DomovKlub MamaPorod in nosečnostVaginalni pregledi v zadnjih tednih nosečnosti

Vaginalni pregledi v zadnjih tednih nosečnosti

Nekateri pravijo, da so zadnji tedni nosečnosti tako naporni zato, da bi se ženske ne bale več poroda, temveč da bi se ga začele veseliti. Ali je to res ali ne pač ne vemo, a dejstvo je, da številnim nosečnicam bolečine v križu, boleči gibi otročka, slabo spanje, okorelo premikanje in pogosti izleti na stranišče lahko vzbudijo željo po čim hitrejšem začetku poroda.

Vaginalni pregled v nosečnosti

Kako pa kaj maternični vrat?

Proti koncu nosečnosti obiski pri ginekologu postanejo pogostejši, tam pa so ženske velikokrat deležne – bodisi na predlog zdravnika, lastno pobudo ali oboje – tudi vaginalnega pregleda z namenom ugotavljanja odpiranja in tanjšanja materničnega vratu. Težava je le v tem, da pogosto stanje materničnega ne pove prav ničesar, kar bi bodoči mamici pomagalo napovedati začetek poroda. Odprt ali zaprt maternični vrat ne napove, kdaj se bo porod začel, niti ne kako hiter bo porod niti ne ali bo težak ali enostaven.

Tudi bolj izkušene babice in ginekologi bodo potrdili, da je bil lahko maternični vrat povsem zaprt, pa se je otrok rodil le nekaj ur kasneje, ali pa je bil tedne dolgo odprt nekaj centimetrov preden se je začel porod. Zgodilo se je celo, da je bil maternični vrat odprt 7 centimetrov, porod pa se še vedno ni začel.

- Oglas -

Psihični učinki

Naravni porod še vedno ostaja ena od največjih skrivnosti današnjega časa. Veliko stvari je mogoče okvirno napovedati, kot na primer približno težo otroka in predviden datum poroda. A vendar nihče ne ve natančno, kdaj se bo porod začel in v naši družbi, ko so točne informacije vedno na dosegu roke, nadzor nad situacijami pa samoumeven, je to lahko za mamico v pričakovanju še posebej frustrirajoče.

Zato se lahko zgodi, da tudi vaginalni pregledi pri koncu nosečnosti (in med porodom) naredijo več škode kot koristi. Povsem zaprt maternični vrat nosečnico pošlje v obupan občutek, da bo ostala noseča za vse večne čase, med tem ko ima lahko za nekaj centimetrov odprt maternični vrat ravno nasproten učinek in da nosečnici lažen občutek, da se bo porod začel vsak čas, pa potem traja še nekaj tednov, preden se resnično zgodi.

Kaj pa tveganja?

Obstajajo tudi študije, ki nakazujejo povezavo med tedenskimi vaginalnimi pregledi v zadnjem mesecu nosečnosti ter povečano verjetnostjo za prezgodnji razpok plodovih ovojev. Spontan začetek poroda je morda v tem primeru še kakšen teden ali nekaj dni oddaljen, a otrok in mati še nista čisto pripravljena. Standardni postopek v naših porodnišnicah je, da se v primeru razpoka mehurja na začetek poroda počaka 24 ur, nato pa se zaradi povečane verjetnosti infekcije porod sproži z zdravili. V primeru neuspešne indukcije, lahko sledi tudi carski rez.

Seveda obstajajo tudi situacije, ko je vaginalni pregled v zadnjih tednih nosečnosti zdravstveno upravičen in priporočljiv. Če so kakršne koli indikacije za sproženje poroda, lahko namreč ugotavljanje stanja materničnega vratu pomaga zdravstvenemu osebju ugotoviti, kakšna je verjetnost za uspešno indukcijo ter kateri način bi bil najprimernejši.

- Oglas -

Preberite tudi: Nosečnost po tednih: Kako poteka in na kaj bodite pozorne

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -