DomovZdravjeObliži z izvlečki iz feferonov kot pomoč pri diabetični nevropatiji

Obliži z izvlečki iz feferonov kot pomoč pri diabetični nevropatiji

Feferoni niso dragoceni samo za tiste, ki obožujejo pikantne jedi. V feferonih se namreč skriva snov, imenovana kapsaicin, ki je lahko izjemno koristna za zdravje (prav kapsaicin je sicer zaslužen tudi za pikanten okus feferonov).

- Oglas -

Posebej navdušujoče je protibolečinsko delovanje kapsaicina. Protibolečinski učinki te snovi so bili dokazani tudi z znanstvenimi raziskavami. Ena od najnovejših raziskav, povezanih z blagodejnim delovanjem kapsaicina, je nakazala novo možnost uporabe te snovi. Kot se zdi, je lahko kapsaicin zelo uporaben tudi za lajšanje bolečine, ki je povezana z diabetično nevropatijo.

Diabetična nevropatija je lahko izjemno nevarna

Kot je znano, lahko sladkorna bolezen drastično poveča tveganje za poškodbe živcev v različnih delih telesa, posebej če ni poskrbljeno za ustrezne ukrepe za uravnavanje krvne glukoze (urejena prehrana, redno gibanje, uporaba zdravil/inzulinskih injekcij itn.). Gre za pojav, ki ne imenuje nevropatija. Posebej pogoste so poškodbe živcev v stopalih. Nevropatija lahko tako privede do razjed in omrtvičenosti. Tudi navidezno popolnoma nedolžne poškodbe imajo lahko zelo resne posledice. Iz drobnih razjed in žuljev, ki bi se pri zdravih ljudeh zacelili relativno hitro, se lahko razvije zelo huda okužba, ki lahko zahteva celo amputacijo.

Posledica diabetične nevropatije so lahko zelo hude bolečine

Izguba občutkov v stopalu ni značilna za vse primere diabetične nevropatije. Nemalo oseb, ki jih prizadene diabetična nevropatija, trpi zaradi zelo hude nevropatske bolečine. Tako so potrebna izredno močna protibolečinska sredstva. V nekaterih primerih bolečina vztraja, tudi če se uporabi zelo visok odmerek protibolečinskih zdravil. Toda tudi če zdravila poskrbijo za začasno olajšanje, se pogosto pojavi nova težava: zelo moteči stranski učinki. Poleg tega pa protibolečinska zdravila ne morejo pomagati pri sami poškodbi živcev. Britanski raziskovalci so se zato odločili, da preizkusijo alternativno metodo, in sicer obliže s kapsaicinom …

- Oglas -

Obliži z izvlečki kapsaicina niso popolna novost

V raziskavi, ki je bila pred nedavnim predstavljena v znanstveni reviji Frontiers in Neurology, je sodelovalo 75 oseb z diabetično nevropatijo. Med njimi je bilo kar nekaj oseb, ki so se spopadale s precej hudimi bolečinami v stopalih. Raziskovalci so prostovoljce razdelili v dve skupini. Pri testni skupini so bili za lajšanje bolečine v stopalih uporabljeni protibolečinski obliži z 8-odstotno koncentracijo kapsaicina, ki so ponekod že na voljo za prodajo, saj se uporabljajo za lajšanje drugih težav.

Ali lahko kapsaicin vpliva tudi na obnovo živcev?

Sodelujoči v raziskavi, ki je trajala tri mesece, so morali vsakodnevno beležiti informacije, povezane z občutkom bolečine. Raziskovalci so v tem obdobju analizirali vzorce, odvzete prostovoljcem, pri čemer so se med drugim osredotočili na število živcev in na analizo občutljivosti. Po treh mesecih so bile težave z bolečino pri testni skupini v povprečju bistveno manj izrazite kot pri kontrolni skupini. Obenem pa je bilo pri testni skupini, ki je uporabljala protibolečinske obliže s kapsaicinom, zaznano večje število novih živcev v stopalih. Kot se zdi, torej kapsaicin ni pripomogel samo k ublažitvi bolečine, ampak tudi k obnovi živcev, pri čemer je bil protibolečinski učinek posledica tega dogajanja. Raziskovalci sicer ne razumejo povsem, kako je lahko kapsaicin vplival na same živce. To je namreč prva raziskava, katere izsledki kažejo, da učinek kapsaicina ni omejen le na bolečino, ampak da gre za snov, ki ima lahko reverzibilen vpliv na poškodbe, ki so posledica nevropatije. Za potrditev te povezave bodo potrebne dodatne študije, toda začetek je nedvomno zelo obetaven.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -