DomovKlub MamaOperacija možganov prvič uspešno izvedena na fetusu v maternici

Operacija možganov prvič uspešno izvedena na fetusu v maternici

Ameriškim kirurgom je uspel navidezno neizvedljiv podvig. Ne le da so uspešno izvedli precej zahtevno možgansko operacijo, ampak so operacijo kot prvi doslej izvedli na možganih fetusa v maternici – in mu s tem rešili življenje …

Deformacija, ki lahko privede do močno povišanega možganskega tlaka

Kirurgi so se odločili za nujno operacijo v 34. tednu nosečnosti. Razlog za intervencijo je bila potencialno smrtonosna deformacija žil v možganih razvijajočega se ploda. Operativni poseg, med katerim si je ekipa pomagala z ultrazvokom, predstavlja izjemno pomemben korak naprej pri zdravljenju razvojnih napak. Tisto, kar se je zdelo še do nedavnega nemogoče – oziroma nekaj, kar spada v znanstveno fantastiko – postaja z razvojem medicine in tehnologije realnost.

- Oglas -

Pri fetusu, čigar možgane so kirurgi uspešno operirali, je bila v maternici diagnosticirana deformacija velike cerebralne vene, ki je znana tudi kot Galenova vena. Gre za zelo agresivno obliko deformacije možganskih ven, ki je lahko usodna. Za napako je značilno, da se arterije v možganih povezujejo neposredno z venami, ne da bi pred tem prečile kapilare, ki so zelo pomembne za zmanjšanje krvnega tlaka. Posledica deformacije je zato ekstremno visok krvni tlak v možganih, saj kri z močno silo priteče neposredno v vene. Tako med samim porodom kot po porodu so zato možgani in srce nadpovprečno obremenjeni, kar lahko privede do pljučne hipertenzije, odpovedovanja srca in drugih zapletov, ki so lahko smrtno nevarni.

Celoten postopek tokrat izveden že v maternici

Opisana deformacija oziroma nepravilnost pri povezavi krvnih žil se praviloma diagnosticira že med nosečnostjo. Običajno se zdravi z minimalno invazivnim postopkom, imenovanim endovaskularna embolizacija. Kirurg tu skozi dimlje vstavi cevko, s katero nato doseže žile v možganih. Osnovni cilj prelomne operacije, ki je bil izvedena, je bil sicer enak kot pri endovaskularni embolizaciji, le da je bil v tem primeru celotni postopek izveden in utero.

Kirurgi so med operacijo, ki jo je morala najprej odobriti ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA), ki je nato skrbno bdela nad izvedbo postopka, blokirali krvne žile s povečanim tveganjem za zelo visok krvni tlak. S tem so preprečili nevarno povišanje krvnega tlaka v možganih med samim porodom.

- Oglas -
Operacija možganov v maternici

Otrok se razvija brez posebnosti

Otrok, čigar možgani so bili uspešno operirani že v maternici, je že pokukal na svet. Kot se zdi, je z njim vse v najlepšem redu. V poročilu, ki opisuje izjemen podvig kirurgov, je namreč navedeno, da vsaj do šesterega tedna starosti pri otroku ni bilo mogoče opaziti nobenih posebnosti, povezanih z razvojem oziroma zdravjem. Tako prehranjevanje kot povečevanje telesne teže sta potekala v skladu s smernicami. Dojenček je bil že odpuščen v domačo oskrbo.

Po porodu je zdravniška ekipa otroka vseskozi natančno spremljala, saj je bilo pričakovano, da se lahko pojavijo zapleti, ki zahtevajo takojšnjo intervencijo, vendar se to ni zgodilo. Novorojenček, ki je moral že v maternici prestati operacijo na možganih, ni potreboval praktično nobene posebne pomoči (npr. kardiovaskularne podpore), brez posebnosti pa so bila tudi nevrološka slikanja.

Poseg v maternici lahko bistveno zmanjša tveganje za zaplete

Kirurgi upajo, da bodo lahko z intervencijo in utero že kmalu pomagali tudi drugim otrokom s podobnimi deformacijami, povezanimi z žilami v možganih. Možnost izvedbe posega že v maternici namesto šele po rojstvu je vsekakor prelomna, saj se s tem močno zmanjša tveganje za zelo resne zaplete, ki so možni, če se ukrepa šele po porodu. Postopek je bil podrobneje opisan v članku, objavljenem v znanstveni reviji Stroke.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -