DomovSkrbimo zaseNočna mora v spalnici: Naredimo jo čim bolj prijazen prostor

Nočna mora v spalnici: Naredimo jo čim bolj prijazen prostor

V spalnici preživimo 36 odstotkov svojih življenj, zato bi ta morala biti res varno okolje. Pa je res? Med spanjem naše telo preklopi na obrambni mehanizem, začne se zdravljenje in vsa mogoča »popravila« – to pomeni, da smo bolj dovzetni za vse, kar je okrog nas, pravijo strokovnjaki.

- Oglas -

Spalnica

Na kaj moramo torej paziti?

Preproge

Seveda je prijetno zjutraj stopiti na puhasto preprogo, vendar imamo zaradi tega lahko težave z dihanjem. V njih boste našli ne le pršice, ampak tudi njihove iztrebke, kar lahko povzroči alergijske reakcije in simptome, ki pripeljejo do astme. Redno torej sesajte ali še boljše – odločite se za lesena tla.

Žimnica

Ob nakupu mora biti žimnica ravno pravšnje velikosti, trdote in biti odporna proti požarom. Vendar pazite, ker so določene kemikalije pri žimnicah, ki so odporne na požar, lahko strupene. Privlačijo lahko tudi prah, ki ga potem vdihujete. Sobo redno pospravljajte in sesajte, da boste čim bolj redno odganjali prah. Poleg tega odpirajte okna, da bo vse dobro prezračeno.

- Oglas -

Blazine

V njih so glivice. Spore najbolj rastejo v toplih sobah, zato je spalnica idealen kraj. To lahko pripelje do simptomov astme, dihalnih obolenj in sinusitisa. Dobro prezračite in stepite blazine in odeje vsaj enkrat na teden in vedno pojdite spat s suhimi lasmi.

Ne pozabite na radiatorje

Žarnice

Vsi se trudimo, da bi živeli čim bolj ekološko, mar ne? Neka študija pa je pokazala, da celo žarnice, s katerimi naj bi prihranili pri energiji, oddajajo ultravijolično svetlobo, ki poškoduje kožo, povzroča rdečico in nočne glavobole, če utripajo.

Odločite se za LED svetilke, ker ne utripajo toliko in oddajajo manj UV svetlobe, in svetilke z bolj mehko svetlobo.

Okna

Toplota v spalnici lahko ustvari kondenzacijo, ta pripelje do plesni, ta pa do vnetij in okužb dihal ter alergij. Vpliva tudi na imunski sistem. Odločite se za trojna okna ali si omislite vlažilec zraka, ki bo ohranjal konstantnost vlage v sobi.

Radiatorji

V njih in za njimi se nabira prah, ki nase vleče vlago, ki lahko razkroji nestalne spojine, kot je formaldehid v MDF ploščah, vi pa potem vdihavate nevaren prah. Zato naj bodo radiatorji čisti do zadnjega kotička.

Seveda se odločite tudi za okolju prijazne barve in okolju prijazno pohištvo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -