DomovKlub MamaPorod in nosečnostPorod je lahko tudi neboleča izkušnja

Porod je lahko tudi neboleča izkušnja

Najpogostejša asociacija s porodom je za mnoge ženske bolečina. Tiste, ki še niso rodile ali pa se pripravljajo na porod, se sprašujejo, kakšna je ta bolečina, kako močna, ali jo bodo lahko prenesle. Pravzaprav se o tem sprašujejo tudi ženske, ki so že rodile. Vsak porod je drugačen in če je bilo v prvo zelo boleče, ni nujno, da bo tako tudi v drugo in obratno. Skorajda je tudi ni ženske, ki ne bi vsaj v kakšnem trenutku pogledala svojega velikega, zaobljenega trebuha in pomislila: »Kako bom sploh lahko zmogla?«

Porod brez bolečin

Ustvarjene za porod

Žensko telo je v resnici ustvarjeno za ustvarjanje novega življenja. Prav tako, kot je maternica zasnovana, da nudi razvijajočem se otroku hrano in varnost, je poskrbljeno tudi za popolno pot ven. Pogosto se sliši argument, da mora porod boleti, ker smo kot vrsta tako visoko razviti, da imamo preprosto prevelike možgane, da bi bila pot skozi ozek porodni kanal enostavna in neboleča. Ali pa da so zato, ker hodimo pokonci, naše medenice preozke. Pa dejstva ne bi mogla biti dlje od resnice.

Mehka tkiva žensk se raztegnejo in razprejo ob porodu, medenične kosti se razmaknejo in izpustijo otroka na svet. Lobanjske kosti novorojenčkov so še mehke in niso zraščene skupaj, da se lahko med porodom ustrezno oblikujejo v obliko, ki čim bolj olajša napor poroda. Med porodom, ki poteka nemoteno, se v materi in otroku odvija prava hormonska simfonija, katere edini namen je uspešen, čim prijetnejši porod ter povezovanje matere in njenega novorojenčka.

- Oglas -

Kako naj nas ne bi bilo strah?

Fizično oziroma telesno dogajanje predstavlja zelo majhen del poroda, večina se ga odvije v glavi in v srcu, na čustvenem nivoju. To pomeni, da predstave, ki jih ima ženska o porodu, njeni strahovi, slika, ki jo oblikujejo tudi prikazi porodov v medijih ter vse, kar je o porodu slišala predvsem od žensk v svojem življenju, tistih, ki jim zaupa, vplivajo tudi na njen porod.

V naši družbi je porod vse prepogosto predstavljen kot nekaj grozljivega, življenjsko nevarnega, kot nenehno prežeča katastrofa in predvsem kot fizično najbolj boleč moment v življenju ženske, zato se ga veliko bodočih mamic grozno boji. A (znanstveno dokazano) dejstvo je, da bo velika večina porodov potekala brez zapletov, če bodo le za to zagotovljeni določeni pogoji.

Je bolečina res neizogibna?

Britanski porodničar, dr. Grantly Dick-Read je že med drugo svetovno vojno izdal knjigo Porod brez strahu, v kateri je opisal povezavo med občutkom strahu in odzivom telesa. V strahu se namreč mišice zakrčijo, to pa vodi v večjo bolečino pri porodu. Strah je namreč znak telesu, da mora poslati kri v tiste okončine, ki so ključne za hiter beg ali boj. Maternica, ki za čim bolj nemoten in optimalen potek poroda potrebuje veliko krvi, tako ostane brez, kar vpliva tudi na večje bolečine.

Medtem ko strah in napetost ovirata normalen potek poroda, ga naredita bolj bolečega in ga lahko celo ustavita, pa veljajo ista pravila tudi za obratno smer. Bolj ko je mama sproščena, bolj nemoteno in manj boleče se lahko odvija porod. Izdatneje se sprošča tako oksitocin, ki povzroča krčenje maternice, kot tudi beta-endorfini, ki so naravni opiati in delujejo kot blažilci bolečine ter spodbujajo občutke zadovoljstva in evforije. Vse to vodi k prijetnejši in manj boleči ali celo neboleči porodni izkušnji.

- Oglas -

Za prijazen porod in rojstvo

Čeprav je porod »le« še en dan v življenju ženske, pa so raziskave pokazale, da spomin na ta dan ostane. Vse več se sliši o poporodni depresiji pa tudi o post-travmatskem stresnem sindromu (PTSD), ki se lahko razvije kot posledica travmatičnega poroda. Nedavna raziskava je celo pokazala, da so simptomi PTSD prisotni v alarmantno velikem številu žensk.

Porod ni (le) medicinski dogodek, kot ga rada opredeljuje zahodna družba. Je predvsem naravni obred prehoda, iniciacija v materinstvo, dan, ki žensko zaznamuje za vedno in pogosto vpliva tudi na njen odnos do otroka. Je spiritualna izkušnja, v kateri gre mati čez vse svoje sposobnosti in na rob svojega življenja, da prinese svojega otroka na ta svet. Zato je pomembno, da one in njihovi novorojenčki dobijo kar najlepšo in najbolj nežno, spoštljivo dobrodošlico.  Kot pravi Ina May Gaskin: če ženska med porodom ne zgleda kot boginja, nekdo ne dela prav z njo.

Preberite tudi: Porod: Ko nas obišče novi družinski član

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -