DomovAlternativna medicinaPrizemljevanje: Z boso hojo do zdravja

Prizemljevanje: Z boso hojo do zdravja

Četudi je dandanes žal tako, da naravno okolje za naše noge predstavlja notranjost čevlja, naša stopala kljub vsemu niso mišljena za takšno »razvajanje«. Stopalo naj bi bilo ves čas aktivno in dobivalo dražljaje od spodaj; torej od podlage, ki naj bi bila čim bolj raznolika. Saj ste verjetno že občutili prijeten občutek, ko ste se na primer poleti sprehajali bosi po plaži. Če želite ohranjati zdravje svojih nog in celotnega telesa, je morda pametno, da večkrat sezujete čevlje in se vsaj okoli hiše odpravite bosi.

- Oglas -

Človek je del narave, zato bi moral biti ves čas v stiku z njo. Tako kot je rekel že Hipokrat: »Bolezni se ne pojavijo kar iznenada, ampak so posledica majhnih dnevnih grehov proti naravi. Ko je teh grehov preveč, se pojavi bolezen.« Da bi bilo teh grehov torej čim manj, skušajmo zopet najti pot nazaj k naravi. Dokazano je, da lahko iz zemlje prejemamo energijo, ki pozitivno vpliva na naše zdravje in lahko pripomore k ozdravljenju marsikatere neprijetnosti.

Prizemljevanje bosa hoja

Stik z zemljo

Sicer je dandanes tako, da večina sploh ne ve, da smo ljudje pravzaprav energijska bitja in kako zelo je pomembna povezanost energije zemlje z energijo človeka. O tem se ne učimo v šolah, družba pa je naravnana tako, da se z vsakim dnem dodatno oddaljujemo od narave in tako odmikamo zdravilnim energijam zemlje. Hodimo v čevljih, spimo na dvignjenih posteljah iz izolativnih materialov in hkrati tožimo, da naše zdravje ni optimalno; vendar se sploh ne zavedamo, da si z odmikanjem od Zemlje to povzročamo sami. Naše telo torej funkcionira kot slabo privita žarnica, ki, namesto da bi žarela, le brli.

- Oglas -

Energije zemlje, o katerih govorimo, so pravzaprav posledica premikanja prostih elektronov. Sicer še nihče nikoli ni videl elektrona, ampak za lažjo predstavo si zamislite čebelji panj in čebele, ki brenčijo okoli njega. Panj je jedro atoma, čebele pa so elektroni, ki se v oblaku energije premikajo okoli njega. Tako kot zemlja je tudi človeško telo v veliki večini sestavljeno iz vode in mineralov, in oboji so izvrstni prevodniki električne energije. Prosti elektroni, ki pulzirajo na površju zemlje, z lahkoto prehajajo navzgor, skozi človeško telo, če le omogočimo neposreden stik kože z zemljo.

Naši čevlji

Morda je sedaj pravi trenutek, da pogledate navzdol in začnete razmišljati o svoji obutvi. Včasih so bili ljudje večinoma bosi, in prvi »čevlji« so služili le kot zaščita pred mrzlimi in na dotik neprijetnimi tlemi. Danes pa je obutev precej bolj »razvita« in do neke mere celo že stvar kulture ter vsekakor modnih zapovedi, za katere pa vemo, da nimajo kaj dosti skupnega z zdravjem. Čevlje dandanes nosimo predvsem iz navade in ne zato, ker bi vedno služili določenemu namenu. Znano je, da so naša stopala polna živčnih končičev. Znanstveniki pravijo, da jih je na tako majhni površini največ v telesu. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Zato, da nas stopala ohranjajo v stiku z Zemljo. Te svoje naloge pa prav gotovo ne morejo izvesti, če so skrita v čevljih. Ker so pred nami najbolj topli meseci v letu, je pravi čas, da skušate čim več časa preživeti bosi. Ponovni stik z zemljo sicer ne bo imel tako hitrega učinka kot polnjenje prazne baterije, vendar boste, če boste vztrajni, kmalu opazili pozitivne učinke prizemljevanja.

Kako se ponovno prizemljiti

Boso hojo smo že omenili. Ni pa potrebno, da ste pretirano aktivni, če vam to ne ustreza. Lahko tudi sedite na tleh ali na stolu, stopala pa naj bodo v stiku z (naravno) podlago. Da bo proces prizemljevanja še močnejši, je priporočljivo, da so stopala v stiku z vlažno podlago. Pri tem vztrajajte 30 do 40 minut. Ni pa nujno, da so le stopala tista, ki so v stiku s podlago. To so lahko tudi dlani, podlahti, meča in goleni na primer; v vsakem primeru boste sprejemali energijo od Zemlje. Mora pa biti izbrani del telesa v popolnem stiku s podlago. Delo na vrtu, na primer, ni prizemljevanje in vam ne bo nudilo enakih učinkov. Če imate le možnost, se torej povežite z energijo Zemlje dvakrat na dan; saj velja, da več časa kot boste vložili, prej boste opazili spremembe.

Kaj pa pozimi

Ker pa žal ne živimo v podnebju, ki bi omogočalo bosonogost celo leto, se morda sprašujete, kaj storiti v hladnih mesecih. Če malo poklikate po svetovnem spletu, boste našli kar nekaj pripomočkov, ki so namenjeni prizemljevanju ‘na daljavo’. Obstajajo tovrstne rjuhe, spalne vreče, postelje, podloge za hišna tla, podloge za avtomobilske sedeže in celo podloge za domače ljubljenčke. Seveda so to le pripomočki in nikakor ne morejo v celoti nadomestiti pristnega stika telesa s površino Zemlje, ampak vsekakor lahko pomagajo prebroditi najbolj turobne mesece.

Za začetek je torej bistveno, da se začnete zavedati, da ste del narave in skušate v svoje življenje vključiti čim več načinov, kako se k naravi vračati. Ko boste nekaj ur v stiku z zemeljsko energijo, vam bodo druge ideje prav gotovo same padle na pamet.

Piše: Teja Fidler Makoter

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -