DomovPrehranaLahko losos prepreči možgansko kap?

Lahko losos prepreči možgansko kap?

Dva obroka mastnih rib npr. losos, na teden lahko pomagata obraniti vaše telo pred možgansko kapjo. Tako znanstveniki priporočajo vsaj dve porciji mastnih rib – kot so losos, postrv ali skuša – na teden za zmanjšanje tveganja možganske kapi. Vendar pa prehranska dopolnila z ribjim oljem nimajo enakega ugodnega učinka!

losos

Mednarodna ekipa raziskovalcev je preučila povezavo med mastnimi ribami, ki so dober vir omega-3 maščobnih kislin, in tveganjem možganske kapi ali mini-kapi (prehodni ishemični napad). Pregledali so 38 študij, ki so vključevale skoraj 800.000 ljudi v 15-ih državah, ter preučila, kako pogosto so jedli ribe in uživali omega-3 maščobne kisline. Med raziskavami so skupno zabeležili 34.817 možganskih kapi in mini kapi.

- Oglas -

Najprej so prilagodili in spoznali določene dejavnike tveganja in potem ugotovili, da so imeli udeleženci, ki pojedo 2-4 obroke mastnih rib na teden, 6 odstotkov manjše tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki pojedo eno porcijo ali manj.

A prehranska dopolnila z ribjim oljem niso imela podobnega učinka na zmanjšanje tveganja. Uživanje mastnih rib je povezano tudi z drugimi ugodnostmi za zdravje, kot so zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja. Priporočljivo je, da vsak človek poje vsaj dva 140 gramska obroka rib na teden, od teh naj bo eden sestavljen iz mastne ribe. »Iz preteklih raziskav vemo, da je pogosto uživanje rib dobro za naše splošno zdravje,« je povedal dr. Peter Coleman, namestnik direktorja za raziskave na Stroke Association v ZDA. »Ta raziskava kaže, da bi nas to lahko pomagalo ščititi pred možgansko kapjo.«

A morda se tu skriva še ena zanka. »Tisti, ki jedo veliko rib, imajo v večini na splošno bolj zdravo prehrano, kar lahko do neke mere razloži rezultate. Vendar pa bo potrebno veliko več raziskovanja na tem področju, preden bi priporočili ljudem, da ribe jedo vsak dan. Tveganje za možgansko kap lahko zmanjšate tudi z redno telesno aktivnostjo, porabi zdravo, uravnoteženo prehrano in preverjanjem krvnega pritiska.«

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -