DomovKlub MamaNasveti za varno igranje in nevarne igrače

Nasveti za varno igranje in nevarne igrače

Čeprav varnost igrač določa zakonodaja, se prevečkrat zgodi, da naši malčki dobijo v roke nevarno igračo. Drobni delci, ki jih lahko pogoltne, slabo pritrjeni magneti ali zdravju škodljive barve so le nekatere izmed nevarnosti ob uporabi neprimernih igrač. Skrb za ustreznost igrač je dodeljena proizvajalcem, a ravno starši morajo biti tisti zadnji filter, ki poskrbi za varnost, preden dajo otroku v roke novo igračo.

- Oglas -

otroške igrače

“Igrače morajo izpolnjevati osnovne zahteve varnosti, ki jih določata veljavna nacionalna zakonodaja za igrače in Zakon o splošni varnosti proizvodov. Nacionalna zakonodaja sledi zahtevam evropskih direktiv, ki obsegajo preverjanje fizikalnih in mehanskih lastnosti igrač, električno varnost, vnetljivost, kemijsko varnost ter hogienske in radioaktivne lastnosti,” nam je povedala Dušica Breskvar Žužek, strokovna sodelovka na MIPOR-ju (Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave) in ZPS (Zvezi potrošnikov Slovenije). Če nadzorni organi odkrijejo igračo, ki je nevarna, zanjo veljajo enaki ukrepi na vsem področju EU, ne glede na to, v kateri državi so jo odkrili. A kdo pravzaprav preverja varnost igrač? “To je pri nas domena zdravstvene inšpekcije, ki daje igrače dvomljive kakovosti na testiranja v ustrezne laboratorije. Preverjanje lastnosti tehnične narave pa odstopijo tržnemu inšpektoratu,” pravi Breskvar Žužkova.

Umik igrač s trga

Na straneh Zveze potrošnikov Slovenije lahko spremljate, katere igrače so bile umaknjene s trga in zakaj. In ker je teh umikov precej, nas je zanimalo, zakaj ne preverijo igrač še preden gredo le-te na trg, saj bi tako preprečili možnost, da se otroku kaj zgodi. Dušica Breskvar Žužek odgovarja: “Sistem preverjanja varnosti pred dajanjem izdelkov na trg bi v času globalizacije pomenil oviro prostemu pretoku blaga. Zato je prišlo do pomembne spremembe, ko je odgovornost za varnost izdelkov preložena na proizvajalce, če so ti znotraj Evropske unije, oziroma na uvoznike in distributerje za izdelke, ki so izdelani izven EU.”  Proizvajalci in uvozniki (distributerji) so torej tisti, ki morajo poskrbeti  za ustrezna preverjanja in testiranja varnosti igrač. Kot vemo, morajo imeti vse igrače na evropskem trgu oznako CE, to je nalepka, ki jo na igračo nalepijo proizvajalci in uvozniki. Gre za njihovo “izjavo”, da igrača ustreza veljavnim evropskim varnostnim standardom. Vendar vsi niso dovolj odgovorni in dogajajo se zlorabe, saj so z znakom CE pogosto opremljene  tudi nevarne igrače.

- Oglas -

Odgovornost preložena na starše

Tako se odgovornost pogosto prenese na starše, ki morajo kjub nalepkam in zagotovilom uvoznika ali proizvajalca preveriti, kaj se skriva v privlačni pisani škatlici, ki so jo pravkar kupili svojemu otroku.

vzgoja otrok

Zato Breskvar Žužkova svetuje: “Igrače kupujmo v zaupanja vrednih trgovinah, stojnicam, kjer prodajajo doma narejene ali cenene uvožene igrače, pa se raje izogibajmo. Odgovorni proizvajalci igrač igrače opremijo s pomembnimi informacijami, navedejo priporočljivo starost, način nege in dodajo vsa pomembna varnostna opozorila, kar je lahko znak, da je igrača prestala varnostne teste.” A pravega zagotovila brez neodvisnega preverjanja ni. S čutili je tako rekoč nemogoče prepoznati nevarno igračo. ”Če je mogoče, preverimo vsaj izdelavo (majhni deli, trdnost, konice in ostri robovi), morda glasnost (telefoni, glasbene igrače), dostopnost do magnetov,” svetuje sogovornica. Za nakup igrače si torej vzemite čas in ne mečite brezglavo igrač v košarico samo zato, ker vas otrok tako proseče gleda. Z nespametnim nakupom mu namreč lahko naredite veliko škode.

Poreklo igrač

Pomemben je tudi podatek o poreklu igrače. Podatki namreč kažejo, da je velik del igrač, ki so spoznane kot nevarne, izdelan v Aziji, zato na zvezi potrošnikov svetujejo, da smo pozorni na izvor igrače – čeprav so na seznamih nevarnih igrač kar pogosto tudi igrače iz evropskih držav. Med nevarnimi igračami v zadnjih letih prevladujejo igrače, izdelane na Kitajskem, vendar je delež vsako leto malenkost nižji. Ko se odločate, ali bi kupili avtomobilček, punčko ali sestavljanko, je težko reči, katera igrača je najbolj nevarna. A v povprečju so najpogosteje nevarne igrače za male otroke (do 3. leta starosti). Kaj se lahko zgodi? “V zadnjih letih prevladuje nevarnost zadušitve z majhnimi delci igrač, prihaja pa tudi do kemijskega tveganja zaradi uporabe neprimenih barv,” pravi Dušica Breskvar Žužek. Zato staršem svetuje, da sledijo informacijam o nevarnih igračah na spletnih straneh Zveze potrošnikov Slovenije (www.zps.si), na straneh zdravstvene inšpekcije (www.zi.gov.si, link nevarni izdelki) in evropske Komisije (ec.europa.eu/rapex).

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -