DomovKlub MamaPorod in nosečnostNosečnost po tednih: Kako poteka in na kaj bodite pozorne

Nosečnost po tednih: Kako poteka in na kaj bodite pozorne

Kako poteka nosečnost po tednih? Devet mesecev se v telesu bodoče matere dogajajo spremembe. Po zanositvi se začne rast in razvoj zarodka, ki postaja vse večji in težji, nosečniško telo pa se mu vztrajno prilagaja. Vas zanima, kdaj otrok prepozna vaš glas, kdaj mu zrastejo nohti, kdaj dojenček prvič odpre oči?

- Oglas -
Nosečnost po tednih

Nosečnost po tednih – kdaj se pravzaprav začne štetje?

Nosečnost se začne, ko semenčice oplodi jajčece, nato kot eno potujeta v maternico, kamor se ugnezdi zarodek. V četrtem tednu nosečnosti je zarodek velik le en milimeter, a pridno raste iz dneva v dan. Počasi se potem razvijajo glava, roke, noge, stopala, najpomembnejši organi, dogajanje v telesu pa nemalokaterim mamicam povzroča jutranjo slabost. Na koncu prvega trimesečja bo plod velik od 5 do šest milimetrov, bo že nekoliko premikal okončine, vendar tega še ne boste občutili. Imeli boste možnost opraviti test, in sicer v 12. tednu nosečnosti z meritvijo nuhalne svetline, kjer se oceni ali je plod morda kromosomsko spremenjen (Downov sindrom ali nekatere druge redke prirojene napake). Za nuhalno svetlino in dvojni hormonski test (za še natančnejši rezultat) boste odšteli približno 115 evrov. Test se naredi s pomočjo UZ, kjer boste lahko videli kako se premika vaš dojenček in tudi slišali boste njegovo hitro bitje srca.

Nosečnost v drugem trimesečju je lažja

V drugem trimesečju je počutje precej boljše, saj slabosti pojenjajo, bodoče mamice pa so običajno napolnjene z energijo, prav tako se poveča spolno slo. V približno 20. tednu bo mogoče že občutiti prve gibe, na plodu se pojavijo prve dlačice. Ginekolog bo naredi UZ pregled, imenovan morfologija, kjer se vidi pravilna rast in razvoj ploda, z namenom, da se ugotovi ali so obeti za zdravega otroka visoki. Če spol še ni bil viden pri pregledu nuhalne svetline, se bo morda sedaj razkrilo ali boste imeli fantka ali punčko. Božajte vašega otroka, mu pripovedujte zgodbe in mu pojte, saj se okli 23. tedna že odzove na glasbo. Ker bo vaš trebušček postajal vse večji, se pripravite na nakup nove garderobe, prav tako se proti nastanku strij začnite boriti že zdaj, in sicer s primerno kremo ali oljem (ki skrbi za vlažnost in elastičnost kože). Plodu se pojavijo nohti na prstih, trepalnice, odpre tudi svoje oči. Po končanem drugem trimesečju (približno 28 teden) dojenček tehta že približno malo preko kilograma.

Vključite tudi partnerja

Če bo bodoči očka želel biti zraven pri porodu, potem mora opraviti tečaj oz. se udeležiti priprav na porod, saj brez tega v porodni sobi praviloma ne sme sodelovati. V zadnjih treh mesecih se vse hitreje razvijajo možgani, obraz je izoblikovan, plod želi spremeniti položaj in se obrniti na glavo. Gradi si imunski sistem, zenice že reagirajo na svetlobo, pridno pridobiva na teži, zato so nosečnice precej lačne … Ker postaja čedalje večji, mu primanjkuje prostora v maternici, zato nosečnica včasih občuti slabost. Otrok še naprej pridno raste in pridobiva na teži, vse dokler prvič ne prijoka na svet.

- Oglas -

Tako torej na kratko poteka nosečnost po tednih od zanositve pa do rojstva. Za več informacij o posameznih obdobjih pa pobrskajte po naših člankih.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -