DomovBolezni in simptomiKronična bolezen ven: preventiva in zdravljenje

Kronična bolezen ven: preventiva in zdravljenje

Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, katere vzrokov natančno ne poznamo. Zajema vse simptome in znake, ki nastanejo zaradi povečanega pritiska venske krvi v venah nog. Prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta in predstavlja veliko breme za bolnika in družbo. Ker še ne poznamo vzroka kronične bolezni ven, tudi ne poznamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Obstajajo pa številne možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav.

Simptomi in znaki kronične bolezni ven

Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v odtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki KBV (kronične bolezni ven). Sprva to opazimo kot oteklino v predelu gležnja, ki po navadi ni pretirano boleča, bolj moteč je občutek težkih, utrujenih, tudi nemirnih nog. Zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev. Razširjene, vijugavo potekajoče vene – varice se lahko pojavijo tudi na drugih delih goleni, stopalu in stegnih. Nekateri bolniki opažajo krče na področju varic na golenih in stegnih v nočnem času, zato varice imenujemo tudi krčne žile.

- Oglas -

 

Kronična bolezen ven in krčne žileKronična bolezen ven se z leti stopnjuje

Če povratni tok krvi v venah nog (refluks) traja več let, pride do postopnega stopnjevanja bolezenskih znakov in simptomov. Ko pride do pojava vnetja na koži goleni, govorimo o kroničnem venskem popuščanju. Na spodnjem delu goleni se pojavijo drobne lise okrasto rdeče barve, pojavijo se sprva ostro omejena srbeča žarišča pordele, luščeče se kože, ki se s težavo začasno pozdravijo z uporabo zdravilnih krem in se pogosto ponovijo, če se bolnik ne zdravi za KBV. Koža pri nekaterih bolnikih postane temno rjavo obarvana, suha, na otip trda in se je ne da več nagubati.

Pri nekaterih nezdravljenih bolnikih lahko otrditev kože napreduje do te mere, da onemogoči gibanje v gležnju. Redkeje se pojavijo še bele lise, ki so obdane z rdečimi kapilarami. Zadnja stopnja bolezni je pojav venske golenje razjede. Ta nastane najpogosteje na notranjem delu gležnja, lahko pa tudi na drugih delih goleni. Venska golenja razjeda je najpogostejša med kroničnimi razjedami na golenih, saj so vensko-arterijska, arterijska, razjeda pri sladkorni bolezni, nevrološke, maligne in druge precej redkejše.

Najprepoznavnejši znaki

Med ljudmi najprepoznavnejši znak KVB – varice se pojavljajo enako pogosto pri obeh spolih, opažamo pa večje pojavljanje drobnih žilic – telangiektazij in varic s starostjo. Tako opažamo pri starosti 70 let približno 70 % moških in žensk z varicami ali telangiektazijami. Tveganje za razvoj varic je povečano, če ima varice eden od staršev (20 %) ali celo oba starša (50 %). Višje rasti, kot je oseba, višji ima pritisk v venah na nivoju gležnjev v stoječem položaju, s tem se poveča tudi možnost nastanka varic. Pomemben vpliv imajo tudi večkratne nosečnosti, sedeč način dela in gibalno neaktiven način življenja.

- Oglas -

Ko kronična bolezen ven napreduje

Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, ki močno vpliva na kvaliteto življenja. Pri zdravljenju je treba razmišljati o rizičnih dejavnikih, ki lahko poslabšajo bolezen, in o – za bolnika – najprimernejšem načinu znižanja venskega pritiska v nogah. S prilagoditvijo življenjskega sloga z več gibanja si lahko v veliki meri olajšamo težave in vplivamo na napredovanje bolezni.

 

venaZdravljenje bolezni

Kompresijsko zdravljenje je temelj uspešnega zdravljenja KBV. S pravilno in dosledno kompresijsko terapijo lahko uspešno zdravimo vse simptome in znake te bolezni. Kompresijsko zdravljenje lahko izvedemo s kompresijskimi povoji in kompresijskimi sistemi ter kompresijskimi nogavicami. Za lajšanje simptomov KBV uporabljamo tudi zdravila – venotonike. Telangiektazije in metličaste varice lahko odstranimo z žilnimi laserji, ko se zaradi svetlobe oziroma toplote vena razgradi in postopoma odstrani preko limfnega obtoka. Sklerozacija je metoda, ki se izvaja z vbrizgavanjem sklerozantnega sredstva v svetlino vene, ki jo želimo odstraniti.

Postopek je praviloma manj boleč kot poseg z žilnim laserjem. Sklerozacija ven s tekočino je primerna za telangiektazije in manjše varice. V zadnjih letih se je pričela uporabljati sklerozacija s peno, ki je primerna tudi za večje varice, ta se izvaja pod nadzorom ultrazvoka. Operacijo varic pa izvajajo žilni kirurgi. Odstranitev varic je možna na klasičen kirurški način ali pa z znotrajžilnim pristopom – z znotrajžilnim laserskim ali radiofrekvenčnim aparatom.

- Oglas -

Prednost te metode je, da se lahko izvede v lokalni anesteziji, hospitalizacija ni potrebna, pusti le majhno brazgotino na nevidnem mestu na stegnu. Estetsko moteče žilice in manjše varice odstranjujejo s sklerozacijo ali laserji nekateri dermatologi in žilni kirurgi, operacije krčnih žil na klasičen način in znotrajžilne operacije z laserjem ali radiofrekvenco pa pri nas izvajajo žilni kirurgi. Pomembno je tudi vedeti, da odstranjevanja estetsko motečih drobnih žilic – telangiektazij ne krije zdravstveno zavarovanje. V primeru razvite KBV zavarovanje pokrije stroške operacije krčnih žil, bivanja v bolnišnici itd., ne pa medicinskih pripomočkov, kot so kompresijski povoji in kompresijske nogavice ali zdravil – venotonikov.

Kako poteka sklerozacija, si lahko ogledate v spodnjem videu:

 

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog, Derma center Habakuk

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -