DomovKlub MamaNaglavne uši pri otrocih: Kako se jih znebiti?

Naglavne uši pri otrocih: Kako se jih znebiti?

Naglavne uši se največkrat pojavijo ravno pri otrocih, ki med učenjem in igro zelo radi »skupaj tiščijo glave«. Ta nadležna težava ne mine čez noč in zahteva veliko mero vztrajnosti, ukrepom pa se morajo podvreči vsi družinski člani in tudi vsi rednejši obiskovalci.

- Oglas -

Kaj so naglavne uši

Naglavna uš je majhna žuželka brez kril, ki živi samo na lasišču in se prehranjuje s krvjo. Premika se s tremi pari nog, s katerimi se oprime las. Odrasla uš meri 3–4 milimetre in živi približno 30 dni. Samica lahko v svojem življenju izleže od 200 do 300 jajčec (gnid). Gnide se izležejo po sedmih dneh, odrastejo pa v desetih. Uši med hranjenjem vbrizgajo v lasišče slino, ki največkrat povzroči preobčutljivostno (tudi alergijsko) reakcijo. Same po sebi običajno niso nevarne, vendar povzročajo močno srbečico in izjemno neprijetno draženje, obenem pa se tudi hitro razmnožujejo, zato je ukrepanje ob pojavu uši nujno!

Zakaj se jih je tako težko znebiti

Zaradi izjemno hitrega razmnoževalnega cikla je povsem razumljivo, da se kmalu pojavijo v velikem številu in posledično tudi pri več osebah, saj se uši zelo hitro prenašajo z glave na glavo pa tudi z različnih predmetov.

Odrasla samica uši v povprečju na dan izleže od šest do deset jajčec, tako blizu lasišča, kot je mogoče. Zavaruje jih z lepilu podobno snovjo. Gnide za izvalitev običajno potrebujejo 8–9 dni, v odraslo uš pa se ob dostopnosti krvi, njihove prehrane, razvijejo v 9–12 dneh. Da bi se jih znebili, moramo odstraniti tako vse uši kot njihove gnide. Če preživi ena sama uš, je to dovolj, da se ti nadležni paraziti znova namnožijo.

- Oglas -

Uši je težko odstraniti tudi zato, ker so tako majhne. Premikajo se zelo hitro in se lahko bliskovito skrijejo pred svetlobo, zato jih je velikokrat precej težko opaziti – tudi takrat, ko vemo, da so tam. S tem je povezana še ena težava; učitelji in starši velikokrat napačno diagnosticirajo in zdravijo uši, v resnici pa na otroških glavah vidijo vlakna, prhljaj ali ostanke izdelkov za lase. Posledično nežno otroško kožo brez razloga obremenjujejo z izdelki za odstranitev uši. Ker so gnide na lase pritrjene z lepljivo snovjo, jih je težko odstraniti in ravno po tem jih prepoznamo. Najlažje jim bomo opazili na zatilju in za ušesi.

Naglavne uši in gnide

Kako se znebiti naglavnih uši?

Najslabše se je seveda odzvati panično in prestrašeno, saj imamo zlasti danes na pretek različnih šamponov, preparatov in pripomočkov, ki relativno hitro in brez stranskih učinkov pomagajo odpraviti parazite.

Nekateri preparati so narejeni na osnovi insekticida, ki ubije uš, drugi pa delujejo prek naravnih sestavin, navadno v obliki olja. To »zalije« uš in gnido, ju zaduši in jima tako mehansko onemogoči dihanje. Gnida se odlepi z lasu, ker pride do razkroja veziva, s katerim je bila prilepljena na las. Priporočljivo je, da nikoli ne uporabimo preparata, ki vsebuje insekticid, več kot dvakrat, temveč ga raje zamenjamo s takšnim, ki ima neko drugo aktivno učinkovino. Nanosu sredstev, ki uničijo uši ali odlepijo gnide z las, sledi temeljito prečesavanje las, ki zahteva veliko mero potrpljenja. Izberemo glavnik z gostimi zobmi in po pramenih prečešemo vse lase. Vsak pramen moramo od korena do konic večkrat prečesati, da se prepričamo, da smo odstranili vse mrtve uši in gnide.

Čeprav so tovrstni izdelki zelo učinkoviti in varni, nekateri še vedno prisegajo na povsem naravne rešitve, zato si oglejmo še nekaj naravnih možnosti za boj proti ušem:

 • Pri zelo majhnih otrocih naj bi bil učinkovit beli vazelin, s katerim premažemo lasišče, pokrijemo s kapo in tako pustimo čez noč. Vazelinovo oblogo je treba temeljito izpirati več dni.
 • Lase lahko spiramo z različnimi eteričnimi olji. Olje rožmarina ali janeževo olje lahko prekrije in posledično zaduši uši. Tudi olje čajevca je lahko učinkovito v boju z njimi. Nekaj kapljic lahko zmešamo kar z najljubšim šamponom ali pa zmešamo žlico olja čajevca s tremi žlicami olivnega oz. kokosovega olja in nastalo zmes za 30–40 minut nanesemo na lase in lasišče.
 • Z olivnim in s kokosovim oljem bomo dosegli podoben učinek kot z eteričnimi olji, saj lahko prav tako prekrijeta in zadušita uši, obenem pa ti dve olji tudi negujeta naše lase in lasišče. Olje nanesemo na lasišče in pustimo delovati čez noč.
 • Eterično olje sivke je lahko uspešno v boju z naglavnimi ušmi, insekti in celo glivicami, vendar pa ne uniči gnid, zato si moramo z mešanico sivke in vode lase umivati enkrat na teden vsaj tri tedne in tudi takrat obstaja možnost, da ne bomo iztrebili vseh parazitov. Je pa sivkino olje zelo uspešno sredstvo za preventivo pred pojavom uši. V pršilki zmešamo deciliter olivnega olja in 15–20 kapljic eteričnega olja sivke (ali čajevca, limonske trave, origana …). Pripravljeno mešanico vtremo v lasišče.
 • Kisza razliko od sivkinega olja ne uniči odraslih uši, je pa izjemno uspešen pri odstranjevanju gnid. Gnide bo odlepil z las, zato lahko mešanico kisa in vode (v razmerju 1 : 1) uporabimo za izpiranje las in lasišča po umivanju.

Na tej točki velja opomniti, da z domačimi naravnimi pripravki velikokrat ne zmoremo dokončno iztrebiti uši, poleg tega pa je postopek običajno treba velikokrat ponoviti. Razna eterična olja lahko še dodatno razdražijo kožo, še posebno pri otrocih, in povzročajo alergije, zato morajo biti primerno razredčena in uporabljena v majhnih količinah.

Boj proti ušem v vsakem primeru zahteva veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti. Čeprav naj bi kupljeni pripravki odstranili vse uši in gnide v zgolj enem nanosu, je priporočljivo postopek ponoviti čez kakšen teden, da uničimo še morebitne preostale ličinke, preden bi se lahko razvile v odraslo in spolno razvito uš. Če se boste odločili za naravne metode, pa si bo treba vzeti še nekaj več časa.

Nujni dopolnilni ukrepi

Na tem mestu je treba poudariti, da žal zgolj zatiranje uši z glave, kjer so se pojavile, ne zadošča. Nujno je, da pomislimo na vse predmete, kjer se utegnejo gostiti, in jih po najboljših močeh odstranimo. V obdobju bojevanja z ušmi pogosto pranje posteljnine, vzglavnikov, okrasnih blazin iz tekstila, naglavnih pokrival, plišastih igrač idr. nikakor ne bo odveč.

- Oglas -

Učinkovit boj proti ušem naj spremljajo tudi naslednji koraki:

 • Vse, kar se lahko pere v pralnem stroju (posteljnina, brisače, oblačila, kape, šali itn.), moramo oprati vsaj pri 60 stopinjah Celzija oz. vsaj 10 minut namakati v vodi te temperature.
 • Priporočljivo je parno zlikati vse kužne materiale.
 • Stanovanje je treba temeljito posesati in pospraviti, pozabiti pa ne smemo niti na sedeže v avtomobilu.
 • Vse, česar ni mogoče oprati, za 24 ur zapremo v zamrzovalno skrinjo ali pa za 2 tedna v hermetično zaprto plastično vrečko (čas, potreben, da uš zaradi pomanjkanja hrane pogine).
 • Otroci si v času pojava uši nikakor ne smejo menjavati svojih naglavnih pokrival, oblačil, igračk ipd.
 • Ker se uši rade selijo, je pomembno, da ne izoliramo le predmetov enega družinskega člana, ampak imamo v mislih, da so se paraziti morda že prenesli na druge člane.
 • Po uporabi preparatov za razuševanje lasišča ne umivamo vsaj še dan ali dva (razen pri uporabi belega vazelina).
 • V tem času je bolje opustiti obisk bazenov oz. si obvezno nadeti plavalno kapo.
 • Pomembno je redno pregledovanje lasišča!
Šampon za naglavne uši

Ali lahko naglavne uši preventivno preprečimo?

V nasprotju s splošnim prepričanjem uši niso znak slabe higiene. Veliko raje imajo namreč čiste in ne umazane lase, zato jih lahko dobi kateri koli otrok. V javnoizobraževalnih ustanovah (vrtcih, šolah, zavodih itn.) zaposleni redno obveščajo glede morebitnega pojava nadležnih parazitov, tako da se imajo starši čas pripraviti in seznaniti z nadlogo. Velja upoštevati, da obstaja zelo majhna možnost, da bi se uspelo vašemu otroku, ki obiskuje vrtec ali šolo, v času pojava naglavnih uši v dnevnem okolju, tem izogniti. Obdobje širjenja in »prenosa« uši lahko namreč traja dlje, kot bi si želeli, otroka pa zaradi tega ne morete kar izključiti iz skupine. Še zlasti pri mlajših, predšolskih otrocih je pomembno, da jih starši poučijo in redno opominjajo, naj, kolikor je le mogoče, med igro v skupini ne tiščijo glav skupaj.

Kljub temu je upravičeno razmišljati tudi o možnostih preventive, saj bi ta v veliki meri olajšala dolgotrajne postopke bojevanja s paraziti. Poleg naštetih nujnih ukrepov je mogoče uporabiti tudi izdelke, posebej namenjene omejevanju širjenja uši. Gre za pršila, ki temeljijo na eteričnih oljih; njihov vonj je za uš neprijeten in jo preganja z lasišča, čeprav je pri tem treba vedeti, da teh izdelkov ni priporočljivo uporabljati kar vsevprek. Uporaba je smiselna le kot preventiva, preparat pa je treba nanašati redno. Sredstva tudi niso nujno zanesljiva, so zgolj pripomoček, ki lahko ob rednem pregledovanju lasišča omeji ali – če imamo veliko sreče – prepreči pojav uši.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -