DomovKlub MamaSrbeči izpuščaji

Srbeči izpuščaji

Mehurčki, pikice in luske

Pediatrične in dermatološke ambulante so vse bolj polne neprespanih staršev in njihovih otrok z nadležnim, močno srbečim izpuščajem po koži. Morda včasih obisk pri zdravniku ne bi bil potreben, če bi znali hitro in ustrezno ukrepati.

- Oglas -

izpuščaji

Praskanje in jokanje

V večini primerov gre pri izpuščajih za atopični dermatitis. Pojavi se lahko že v prvih mesecih življenja kot pordela, otekla koža z mehurčki in pikicami po licih, čelu, lasišču, zunanjih predelih spodnjih in zgornjih okončin ter trupu. Otrok se zaradi njih praska, drgne in joka. Koža pod plenicami običajno ni vneta. Verjetno zato, ker je pokrita. Ob družinski nagnjenosti k preobčutljivosti (astma, seneni nahod ali atopični dermatitis) je večja verjetnost, da bo težave imel tudi otrok.

Način izražanja preobčutljivosti se s starostjo spreminja. Po prvem letu je vnetje pogostejše po zapestjih, okrog gležnjev in tudi po drugih delih okončin. Pri starejših otrocih in odraslih pa je najpogostejši izpuščaj po notranji strani komolcev, kolen, hrbtišču rok, nog, vekah in vratu. Tudi sprožilni dejavniki so lahko v različnih starostnih obdobjih različni.

- Oglas -
  1. HRANA: Pri dojenčkih so najpogostejši vzroki izpuščajev alergija na mleko, jajca, pšenico, sojo in arašide Ob dokazani preobčutljivosti na hrano se morata doječa mati oziroma otrok držati diete. Predpiše jo pediater alergolog.
  2. PELOD IN PRŠICE: Po prvem letu so med vzroki težav pogostejši alergeni, ki jih vdihujemo iz zraka (pelodi trav in dreves, živalska dlaka, pršica). Ob dokazani preobčutljivosti na pršico je treba dosledno upoštevati nasvete za ureditev bivalnega okolja, še posebej ležišča.
  3. MIKROORGANIZMI: Izpuščaj lahko izbruhne ali se močno poslabša tudi ob virusni, glivični ali bakterijski okužbi.
  4. DRUGI DRAŽILCI: Poslabšanje izzovejo tudi druge dražeče snovi iz okolja, na primer sintetična in volnena oblačila, znojenje, psihična stiska, pralni praški, mehčalci in tekoča mila.

Pred šestim mesecem starosti otroka načeloma ni smiselno obremenjevati z vbodnimi alergološkimi testiranji, ker dojenčkov imunski sistem še ni zrel in rezultati niso povsem zanesljivi. Včasih vzroka tudi pozneje ni možno najti in v tem primeru je še posebno pomembna ustrezna nega občutljive kože.

Ukrepajmo pravočasno

Pri preobčutljivih otrocih je motena zaščitna maščobna pregrada v koži, zato je ta še bolj dojemljiva za vdor dražečih snovi iz okolja in za okužbe. Osnovna zaščita pred izpuščaji je torej ustrezna nega, vlaženje in obnavljanje lipidov v koži.

Za blažja poslabšanja so zadnja leta na tržišču protivnetne kreme, ki so varne ter dobro prodirajo v kožo in zelo malo v krvni obtok, zato tudi sistemskih stranskih učinkov ni. Pomembno je, da tako protivnetno sredstvo namažemo na prizadeto kožo že ob prvih znakih vnetja in tako morda preprečimo hujše poslabšanje. Proti srbenju bodo pri starejših otrocih pomagali antihistaminiki v sirupu ali tabletkah.

Ob hudih poslabšanjih bo zdravnik za nekaj dni predpisal blaga kortikosteroidna sredstva, ki jih lahko starši uporabljajo brez strahu, saj v tako kratkem obdobju ne bo resnejših stranskih učinkov.

Ko se vnetje pomiri, bodo na kožo dobro vplivale oljne kopeli. Trajajo naj 10 do 20 minut, da se voda ujame v povrhnji sloj kože. Po kopeli otroka namažemo z mastno kremo in tako preprečimo izhlapevanje vode.

Pri negi svetujemo uporabo nevtralnih mil, brez dišav in konzervansov. Večinoma atopični dermatitis v prvih desetih letih življenja spontano izzveni, lahko pa traja tudi vse življenje.

Zimsko luščenje

Zaradi ogrevanja je v zimskih mesecih zrak bolj suh in pri otrocih se lahko pojavijo  področja pordele, luščeče se in srbeče kože zgolj zaradi pomanjkanja vlage v okolju in izsušitve nežne kože (zimski dermatitis). Za zdravljenje zadošča že redna nega z ustreznimi  negovalnimi mazili, ki jih dobimo v lekarnah in jih nanesemo enkrat do dvakrat na dan ter obvezno po vsakem kopanju.

- Oglas -

V zimskih mesecih se otrokom rada začnejo luščiti stopala in dlani, najprej na konicah prstov, nato pa se luščenje lahko razširi po celih stopalih in dlaneh. Če ne gre za glivično okužbo, bo zadoščalo redno mazanje z negovalnimi mazili in redna menjava oznojenih nogavičk oziroma rokavičk. Težava do pubertete spontano izzveni.

Mateja Lisjak, dr. med.

Manj srbeči dermatitis

Kadar se luske najprej pojavijo na lasišču in se pordela koža z luščenjem pojavi tudi okoli popka in pod plenicami, vzrok težav morda ni atopični, ampak seboroični dermatitis, ki skoraj ne srbi. Oba dermatitisa je pri dojenčkih težko ločiti. Debele, rumenkaste luske na lasišču najlažje odstranimo tako, da jih namažemo z mastno kremo. Ko se zmehčajo, jih odstranimo s čisto brisačko ali krpico.

Pozorno in¸vztrajno

Zdravljenje atopičnega dermatitisa ni enostavno in zahteva veliko izkušenj. Uspešnejše je, če starši dobro sodelujejo z zdravnikom. Skrbno morajo spremljati, kaj stanje pri otroku poslabša in katero zdravljenje je učinkovitejše. Dosledno, potrpežljivo in vztrajno morajo upoštevati zdravnikova navodila.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -