DomovAlternativna medicinaLekarne so pripravljene

Lekarne so pripravljene

Homeopatija ne zajema le znanja o uporabi zelišč, rudnin in živalskih homeopatskih pripravkov, temveč tudi sodobno znanstveno raziskovanje o strukturi vode in kombinacijah zdravljenja, ki naj človeku zagotovijo čim bolj varno in učinkovito zdravljenje. Poglavitni dvom znanosti o homeopatiji je uporaba visokih razredčin, vključujoč ultra-molekularne razredčine. Vendar raziskave potrjujejo, da večina bolnikov poroča o kliničnem izboljšanju, ki jim ga prinese homeopatsko zdravljenje.

- Oglas -

Številni uporabljajo homeopatijo zaradi nezaželenih učinkov pri drugih zdravljenjih. Odsotnost stranskih učinkov ni edina prednost homeopatskih zdravil. So tudi cenovno ugodna, ne povzročajo zasvojenosti ali dodatnih obolenj, lahko jih kombiniramo z drugimi zdravili in so idealna tudi za uporabo v preprečevalne namene, da se torej bolezen ne razvije. Izrazita prednost homeopatskih zdravil je, da skušajo zajeti telesno, čustveno in duševno zasnovo človeka.

Farmacevt v lekarni

(Pre)dolgo čakanje

Evropski trendi homeopatskega zdravljenja se usmerjajo predvsem na prehodne akutne blažje težave. Med njimi so lahko nahod, glavobol, prenajedanje, fizična ali psihična utrujenost, trema pred izpiti, rast zob pri otrocih, menstrualne težave, herpes, prebavne motnje, težave s kožo, alergije in podobno. Za opisane težave si je v večini držav Evropske unije možno kupiti homeopatska zdravila v lekarnah. Takšno dostopnost za zdravila, ki se tudi sicer izdajajo brez recepta, bi želeli zagotoviti tudi v Sloveniji. Pri nas je z osnovnim znanjem o homeopatiji seznanjenih že približno 300 magistrov farmacije, ki lahko primerno svetujejo ob zdravstvenih težavah prehodnega značaja.
Ob tem je treba poudariti, da kronične in vse druge težje bolezni zahtevajo obisk pri homeopatu in zdravniku. Homeopatija nikakor ne zavrača drugih oblik zdravljenja in zdravil in jih lahko dopolnjuje. Tako je v primeru hudih telesnih poškodb, zastoja srca, hudih bakterijskih ali virusnih okužb, rakavih obolenj, sladkorne bolezni, shizofrenije, bipolarne motnje in pri ostalih življenjsko nevarnih obolenjih obvezen zdravniški nadzor in predpisana zdravila. Ob teh obolenjih lahko homeopatijo uporabimo le za zmanjševanje škodljivih stranskih učinkov močnih zdravil in za lajšanje prehoda ob morebitnem zmanjševanju količin predpisanih zdravil s strani zdravnika.

- Oglas -

Vzeti si je treba čas

Ključno vlogo imajo lahko homeopatska zdravila že v preventivni fazi. Pomembno je, da z iskanjem pomoči ne čakamo predolgo in telesa ne izčrpamo. S pomočjo jemanja homeopatskih zdravil za prehodna stanja tudi ozavestimo svojo zdravstveno težavo že v najzgodnejši fazi. Zelo pomembno je, da obolenje ne postane kronično, ker s tem bistveno vpliva na kakovost našega življenja. Poleg jemanja homeopatskih zdravil je prav, da skušamo popraviti čim več dejavnikov, ki rušijo fizično, čustveno ali duševno ravnovesje. Ker so splošni zdravniki v javnem zdravstvu pogosto obremenjeni s hudimi primeri, je razumljivo, da morda nimajo na voljo časa za podrobnosti naše intelektualne utrujenosti, zaradi službe na primer. V takšnih primerih so homeopatska zdravila, ki jih kupimo brez recepta (za intelektualno utrujenost Kali Phosporicum 15 CH, pet granul na dan) lahko idealna za premostitev težav, skupaj z odgovornim načinom življenja.

Lekarna in farmacevtka

Podobno s podobnim

Načelo delovanja homeopatije Simila similibus currentur (podobno se zdravi s podobnim) je zaslediti že v indijski in kitajski tradicionalni medicini. Vendar je za utemeljitev in vzpon evropske homeopatije, ki se vseskozi razvija, zaslužen dr. Samuelu Hanneman, ki je na prehodu v 19. stoletje tudi sam poudarjal, da ideja o zdravljenju podobnega s podobnim ni njegova, ampak jo najdemo že pri Hipokratu. Lahko povemo, da so v Sloveniji poznali homeopatijo že v Prešernovem času in so njene pripravke prodajali v lekarnah, a zgodovina in vladna določila so ubrala svojo pot in homeopatija se je začasno umaknila ter se šele v sodobnem času spet uveljavlja. Medtem pa je v Nemčiji, Belgiji in Franciji v splošni uporabi že dve stoletji. V Velki Britaniji deluje Kraljeva homeopatska bolnišnica, kjer zdravijo tudi člane kraljeve družine.

Raziskave so

Boironovi homeopatski laboratoriji, ki so med vodilnimi v raziskavah homeopatije, vključujejo različne načine raziskovanja homeopatije:

  • temeljne raziskave pomagajo razumeti in pojasnjujejo, zakaj visokostopenjske razredčitve učinkujejo
  • klinične raziskave ugotavljajo terapevtske učinke homeopatskih pripravkov
  • farmako-epidemološke raziskave prikazujejo vpliv na javno zdravstvo in vpliv homeopatskih zdravil na stroške zdravljenja.

dr. Maruša Hribar, mag. farmacije

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -