkim je utrpela tudi možgansko kap, a je ostala brez posledic, saj je naključje hotelo, da je prav v času kapi prišla v roke terapevtki (mojstrici) Saši Debevec, ki ji je takoj učinkovito pomagala.

- Oglas -

Zgodnje težave

Težave s hrbtenico so se pojavile že zgodaj, pove Štefka Grandovec, ki smelo prenaša svoje zdravstvene tegobe že mnogo let. Rentgenske slike hrbtenice, ki jih je dobila pred osmimi leti na Metelkovi, so pokazale, da ima izmaknjeni disk petega ledvenega vretenca. Opazila je, da ima težave tudi pri hoji, saj ji je desno stopalo pri hoji po asfaltu kar padalo. Ko je bila na pregledu pri fiziatrinji, ji je ta rekla, naj hodi po prstih, kar je zmogla, ko pa je morala hoditi po petah, se je kar sesedla, se spominja. Fiziatrinja ji je dala napotnico za rentgensko slikanje kolkov, rentgen hrbtenice, elektromiografijo (EMG) desne noge in magnetno resonanco hrbtenice. Na EMG desnega kolena je šla v Novo mesto, kolke so ji slikali v Zdravstvenem domu na Metelkovi v Ljubljani. Povsod so ji potrdili, da je poglaviten vzrok njenih težav hrbtenica.

Najprej je šla na preiskave k nevrokirurgu, ki ji je že prej operiral tudi zapestja. Ta se tokrat za operativen poseg ni odločil, pač pa jo je poslal na desetdnevno terapijo v Sočo. »Ko je nevrokirurg videl izvide magnetne resonance, je bil zelo začuden. »Kaj pa je zdaj to?« je vprašal,« pove naša sogovornica. Magnetna resonanca hrbtenice, ki so ji jo naredili na Ptuju leta 2008, je bila namreč brez posebnosti. Vzrok za to pripisuje Štefka bioterapevtu Dragu Šušnjari, ki jo je pred tem zdravil z bioenergijo po Domančićevi metodi. Njegova skupinska terapija ji je zelo dobro dela. »Ko mi je šel z rokami na hrbtenico, je rekel: »Ja, kakšno hrbtenico pa imate! Najprej moramo to sprostiti, da lahko sploh kaj naredimo.«

Hrbtenica me je zelo bolela, imela sem tudi išias. Spati nisem mogla niti na levi niti na desni strani ali vznak. Zaspala sem lahko samo obrnjena malo na trebuh. Eno noč sem normalno spala do sedmih zjutraj, sicer nisem mogla spati. Takrat sem se zjutraj v postelji spraševala, če sem to res jaz. Nisem mogla voziti niti avta.« Na terapije k Šušnjari je hodila skupaj s sestrično, ki je imela tudi težave s hrbtenico, in ji po njegovih terapijah ni bilo treba na operacijo.

Dobro počutje brez antidepresivov

V Ananto, center za zdravo življenje, čigar naravne metode izvirajo iz kitajskih tradicionalnih znanj o zdravju in sodobnih dognanjih znanosti, je prišla letos avgusta. Hčerka ji je prinesla dva darilna bona za terapijo in tako je potem hodila na skupinska srečanja ter se prijavila tudi za individualno terapijo. Terapevtka ji je večkrat naredila masažo hrbtenice. Masaža na začetku je bila bolj nežna, potem pa močnejša. Poleg tega, da so izginile bolečine, ji je izginila tudi bulica, nekakšen hrustanec v obliki krogca, ki jo je že dolgo imela pri trtici in ji je ostala tudi po terapijah Šušnjare.

Po terapijah v Ananti se je vedno počutila zelo dobro. »Mojstrica Saša je zelo dobra terapevtka, pravi sonček je,« pove Štefka, ki je na skupinski terapiji občutila blagodejno sproščanje in se začela zavedati, kako zakrčena je. »Bila sem tako zbita, skrčena. Vse psihične in fizične težave so bile zablokirane v telesu. Med terapijo občutiš, da dobivaš energijo, sproščaš se, določen del telesa te začne boleti. Začutiš limfo, žolč in druge organe, dele telesa itd. V glavo mi vselej pride energija.« Preden je prišla v Ananto, je pet mesecev jemala antidepresive in se je boljše počutila, odkar pa je začela hoditi na terapije v Ananto in je zdravila pozabila doma, je videla, da lahko živi tudi brez njih in se vseeno dobro počuti.

Po možganski kapi brez posledic

22. oktobra 2015 je doživela možgansko kap. Spominja se, kako sta se obe s hčerko tisti dan težko odpravili od doma, kot bi slutili, da se bo nekaj zgodilo. Ko sta prišli v Ananto v garderobno sobo, se je zgodilo: »Sezula sem se, hotela sem se preobuti, zeblo me je. Bila sem čisto ledena in si nisem niti jakne slekla. Nenadoma sem padla, vrglo me je v vrata nazaj. Dobila sem modrice. Nisem izgubila zavesti. Hči je zakričala, a sem se pobrala in vstala sem ter rekla, da sem dobro. Usta mi je potegnilo v desno stran. V očeh sem čutila pritisk. Govoriti nisem mogla, niti odpreti ust. Takrat sem imela ravno individualno terapijo. Saša mi je masirala glavo, rekla mi je, naj govorim, a ni šlo. Potem mi je ona odpirala usta in sem začela govoriti že pri njej. Celo uro me je masirala,« pove Štefka.

Naslednji dan se je zbudila s počeno žilo, ki je izstopila na nogi. Po možganski kapi jo je treslo, imela je mravljince in desna noga je ohromela. Glave ni mogla obračati na levo stran. Zaradi terapij v Ananti lahko zdaj normalno obrača glavo in z desno nogo nima več težav. Strdki se čistijo. Žila, ki je izstopila na površje (počila), se je po masaži vrnila v prejšnje stanje. Po možganski kapi nima posledic, opazila pa je še druge blagodejne učinke terapije. »Prej sem imela slabe lase, zdaj imam lepšo kožo in lase, kar se je po mojem mnenju izboljšalo zaradi terapij. Celo telo je bolj mehko, prej sem bila vsa trda. Vem, da terapija deluje in mi ni žal denarja, ki sem ga dala zanjo.«

- Oglas -

Samopomoč

Štefka se je tudi sama začela masirati, odkar je ugotovila, da ima po masaži mehak in prožen hrbet. Redno si z olivnim oljem masira stopala, za masažo uporablja tudi gabezovo kremo in šentjanževko. Spominja se, kako je še prej, ko je zjutraj vstala, imela trde blazinice, občutek, kot da bi imela nekaj prilepljenega na podplatu, za kar je pozneje izvedela, da je povezano s srcem. Odkar se redno masira, tega ni več. Stopala so spet mehka in gibljiva. Tudi psihološko opaža, da se je spremenila. Postala je bolj umirjena in se zna postaviti zase. Prej se je vedno uklanjala drugim, zdaj pa postaja vedno bolj sama svoja in si zna prisluhniti. Ker opaža, da je pozabljiva, za lajšanje simptomov jemlje kapsule Bilobil. Zdi se ji, da se ji je izboljšal spomin in da zdaj manj pozablja. Tudi črevesje, ki ji je še pred leti delalo težave, saj jo je pestilo zaprtje, je boljše.

Zdaj ima bolj redno prebavo. Leta 1986 so jo operirali, saj je imela namreč hemoroide in rano na črevesju. »Težave s črevesjem so se pojavile zaradi nosečnosti, saj je hčerka tako ležala, da mi je stisnila črevo, « pojasni. Zdaj večino časa preživlja v Šentjanžu na Dolenjskem na vikendu skupaj z možem. Od letošnjega poletja je že prababica, doma ima njivo, veliko hrane pridela in se zdravo prehranjuje. Rada hodi v toplice in na sprehode, v kar je bila prisiljena tudi zaradi hrbtenice. »Najboljše je hoditi po gozdu. Prej nisem bila navajena nič hoditi, delali smo hišo na Dolenjskem, za vsako stvar sem se odpeljala z avtom. Nisem se mogla odpraviti hoditi, potem pa sem se prisilila k hoji tako, da sem začela hoditi prižigati svečo na grob mojih staršev. To mi je dobro delo,« sklene naša sogovornica.

Ne spreglejte tudi člankov:

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -