DomovBolezni in simptomiKožne bolezni - Marsikatera bolezen se odraža na koži

Kožne bolezni – Marsikatera bolezen se odraža na koži

Kožne bolezni so pogost pojav, ki lahko odraža tudi določene težave, ki se dogajajo nekje v notranjosti našega telesa. Koža je največji človeški organ, saj prekriva telo v celoti in pri odraslem človeku v povprečju meri okrog dva kvadratna metra. Varuje nas pred škodljivimi vplivi okolja, skrbi za regulacijo telesne temperature, za vlažnost in preprečuje preveliko izparevanje, da telo ne dehidrira. Marsikatera bolezen se odraža na koži.

- Oglas -

Zakaj se pojavijo kožne bolezni?

Kožne bolezni

Tako je, na primer, znak, da je nekaj narobe, če ima človek bled obraz. Narobe je lahko tudi, če je ves rdeč, zaripel, kritično je lahko, če pomodri. To so stanja, ki se navezujejo na dogajanje v telesu. Vendar pa je lahko prizadeta tudi koža sama. Med najpogostejšimi kožnimi boleznimi so alergije, kar pomeni preobčutljivost na določene snovi, ki se jih dotikamo ali pa, ki jih zaužijemo. Tako, na primer, imajo lahko koprivnico ali urtikarijo ljudje, ki so alergični na mleko oziroma mlečne sladkorje (lahko pa tudi na mlečne maščobe). Drugi spet bodo dobili enake, zelo srbeče male izpuščaje po telesu (navadno je površina na prizadetem delu pordela) ob stiku z vodo in soncem, ali s peskom, mivko, lahko tudi s kakšno kremo, ki vsebuje alergen (snov, ki povzroča preobčutljivost). Alergija pomeni pretiran odziv našega imunskega sistema. Za lajšanje težav navadno zdravniki predpišejo ustrezna zdravila v obliki tablet in mazil.

V mladih letih so pogosta težava akne, izpuščaji, ki se največkrat pojavijo na obrazu, lahko pa tudi drugod po telesu. V nasprotju  s prepričanjem mnogih akne niso posledica uživanja določenih vrst hrane (navadno so na zatožni klopi jajca, čokolada in svinjsko meso), pač pa hormonskih sprememb. Dekletom zdravniki predpisujejo kontracepcijske tabletke, ki poleg svojega primarnega učinka poskrbijo tudi za hormonsko ravnovesje, kar pomaga k izboljšanju kože. V naših lekarnah in specializiranih trgovinah je mogoče kupiti tudi zdravila brez recepta (za dekleta in fante), ki poleg rednega čiščenja najbolj pomagajo koži, obenem pa ne obremenjujejo organizma.

- Oglas -

Katere so najpogostejše kožne bolezni?

Kožne bolezni

Zelo pogoste so tudi luskavica in glivične okužbe, kar posebej velja za roke in noge, za dlani in stopala. Okužbe z glivicami sicer ne bolijo, so pa nadležne, zdravljenje je dolgotrajno in zahteva disciplino in vztrajnost. Glivic na nogah se nalezemo v javnih prostorih, kjer hodimo bosi: kopališča, fitnesi, savne. Zato je pomembno, da stopala vedno razkužimo, ne pa, da se tekočini, ki je namenjena za to, v velikem loku izognemo. Posebej na nogah so namreč glivice najbolj trdovratne, jih je najtežje odpraviti. Rade živijo v vlažni, odmrli koži. Redna nega in še tako skrajni higienski ukrepi ne bodo pomagali. Nujno je treba nabaviti sredstvo za uničevanje glivic in hkrati skrbeti za redno higieno. Predvsem je pomembno, da staro, trdo in odmrlo kožo redno odstranjujemo in da kožo po vsakem umivanju dobro zbrišemo. Potem pa se namažemo z mazilom  ali poškropimo z razpršilom, ki jih dobimo v lekarni ali dobro založeni trgovini.

Možne so tudi bakterijske okužbe, ki so lahko nevarne. A so na srečo precej redkejše. Od virusnih okužb se na koži manifestira herpes, ki navadno napade ustnice, lahko pa se naredi kjerkoli na telesu. Nekateri ljudje imajo redne in hude izbruhe herpesa, zaradi česar morajo tudi pogosto k specialistom za infekcijske bolezni, da dobijo ustrezno zdravljenje. Če pa se herpes pojavi le občasno, navadno v zimskem času, ko je naš imunski sistem najpogosteje oslabljen, si lahko pomagamo sami. Na voljo je kar precej pripomočkov.
Med najnevarnejše kožne bolezni sodi rak. Med njimi je lahko usoden zlasti maligni melanom. Število bolnikov z malignim melanomom je vsako leto večje.

Glavna napaka, ki jo delamo, je sončenje v poletnih mesecih. Sončni žarki namreč poškodujejo kožo, ki si poškodbe »zapomni«. Zato je nujno, da pred soncem zaščitimo vse, od otrok do babic in dedkov. Poleti se soncu ne bi smeli nastavljati. V času, ko najbolj pripeka, od 11. ure dopoldne do 16. oziroma 17. ure je najbolje ostati v gosti senci. Otroke je treba dobro zavarovati s kremo z visokim zaščitnim faktorjem (nad 30), pa tudi o obleko in klobukom. Paziti je treba tudi, da stalno pijejo, saj tekočina skrbi za uravnavanje temperature in s tem hlajenje telesa.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -