DomovKlub MamaPorod in nosečnostKako zmanjšati strije in kako negovati kožo?

Kako zmanjšati strije in kako negovati kožo?

Strije nastanejo zaradi prevelikega raztezanja kože, če na hitro shujšamo ali se zredimo. Pojavijo pa se tudi po nosečnosti, v najstniških letih ali pri obolenjih,  kot je cushingov sindrom.

- Oglas -

Še posebej hitra izguba teže vodi do trajnih strij, ker telo proizvaja odvečne hormone, ki motijo kolagensko strukturo in proizvajanje kolagena. Drugi razlog pa je, da se koža ni več sposobna vrniti v prejšnjo, normalno obliko.

Z oljem in maslom nad strije

Sprva so strije vidne kot vijolične, rožnate ali rjave črte in nastanejo zaradi razpada srednjega plasti kože, usnjice. Sčasoma lahko postanejo srebrne ali bele barve. Najpogosteje jih najdemo na trebuhu, bokih, stegnih, rokah, spodnjem delu hrbta in na prsih.

Najbolje se spopademo z njimi, če veliko pijemo, vsaj 8 do 10 kozarcev na dan zmanjša vidne strije. Če hujšate, na dan spijte 3 do 4 litre vode, tako da boste zatrli nastanek strij že v kali. Pijete lahko tudi zeliščne čaje, sokove, zelenjavne smutije.

- Oglas -

Kožo vlažimo z nanosom različnih olj, ki pomagajo pri tvorbi kolagena. Olivno in kokosovo olje, grenko mandljevo olje, kakavovo ali karitejevo maslo so najboljša izbira. Zmešajte vsaj dve različni olji in eno maslo ter nežno masirajte 15 minut. Izogibajte se kemikalijam, ki jih vsebujejo losjoni in vlažilne kreme, ker lahko strije še poslabšajo.

Jejte hrano, bogato z vitamini A in E, omega-3 maščobami in antioksidanti, da spodbudite hranjenje in obnavljanje kože.

Strije

Domači pripravki proti strijam

Hujšajte počasi. Zaradi hitrega hujšanja je koža pod stresom, stresna koža pa še hitreje zmoti kolagen. Tudi koža se zaradi tega bolj razteza. Hujšajte torej počasi s poudarkom na prehrani in pitju zadostne količine vode.

Poskusite z domačimi pripravki. Morda ne bodo začeli delovati tako hitro kot tisti, ki jih kupite v lekarni, vendar bodo vseeno dali dobre rezultate in nimajo stranskih učinkov. Le redno jih morate uporabljati. To so na primer beljaki, ki so bogati s proteini. Dobro stepimo dva beljaka. Očistimo kožo s strijami. Nanesemo beljaka s čopičem in pustimo, da se povsem posušita. Operemo z mrzlo vodo in nanesemo olivno ali kokosovo olje. To počnemo dva tedna.

Prav tako pomaga krompirjev sok. Zmiksamo krompir v tekočo pasto in izcedimo sok. Nanesemo ga na strije in počakamo, da se posuši. Operemo z mlačno vodo. To ponavljamo vsak dan tri tedne. Na podoben način si lahko pomagamo še s sokom iz aloa vere. Nanesemo ga na strije in pustimo 15 minut. Operemo z mlačno vodo.

Preberite tudi: Vzroki za strije in kako jih odpravimo

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -