DomovBolezni in simptomiSte tudi vi žrtev senenega nahoda?

Ste tudi vi žrtev senenega nahoda?

Končno smo dočakali pomlad in že je tu poletje, vsi tisti, ki imate težave z alergijo na cvetni prah, pa ste prišli do težave brezglavega kihanja. Konec pomladi je namreč že zelo vroč in vse cveti s polno paro, zato je tudi kihanje, solzenje oči in smrkanje toliko bolj intenzivno.

- Oglas -

alergija cvetni prah

Tudi, ko se pomlad poslavlja, je med obilnim cvetenjem in zelenjem kar nekaj takšnih, ki imajo glede tople pomladi grenkosladke občutke. Porast trav in cvetlic ter cvetočih dreves namreč prinaša veliko cvetnega prahu.

Kako deluje seneni nahod

Zdaj, ko je vse vzcvetelo in so topli dnevi pogostejši kot hladni, nam niti občasen hladni vikend ne bo pomagal. Prav tako ne pomagajo plohe in deževni dnevi, saj je vse v polnem razmahu in cvetni prah nima niti najmanjšega namena zmanjšati svoje moči. Do senenega nahoda pride, ko imunski sistem napačno prepozna neškodljive delce v zraku za nevarne tujke in v odgovor proizvaja protitelesa, imunoglobulin E, in sprosti histamin, protivnetno učinkovino, v krvni obtok. Histamin je tisti, ki povzroča simptome senenega nahoda, ki lahko vključujejo kihanje, izcedek iz nosu ali zamašen nos, izcedek iz oči ali solzenje in srbenje nosu in ust. Zdravilo žal ne obstaja, poznamo le preventivne ukrepe in blažilne učinke.

- Oglas -

Najboljši način za preprečevanje simptomov senenega nahoda je začetek profilaktičnega zdravljenja od dveh do štirih tednov pred pojavom cvetnega prahu. V situaciji, kakršno smo imeli letošnjo pomlad, ko se je zima zavlekla dobršen mesec dlje kot smo pričakovali, je tovrstno preprečevanje morda malce težje. Vseeno pa to niti približno ne pomeni, da je zdaj prepozno. Cvetni prah trav je najpogostejši alergen in sezona običajno traja od sredine maja do julija ali celo avgusta.

Pomagajte si sami!

Poslužite se antihistaminikov, ki vas ne bodo naredili zaspanih ali brezvoljnih, in si preskrbite razpršilo za nosne votline, da si lajšate vnetja. Težave s senenim nahodom lahko vplivajo tako na vaše družabno kot službeno življenje. Če so antihistaminiki premočni, se vaše kihanje, kašljanje, solzenje in neprestano praskanje po grlu lahko zmanjša, a ste prav tako neučinkoviti, ker ste ves čas zaspani in brez volje. Veliko ljudi najde podporo v pripravkih, ki jih lahko dobijo v lekarni brez recepta, pomaga pa tudi podrobnejše razumevanje delovanja cvetnega prahu.

Ko se zjutraj zemlja segreje, se cvetni prah dvigne. Ko temperatura pade in se zemlja ohladi, pade tudi cvetni prah. Najhujši čas za tiste, ki trpijo zaradi te alergije, je torej zjutraj in zvečer. Mnogi sicer verjamejo, da je seneni nahod slabši na podeželju, je to res le, če hodite po področju, kjer je veliko trav. To pa lahko hitro pomeni hujšo situacijo v mestih, kjer je veliko dreves in parkov s travnatimi površinami, ki proizvajajo cvetni prah. Ta je potem cel dan ujet v zraku med visokimi stavbami in onesnaženim zrakom. Najhuje pa je to, da vrhunec senenega nahoda v juniju sovpade z izpitnimi roki in lahko povzroči slabšo uspešnost študentov, ki trpijo za senenim nahodom, zato bodite previdni in poiščite pomoč ob pravem času.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -