DomovZdravjeTopla voda na tešče

Topla voda na tešče

Voda je resnično eliksir življenja. Sestavlja okoli 60 odstotkov našega telesa in vpliva na vse. Kot kažejo raziskave, ima topla voda še več pozitivnih učinkov. V neki raziskavi so na primer proučevali učinek vroče vode, hladne vode in piščančje juhe. Pokazala je, da topli napitki pomagajo zmanjševati akumulacijo sluzi v nosu, grlu in črevesnem traktu. Znižuje možnosti za razrast virusov ali bakterij v tem predelu.

- Oglas -

Kozarec vode

Lažje požiranje

Topla voda ima blag vazodilatoren učinek, se pravi, da povzroči razširitev krvnih žil in znižanje krvnega pritiska. Ker je temperatura v želodcu običajno visoka, pitje toplih napitkov skupaj s hrano pomaga pri lažji razgradnji hrane.

Preverite tudi: Visok krvni tlak ali hipertenzija: Vzroki in posledice

- Oglas -

Vsi, ki imajo težave s požiranjem, ki se med drugim kažejo tako, da hrano velikokrat izbljuvajo oziroma se jim ta dviguje, jih lahko rešijo s pitjem vroče vode.

Pitje tople vode zviša telesno temperaturo, kar pospešuje prebavo. Ledvicam in prebavnemu traktu pomaga bolje opravljati svoje naloge. To je dobra novica za vse, ki bi radi pospešili prebavo in shujšali.

Ste vedeli, da ste že samo s tem, ko v rokah držite topel napitek, videti prijaznejši človek? Topla voda ni dobra samo za boleče grlo in ne prija samo na mrzel zimski dan, zaradi nje se bolje počutimo kadarkoli. Ko jo pijemo, receptorji v naših ustih, grlu, črevesju in želodcu stimulirajo centre užitka v naših možganih.

Vsi so prijaznejši

Večina med nami si nekako povsem naravno zjutraj zaželi toplega napitka. To naj bi bilo zato, ker naj bi naši možgani toploto procesirali v istem predelu kot procesiramo presojo glede drugih ljudi. Ko torej držimo v roki toplo pijačo, menimo, da so tudi drugi ljudje toplejši.

Homeopatija priporoča pitje tople vode vsem, ki imajo težave z zaprtjem. Dodamo ji med ali limono. Britanska homeopatska zveza priporoča pitje tople vode takoj, ko vstanemo, se pravi pred zajtrkom.

Ajurveda po drugi strani priporoča, da dan začnemo s pitjem tople vode, ki smo jo čez noč shranili v bakreni posodi. To naj bi pomagalo prečistiti kri in izločati strupe. Baker hladi jedra in pomaga v boju proti staranju. Vodo srkajte čez ves dan. Tako ne boste dehidrirali in boste ves čas odplakovali nesnago iz telesa. Vroča voda spodbuja vse procese v telesu.

Kozarec vroče vode s čajno žlico limetinega soka in medu zjutraj naj bi pomagal tudi v boju proti debelosti in holesterolu. Tradicionalna kitajska medicina priporoča pitje tople vode tako, da imamo ves dan pri roki steklenico vroče vode. Polivajte jo po čajnih listih in jo pijte med obroki, ko vas popade lakota. Ne pijte je tik pred obrokom, da bo učinek res najboljši.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -