DomovKlub MamaSkrb za zdrave mlečne zobe

Skrb za zdrave mlečne zobe

Eden pomembnih mejnikov v otrokovem zgodnjem otroštvu je izraščanje mlečnih zobkov. S samim izraščanjem so lahko povezane nekatere tegobe, ki v večini primerov hitro izzvenijo. Mnogo manj prijeten je zobobol, ki ga lahko povzroči zobna gniloba že na mlečnih zobeh. Vabimo vas, da preberete naše nasvete, kako pri svojem otroku preprečili pojav zobne gnilobe. Da poudarimo veliko vlogo zdravih mlečnih zob v otrokovem razvoju, vam bomo na koncu predstavili, kako že izguba posameznega zoba vpliva na nadaljnje zdravje ustne votline.

Zobno gnilobo je mogoče zaustaviti

Karies ali zobna gniloba je še dandanes, kljub bistvenemu zmanjšanju pojavnosti v zadnjih petdesetih letih, ena najpogostejših bolezni med otroci. V začetni stopnji gre le za spremembo na površini zoba, ki jo je s primerno ustno higieno mogoče ustaviti. Da začetno spremembo opazimo, moramo imeti dobro osvetlitev, poleg tega moramo zobe nekoliko osušiti. Vidimo lahko belkasto površino, ki je bolj groba od okolne gladke, pogosto se nahaja ob dlesni in jo delno pokrivajo mehke obloge, ki jih nismo natančno odstranili s površine. Ko nastane prva vidna luknjica in se plast sklenine vdre zaradi razmehčanosti pod njo ležeče plasti zobovine, pa spremembe samo telo ni več zmožno popraviti in je za povrnitev pravilne oblike ter preprečitev napredovanja potrebna zobozdravniška pomoč. Zato je bistvenega pomena, da če do spremembe že pride, takšno spremembo zobozdravnik pravočasno opazi, pouči in svetuje o izboljšanju higiene. Poleg tega lahko površino premaže s profesionalnim premazom s fluoridi in prepreči napredovanje zobne gnilobe. 

- Oglas -

Stran z zobno gnilobo

Mojca Koželj, dr.dent.med.
Mojca Koželj, dr.dent.med., Zobozdravstvo Koželj

Vsekakor je najbolje, če do zobne gnilobe sploh ne pride. Tveganje za njen nastanek lahko zmanjšamo s pravilno prehrano, pri čemer je zelo pomembno zavedanje, da k temu spada tudi izbira vode kot edine tekočine za otrokovo odžejanje. Otrok, ki je žejen, vode ne bo zavrnil. V zobozdravniških ordinacijah žal še vedno prepogosto vidimo škodljive posledice sladkih pijač, od sokov, napitkov z mehurčki, sirupov, do čaja iz granul. Škoda je še večja, če sladke pijače otroci uživajo v velikih količinah, z veliko pogostostjo in v večernih urah, ko se pretok sline zmanjšuje. Trgovci zelo radi ponujajo izdelke, za katere trdijo, da so zdravi ali primerni za otroke na podlagi pridobljenih certifikatov kakovosti ali biološkega načina pridelave, to pa še ne pomeni, da za zobe, če vsebujejo sladkorje, niso potencialno škodljivi. Prepričajte se, da otrok po večernem umivanju zob ne popije nobene sladke tekočine več, v kolikor je žejen, mu ponudite vodo. Smiselno je, da s pitjem počakate vsaj 20 minut po ščetkanju, da ne sperete z zobnih površin želenega nanosa fluoridov.

Priporočamo, da je otrokovo prehranjevanje uravnoteženo in pestro. Sladkarije bi bilo najbolje omejiti na sladki dan v tednu. Za zdravje zob je najmanj škodljivo, če sladke prigrizke vključite v prehranjevanje kot del običajnega obroka, s čimer omogočite, da v času med obroki slina lahko naravno očisti površine zob in se s tem zmanjša tveganje za nastanek zobne gnilobe.

Natančno ščetkanje zob že od prvega izraslega zobka

Z ustno higieno je potrebno začeti že ob izrasti prvega zoba, ki ga je potrebno ščetkati z zobno ščetko z mehkimi ščetinami in primerno majhno glavo ali pa ga umijemo z mokro gazico. Pri otrocih do 6. leta priporočamo uporabo zobne paste s 900 do 1000 ppm fluoridov. Vsebnost fluoridov mora biti na vsakem izdelku navedena med sestavinami, včasih z angleško besedo »sodium fluoride«, za natrijev fluorid, ki se v izdelkih za ustno nego uporablja kot vir fluora. Od  izrasti prvega zoba do 2. Leta, je priporočljivo uporabiti le majhno količino zobne paste velikosti »riževega zrna« ali  tankega razmaza po ščetinah zobne ščetke, za otroke od 2. do 6. leta pa v velikosti grahovega zrna. Ko zobje pridejo drug z drugim v stik, je pomembno, da pri čiščenju ne pozabimo na medzobne prostore, ki jih pri čistimo z zobno nitko. Starši morajo otroku umivati zobe vsaj do šestega leta, saj otrokom pogosto zmanjka vztrajnosti, da bi res temeljito očistili vse ploskve. Otroci po dopolnjenem 6. letu lahko uporabljajo zobno pasto za odrasle s koncentracijo s 1450 ppm fluoridov, še vedno pa preverjajte umitost zob do 12. leta starosti, predvsem preverite, da si otroci umijejo zobke vse do zadnjega zoba v vrsti.

Prvi obisk zobozdravnika naj bo že pred prvim letom

Za ohranjanje dobrega ustnega zdravja so pomembni redni pregledi pri zobozdravniku. Najbolje je, če otrok skupaj s starši prvič obišče zobozdravnika že pred 1. letom starosti. Ti pregledi so organizirani kot posvetovalnica, s katero starši dobite priložnost, da zobozdravnika povprašate o morebitnih dilemah, ki jih imate glede skrbi za otrokovo ustno zdravje. Dobili boste strokovna priporočila, otrokove zobe seveda tudi pregledamo in ocenimo potrebo po nadaljnjih obiskih. Želimo si, da je spoznavanje z novim okoljem za otroka čim bolj prijetno in razlago prilagodimo njegovi starosti in razvoju. Koristno je, da tudi starši pomagate soustvariti umirjeno vzdušje, kar pomeni, da v kolikor imate strah pred zobozdravnikom, najprej zavestno umirite sebe, saj bo otrok vaš morebiten strah začutil. To velja tudi za starejše otroke, zato spodbujamo, da se v družini vzpostavi čim bolj pozitiven odnos, ki bo otroku pomagal k vseživljenjski dobri skrbi za zdravje. Kontrolni pregledi za otroke naj bodo redni, vsakih šest mesecev ali vsaj letni, odvisno od tveganja posameznega otroka, da se v ustni votlini razvije zobna gniloba ali katera druga bolezen.

- Oglas -
Skrb za mlečne zobe

V naši ordinaciji se zavedamo, da je takšen strah lahko zelo težko premagati, zato se potrudimo, da se pri otrocih sploh ne razvije, odraslim pa ga z različnimi tehnikami pomagamo premagati. V ta namen nam pomaga tudi čakalnica s kopico igrač, pobarvank in diploma, ki jo na koncu otroci prejmejo za pogum. Z le-to se potem zelo radi pohvalijo pred svojimi vrstniki v vrtcu ali šoli in nekajkrat smo sprejeli otroka na pregled, ki ga je zato navdušil njegov vrstnik (in s tem olajšal pripravo staršem).

Kakšna je razlika med zobno gnilobo mlečnih in stalnih zob?

Zobna gniloba na mlečnih ali stalnih zobeh je enak proces, vendar pa je razlika v tem, da na mlečnih zobeh gniloba mnogo hitreje napreduje, ker je plast sklenine mlečnih zob mnogo tanjša. Ugotovljeno je bilo še, da napredovanje bakterij, ki zobno gnilobo povzročajo, pri mlečnih zobeh prej lahko izzove vnetje v žilno-živčnem pletežu v notranjosti zoba, to je v zobni pulpi. Tako vnetje je pri mlečnem zobu bolj razpršeno in zahteva daljši postopek zdravljenja, pri katerem mora otrok odlično sodelovati, česar ni vedno mogoče zagotoviti. Kadar zdravljenje ni mogoče, žilno-živčni pletež odmre, je zob potrebno  izpuliti, da ne bi pride do škode na stalnem zametku zob, ki so v kosti pod mlečnimi zobmi. V kolikor mlečni zob z odmrlo zobno pulpo ostane nad razvijajočim se stalnim zobom lahko, zaradi dalj časa prisotnega vnetja, nastanejo spremembe sklenine stalnega zoba kot so zabarvanja od belkastega do rjavega, manjše luknjice, žlebičaste spremembe površine, vse do spremembe oblike zobne krone, korenine ali v celoti zaustavljenega razvoja zoba.

Med možnimi neželenimi posledicami je nepravilen položaj stalnih zob

Kot omenjeno, je potrebno mlečne zobe v nekaterih primerih izpuliti pred obdobjem, ko bi sami izpadli. Med zobmi tako nastane vrzel, proti kateri se sosednji zobje lahko pomikajo. Obseg pomikanja se med posamezniki lahko razlikuje, a pri nekaterih vodi v nepravilno izrast stalnih zob, ki bi morali nadomestiti predhodne mlečne ali celo do njihove neizrasti. Takšne primere je potrebno reševati z ortodontskim zdravljenjem, z uporabo snemnega ali nesnemnega aparata za premikanje zob. Še posebej je za nadaljnjo rast in razvoj pomembno, če so izpuljeni mlečni podočniki ali drugi mlečni kočniki. V teh primerih je zelo smiselno, da otrok pri zobozdravniku dobi zanj individualno izdelan držalec prostora, ki bo v prihodnje zagotovil normalno izrast stalnega zoba.

Skrb za zdravje mlečnih zob je v veliki meri na starših. Zavedamo se, da je potrebna velika potrpežljivost, iznajdljivost, čas in energija, da otroci pridobijo ustrezne prehranjevalne navade in navade rednega in temeljitega umivanja zob. Zagotavljamo pa vam, da bo trud vsekakor poplačan, ko bo otrok na takšen način zgradil dober odnos do zdravja svojih zob kot tudi celega telesa.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -