DomovKlub MamaPorod in nosečnostKako prepoznati poporodno depresijo in kako ukrepati?

Kako prepoznati poporodno depresijo in kako ukrepati?

Simptomi poporodne depresije so lahko pri vsaki ženskih nekoliko specifični, kljub temu pa obstajajo določeni znaki poporodne depresije, ki bi jih lahko označile kot tipične. Če se ti simptomi pojavijo le občasno, težko govorimo o poporodni depresiji, saj imate morda le slab dan. Kadar pa se znaki pojavljajo dlje časa in postopoma postajajo vse intenzivnejši, je vsekakor čas za ukrepanje.

Ko nas ohromi poporodna depresija

Poporodna depresija lahko namreč marsikateri ženski onemogoči, da bi uživala v radostih materinstva. Kako torej vedeti, kdaj je »na delu« poporodna depresija, in pravočasno poiskati pomoč strokovnjaka?

poporodna depresija

Značilni simptomi poporodne depresije

 • Občutek preobremenjenosti je zelo tipičen za poporodno depresijo. Seveda ni nič neobičajnega, če potrebujete nekaj časa, da se povsem privadite na svojo novo vlogo, a če imate ves čas občutek, da je materinstvo nekaj, česar ne boste nikoli zares sposobni, je to lahko znak za alarm. Mnoge ženske, ki so se soočile s poporodno depresijo, so na primer pripovedovale o tem, da so v najhujšem obdobju praktično vseskozi razmišljale o tem, ali je bilo to, da so postale mame, sploh prava odločitev.
 • Velikokrat je poporodna depresija povezana tudi z občutki krivde. Ženske, pri katerih se pojavi poporodna depresija, imajo občutek, da ne znajo ustrezno skrbeti za novorojenčka in da si njihov otrok zasluži nekoga, ki bi to znal. Obenem vas je lahko tudi strah, da lahko otrok čuti, kako slabo se počutite, kar še okrepi občutke krivde.
 • Poporodna depresija se lahko kaže tudi tako, da ne čutite prave povezanosti z otrokom. Namesto tistega, kar bi »morali« čutiti, sodeč po vsem, kar ste slišali in prebrali, se soočate z občutki otopelosti.
 • Zmedenost in strah, povezana s tem, da se vam zdi, da se vse dogaja prehitro in da ne morete razumeti pravega vzroka dogajanja, sta prav tako zelo značilna simptoma poporodne depresije.
 • Ženske, ki se soočajo s poporodno depresijo, pogosto doživljajo pretirane izbruhe jeze ali so stalno vznejevoljene. Značilno je pomanjkanje potrpljenja in gojenje zamer do večine ljudi, ki vas obkrožajo, celo do partnerja in otroka.
 • Verjetno najbolj značilen znak, da gre za poporodno depresijo, je žalost brez posebnega razloga. Morda celo večino časa jokate in se nikakor ne morete ustaviti, čeprav za vaše solze ni neposrednega povoda.
 • Občutek obupa in resigniranosti sta pogosta spremljevalca poporodne depresije. Morda se vam zdi, da ste zelo šibki in nezmožni tega, da bi kar koli spremenili, ter da boste zato vedno ujeti v situaciji, v kateri se nahajate trenutno.
 • Poporodna depresija je povezana tudi z ekstremi pri prehranjevanju. Včasih lahko pride do pomanjkanja apetita, po drugi strani pa lahko začnete zaradi poporodne depresije iskati tolažbo v hrani, kar lahko hitro privede do prenajedanja.
 • Imate težave s spanjem? Pomanjkanje spanja je pri novorojenčku dokaj pogost pojav, a če težko spite tudi takrat, ko imate priložnost za to, bi bil to lahko eden izmed simptomov poporodne depresije. Poporodna depresija pa se lahko kaže tudi tako, da želite praktično ves čas sam spati in niste sposobni opraviti niti najosnovnejših stvari, saj imate nenehno občutek hude utrujenosti.
 • Tudi pomanjkanje koncentracije je včasih lahko znak poporodne depresije. Težave se kažejo predvsem tako, da zelo težko najdete besede za tisto, kar želite povedati, in da se pogosto ne morete spomniti, kaj ste nameravali narediti. Lahko se pojavi tudi popolna nezmožnost sprejemanja odločitev.
 • Velikokrat se poporodno depresijo opisuje tudi z metaforo pregrade, ki se pojavi med osebo, ki jo poporodna depresija prizadene, in preostalim svetom. Značilen je občutek pretrganja vezi z vsemi in vsem, kar se dogaja okoli vas.
 • Še posebej morate biti previdni, če se kot del vaših težav s poporodno depresijo pojavijo tudi samomorilne misli. V tem primeru je izredno pomembno, da čim prej poiščete pomoč oziroma se zaupate nekomu, ki vam bo pomagal pri iskanju pomoči.

Poporodno depresijo je mogoče premagati

Ženskam, ki se spopadejo poporodno depresijo, se pogosto zdi, da izgubljajo razum in da nimajo več stika z realnostjo, kar sproži nove strahove. To je še posebej značilno za tiste novopečene mamice, ki se doslej še niso soočale z večjimi psihičnimi težavami, zato ne morejo nikakor razumeti, kaj se jim dogaja. Poporodna depresija pa se zdi težje premagljiva tudi v primeru, da se ji pridružijo tudi simptomi generalizirane anksioznosti ali obsesivno-kompulzivne motnje. Pogosto se tako pojavi strah, da obstaja celo možnost odvzema otroka, če spregovorijo o svoji stiski, zato poskušajo ženske skriti simptome poporodne depresije.

- Oglas -

Seveda so takšne misli nerealne in vodijo v začaran krog. Slej ali prej boste morali poiskati pomoč, zato je najbolje, da to storite čim prej. V tem primeru bo zdravljenje precej enostavnejše, možno pa je pričakovati tudi hitrejše okrevanje. Čeprav ste trenutno morda prepričani, da je poporodna depresija nekaj, s čimer boste morali živeti večno, pa je pomembno, da se prepričate, da so to misli, ki so povsem nesmiselne. Mnogim ženskam je uspelo premagati poporodno depresijo, zato ni razloga, da ne bi tudi sami pustili tega obdobja za seboj in začeli končno uživati v materinstvu. Za konec naj opozorimo še na to, da se lahko včasih simptomi depresije pojavijo že med nosečnostjo, zato tudi v tem obdobju ne smete zanemariti morebitnih nenavadnih simptomov, povezanih z vašim psihičnim stanjem, ki trajajo nadpovprečno dolgo.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -