DomovPrehranaNaolj(č)imo krvni obtok

Naolj(č)imo krvni obtok

Oljčni listi so v zdravilne namene uporabljani predvsem v ljudskem zdravilstvu kot zdravilo za povišan krvni tlak. Vendar kliničnih raziskav, ki bi tovrstne učinke potrdile, še ni. Zato pa je bolj znano, da oljčno olje z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami ugodno vpliva na zdravje. Je sestavni del mediteranske diete, za katero je dokazano, da je varovalni dejavnik pri preprečevanju bolezni srca in ožilja

Oljka spada med najbolj znane sredozemske rastline. Pri nas uspevata dve vrsti: divja oljka (Olea europea), ki raste v nekaterih predelih Istre (kamnita obmorska področja), ter navadna oljka (Olea sativa), ki jo gojimo, raste pa tudi podivjano. Divja oljka je manjše rasti in ima manjše plodove kot navadna oljka. Oljka daje dve drogi: liste (Oleae folium) in olje (Olivae oleum). Obe vrsti oljke spadata v družino oljkovk (Oleaceae), kamor uvrščamo številne znane rastline: jasmin, znano okrasno rastlino z rumenimi cvetovi – forzicijo, jesen, španski bezeg, kalino in zeleniko.

- Oglas -

Oljčno olje

Olje pridobivamo s stiskanjem plodov – oliv. Oljčne liste nabiramo in sušimo ob cvetenju. Uporabljamo lahko tudi sveže. V zdravilne namene jih poznamo predvsem v ljudskem zdravilstvu. Vsebujejo iridoidne spojine, od tega pa največ olevropeina ter flavonoide. Poparek iz svežih ali posušenih listov naj bi bilo – po ljudskem izročilu,  učinkovito zdravilo za povišan krvni tlak. Bolj pogosto ga uporabljajo v Italiji. Ponekod pripravljajo iz posušenih listov tudi tinkturo, ki naj bi jo hipertoniki uživali po kapljicah. Kliničnih raziskav o učinkovitosti pripravkov iz oljčnih listov še ni. V knjigi Katje Galle Toplak najdemo naslednji predpis za čajno mešanico proti povečanemu krvnemu tlaku:

  • korenina baldrijana, 20gramov
  • list oljke, 40 gramov
  • cvet ali list gloga, 20 gramov
  • list bele omele, 20 gramov

Poparek pripravimo iz dveh žlic čajne mešanice, ki jo prelijemo z 250 mililitrov vrele vode, premešamo, pustimo stati deset minut in precedimo. Poparek  pijemo zjutraj in zvečer.
Naj omenim, da je potrebna previdnost pri uživanju te čajne mešanice, zlasti če bolnik uživa še druga zdravila! Vrednost krvnega tlaka je potrebno skrbno spremljati. Pri nenadnem padcu krvnega tlaka je potrebno uživanje tega poparka prekiniti. Uživanje bolj priporočamo tistim, ki imajo blago povečan krvni tlak in ne jemljejo drugih zdravil.

- Oglas -

Del mediteranske diete

Iz oliv pridobivajo tudi maščobno olje, znano kot oljčno ali olivno olje. S hladnim stiskanjem pridobijo tako imenovano deviško olje, ki je rumene do zelenkasto rumene barve. Olja, ki jih pridobijo s stiskanjem pri višji temperaturi, pa so uporabna v prehrani šele po čiščenju (rafinaciji). Oljčno olje vsebuje maščobe, ki jih sestavljajo oleinska (80 do 85 odstotkov), linolna (5 do 10 odstotkov) in palmitinska kislina (8 do 15 odstotkov). Sestava oljčnega olja, predvsem esencialne nenasičene maščobne kisline, ugodno vpliva na zdravje. Je sestavni del mediteranske diete, za katero je dokazano, da je varovalni dejavnik pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Domnevajo, da naj bi učinkovine v oljčnem olju ugodno vplivale na razvoj kosti in zmanjševale tveganje za pojav raka na dojkah in debelem črevesu. Ugotavljajo tudi, da uživanje zmanjšuje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.
Uporabo oljčnega olja v prehrani torej spodbujamo. Celinskemu delu prebivalstva Slovenije se bo morda potrebno le nekoliko navaditi na okus.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -