DomovKlub MamaVarna pot v šolo

Varna pot v šolo

Ko otroke pošiljamo v šolo, velik del skrbi, ki se nam porajajo, povzroča tudi misel o varnosti na cesti in tem, da si želimo, da bi naši malčki v šolo prispeli varno. Kombinacija otroka in vozila je namreč lahko zelo zastrašujoča, pa naj otrok pešači, se vozi s kolesom ali pa ga v šolo vozi nekdo drug. Zgodb o smrti pešcev je vedno (pre)več, kadar pa so to otroci, je seveda še bolj tragično. Pomagajte zmanjšati število nesreč in bodite na cesti previdni, hkrati pa podučite svoje otroke o pomembnih varnostnih ukrepih na cesti.

- Oglas -

šolar na poti v šolo

Bridget Boyd, dr. med. iz Univerze Loyola v Chicagu pravi, da je nadvse pomembno, da si starši vzamejo čas in otroku razložijo cestno prometne predpise. Če ste jim jih v preteklih letih že razlagali, jih obnovite. »Pogovorite se s svojim otrokom in vztrajajte, da vam ponovijo pravila, ki ste jim jih razložili. Ne zadovoljite se s kimanjem glave, pač pa se prepričajte, da poznajo pravila in vedo, zakaj so pomembna,« pravi strokovnjakinja za otroško varnost in docentka na Oddelku za pediatrijo. Pri hoji v šolo in domov naj bodo otroci zelo previdni, ko prečkajo cesto, in razložite jim, da morajo vedno, brez izjeme, uporabljati prehode za pešce.

Če bo otrok brez nadzora odraslih je tukaj nekaj varnostnih pravil:
Vedno hodite v skupini.
Hodite po isti, najvarnejši pot. Ne iščite bližnjic.
Vedno uporabljajte prehode za pešce in se zanesite na ljudi, ki vas pri prehodih varujejo, če in kadar so na voljo.
Bodite pozorni na okolico.
Ne govorite z neznanci.
Ne nosite slušalk v ušesih.

Ukrepi

»Če je mogoče, naj otroci poskušajo prečkati tam, kjer za njihovo varnost skrbi policist ali podoben varovalec. Prepričajte se tudi, da vedo, da ne smejo nikoli prečkati tam, kjer jih avtomobili ne bodo pričakovali, torej na sredini ceste, stran od prehoda,« še pravi dr. Boyd. Prav tako predlaga, da otroka ob poti v šolo spremlja odrasla oseba. Če to ni mogoče, naredite nekaj poskusnih sprehodov do šole v času, ki vam ustreza in na tej poti razložite otroku, na kaj naj pazi in poskrbite, da se bo počutil varnega in da bo razumel, katere stvari so na poti še posebej pomembne.

- Oglas -

policaj»Nošenje slušalk je lahko zelo moteče in povzroči, da smo manj pozorni na naše okolje in morda zaidemo in zakorakamo naravnost v druge ljudi, drevesa ali pred avtomobile. Povzroča, da se otroci (in tudi odrasli, ko smo pri tem) manj zavedajo nevarnih situacij, zaradi česar so še posebej otroci bolj ranljivi za plenilce. V najslabšem primeru naj otrok iz ušes vzame vsaj eno slušalko, da bo še vedno lahko slišal,« pravi dr. Boyd. Prav tako velja pravilo slušalke za kolesarjenje. Med kolesarjenjem so pomembna tudi druga pravila, saj morajo takrat upoštevati prometne predpise tako, kot vozila, ustaviti pri stop znakih in rdečih lučeh. Naj otroci na kolesu vedno nosijo tudi čelado in če so mlajši, naj cesto prečkajo peš, ob kolesu.

Še o spanju

Eden najboljših načinov, da poskrbite za varnost vaših otrok je, da jim pomagate k dobremu nočnemu počitku. »Ko je otrokov spanec prikrajšan, otrok ne more narediti dobre hitre odločitve, kar lahko seveda v tem primeru privede tudi do poškodb,« poudarja tudi dr. Boyd. »Ko poleti dolgo ostajajo pokonci in zjutraj tudi dolgo spijo, je lahko zgodnje jutranje bujenje pravo mučenje zanje.« Najbolje je, da začnete že teden dni ali celo nekaj tednov pred šolo vsak večer premakniti uro za petnajst minut bliže šolskemu bujenju.

Še ena pomembna stvar, na katero ne smemo pozabiti, pa je izklapljanje mobilnih telefonov čez noč. Še več, odstranite jih iz spalnice! »Mobilni telefoni so eden najhujših kršiteljev za krajo spanca. Razmislite o tem, da bi telefone pospravili spat, tako kot otroke. Odločite o času, ob katerem bodo vsi mobilni telefoni izklopljeni in priklopljeni na polnilnike v skupnem prostoru v hiši, ki ni spalnica. Tako se boste vsi zbudili spočiti in zadovoljni,« še opozarja dr. Boyd.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -