DomovZelena stranKurkuma – zlata začimba, ki nam pomaga premagati vnetja v telesu

Kurkuma – zlata začimba, ki nam pomaga premagati vnetja v telesu

Kurkuma je zdravilna korenina, o kateri ste tudi v naši reviji lahko prebrali že veliko koristnega. Kurkuma deluje protivnetno in s tem učinkovito zmanjšuje tudi bolečine, ki so posledica različnih vnetnih procesov telesu. Glavna aktivna sestavina je kurkumin, ki ga zaradi močnega protivnetnega delovanja vedno pogosteje najdemo tudi v različnih prehranskih dopolnilih in naravnih pripravkih za pomoč pri različnih težavah, povezanih z vnetji v telesu.

- Oglas -

Kako kurkuma pomaga lajšati škodljive vnetne procese

Vnetje je sicer normalen proces, ki telesu pomaga, da se pozdravi. Ko se urežete, imate na primer na tem mestu nekoliko pekoč in topel občutek. To pomeni, da se je pojavilo vnetje in da se telo bori proti patogenim organizmom, ki bi lahko brez tega mehanizma imeli prosto pot v vaše telo.

Žal pa se v zadnjih desetletjih v telesu pojavlja vedno več vnetij, ki pa niso posledica poškodbe ali bolezni, temveč so rezultat dolgotrajne izpostavljenosti stresu in nezdravemu načinu življenja. V tem primeru govorimo o kroničnih vnetnih procesih v telesu, ki lahko dolgoročno pustijo posledice na našem zdravju. Ravno pri tovrstnih vnetjih se je kurkuma izkazala za odlično naravno prvo pomoč.

Kapsule kurkumin

Niso vsa dopolnila enako učinkovita

Veliko prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kurkumin prašek in jih najdemo na policah trgovin, ni dovolj močnih, da bi lahko aktivna sestavina kurkume uspešno opravila svoje delo. Kurkuma v prahu ima zelo majhen izkoristek in jo tako naše telo absorbira v izredno majhni količini. Prav tako v večini primerov ne vemo, kako je izdelek prišel do prodajnih polic in katerim procesom je bila rastlina izpostavljena, da so iz nje pridobili prah, saj lahko sam proces predelave močno degradira kurkumine pozitivne učinke. Torej, če ni uporabljen pravi način priprave in shranjevanja, kljub redni uporabi v telo ne bomo vnesli količine kurkumina, ki je potrebna za doseganje uspešnega protivnetnega delovanja.

- Oglas -

Kako deluje kurkuma?

Najbolj raziskovani učinki kurkume so ravno tisti, ki delujejo proti vnetnim procesom v našem telesu. Večina živil in začimb, ki delujejo proti vnetjem, deluje po enem izmed teh dveh načinov:

  • nevtralizirajo proste radikale v telesu, ki povzročajo vnetje, s pomočjo močnih antioksidantov, ki jih vsebujejo,
  • zavirajo proces tvorjenja snovi v telesu, ki aktivirajo in povzročajo vnetne procese.

Kar dela kurkumo pri tem bolj uspešno pri zaviranju vnetnih procesov, je, da istočasno aktivno delujeta oba zgoraj opisana mehanizma.

Učinkovita kombinacija tako lahko lajša bolečine, pomaga pri artritisu (ustavi vire vnetnih procesov), hkrati pa močno krepi naš imunski sistem z antioksidanti, ki jih vsebuje.

Kurkuma

Pri katerih težavah nam lahko pomaga kurkuma?

Veliko ljudi se ne zaveda, koliko škode lahko na daljši rok povzroči vsakodnevno jemanje zdravil proti bolečinam. Kurkuma lahko v določenih primerih olajša ali povsem izniči bolečino enako dobro kot nekatera zdravila proti bolečinam in vnetjem.

Študija iz leta 2004, ki jo je objavila revija Journal Oncogene, je pokazala, da so bile sestavine v kurkumi učinkovita alternativa nekaterim zdravilom proti bolečinam.

Kurkuma prav tako spodbuja jetra, kar pripomore k bolj uspešnemu razstrupljanju telesa, zato jo boste pogosto našli še posebej v ajurvedskih pripravkih za razstrupljanje.

Preberite tudi: Vnetje v telesu: Naš zaveznik ali sovražnik?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -