DomovZdravjeNova študija: kakovosten spanec lahko občutno podaljša življenje

Nova študija: kakovosten spanec lahko občutno podaljša življenje

Študija, ki je bila pred nedavnim predstavljena na letnem srečanju Ameriškega kolidža za kardiologijo, ki je bilo združeno s svetovnim kardiološkim kongresom, je potrdila izjemen pomen spanja za dobro zdravje in dolgo življenje.

- Oglas -

Pogosto se govori o tem, kako nevarno je pomanjkanje spanja, vendar zgolj to, da trajanje našega spanja ustreza priporočilom, ni dovolj. Raziskovalci, ki so pripravili omenjeno študijo, so opredelili pet navad, povezanih s spanjem, ki zmanjšujejo tveganje za prezgodnjo smrt zaradi različnih bolezni …

Študija kot rezultat preučitve obsežne zbirke podatkov

Študija je nastala na podlagi preučitve obsežne baze podatkov. Raziskovalci so preučili podatke za več kot 172.000 oseb. Šlo naj bi za prvo obsežno študijo, ki se ni osredotočala samo na povezavo med trajanjem spanja in pričakovano življenjsko dobo, ampak je upoštevala tudi druge navade, povezane s spanjem. Ena od največjih omejitev študije je bila sicer ta, da so bili uporabljeni podatki, ki so jih sodelujoči posredovali sami (in ne objektivni podatki, zbrani s pomočjo meritev oziroma kvantitativnega spremljanja).

Spalne navade primerjane s podatki iz registra umrlih oseb

Odgovori na vprašanja o navadah in o trajanju spanja so bili nato povezani s podatki iz zbirke podatkov o umrlih osebah. Raziskovalci so lahko tako preučili povezavo med spalnimi navadami in (prezgodnjimi) smrtmi. Osebe, ki so posredovale svoje podatke, so bile v povprečju spremljane 4,3 leta. V tem obdobju je umrlo 8681 sodelujočih. Od tega je bilo 30 odstotkov (2610) smrti povezanih s srčno-žilnimi boleznimi, 24 odstotkov (2052) smrti z rakavimi obolenji, 46 odstotkov (4019) smrti pa z drugimi vzroki.

- Oglas -

Katere navade, povezane s spanjem, so posebno pomembne?

Kot omenjeno, so raziskovalci opredelili pet zaščitnih navad, povezanih s spanjem, ki lahko zmanjšajo nevarnost za prezgodnjo smrt. Te navade oziroma značilnosti kakovostnega spanja so:

  1. trajanje spanja 7–8 ur na noč;
  2. oseba večino dni zaspi več večjih težav (težave se v povprečju ne pojavljajo več kot dvakrat tedensko);
  3. oseba se ponoči ne zbudi več kot dvakrat tedensko;
  4. oseba ne uporablja uspaval in
  5. oseba se zjutraj zbuja spočita (najmanj pet dni v tednu).

Kaj je razkrila analiza zbranih podatkov?

Vsak od naštetih dejavnikov je bil ovrednoten z eno točko. Pet točk je torej pomenilo optimalno kakovost spanja.

Raziskovalci so nato upoštevali tudi druge dejavnike, ki lahko vplivajo na povečano tveganje za prezgodnjo smrt, na primer kajenje in pogosto uživanje alkohola. Tudi ko so bili upoštevani tovrstni dejavniki tveganja, je ostala korelacija med kakovostjo spanja in dolgoživostjo zelo izrazita.

V primerjavi s posamezniki, ki so zbrali 0 točk ali 1 točko, je bila verjetnost za smrt pri tistih, ki so zbrali vseh 5 točk, manjša za kar 30 odstotkov (podatek se nanaša na verjetnost za smrt zaradi katerega koli vzroka; verjetnost za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni je bila manjša za 21 odstotkov, verjetnost za smrt zaradi raka pa za 19 odstotkov).

Kakovosten spanec posebno pomemben za moške?

Pozitivna korelacija med kakovostnim spanjem in dolgoživostjo je bila posebno izrazita pri moških. Pričakovana življenjska doba pri moških, ki so zbrali vseh 5 točk, je bila namreč za 4,7 leta daljša od pričakovane življenjske dobe tistih, ki so zbrali 0–1 točko, pri ženskah pa za 2,4 leta. Raziskovalci ne znajo pojasniti, kaj bi bil lahko razlog za to razliko; za preučitev dejavnikov, ki so v ozadju teh podatkov, bodo tako potrebne dodatne raziskave.

Preberite tudi: Skrivnosti za boljši spanec

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -