DomovKlub MamaVarno plavanje

Varno plavanje

Ni boljše osvežitve, kot je popoldan na bazenu ali plaži. Vendar prinašajo vodne radosti s seboj tudi določeno mero tveganja, zato je treba upoštevati nekaj osnovnih varnostnih pravil, še zlasti, če so med kopalci tudi otroci. Z upoštevanjem osnovnih varnostnih navodil, nam bo čofotanje v veliko veselje, poleg tega je to zelo zdrav šport, primeren za mlajše in tudi starejše.

- Oglas -

varno plavanje

Šola plavanja

Otrok naj se nauči plavati čim bolj zgodaj. Če sami nimate možnosti, da bi ga učili, ga vpišite v plavalni tečaj, kjer ga bodo naučili pravilnih tehnik. Že štiriletniki so lahko dobri plavalci. Tudi za odrasle neplavalce ni nikoli prepozno – z obvladovanjem plavalnih veščin smo najbolj varni pred utopitvijo.

Neprestan nadzor

Otroka imejte nenehno na očeh, kadar se zadržuje v vodi ali blizu nje. Budnost je potrebna ves čas – naj vas ne zamotita knjiga ali telefon. Majhni otroci ne smejo biti v vodi brez spremstva.

- Oglas -

Izogibajte se nenadzorovanim kopališčem.

Če je le mogoče, pojdite z otrokom na kopališča, ki imajo organiziran nadzor in reševalno službo.

Pred skokom v vodo preverite globino

Skok v prenizko vodo se lahko konča s poškodbo vratu ali hrbtenice.

Izogibajte se alkoholu

Med plavanjem morate biti trezni. Alkohol močno zmanjša sposobnost koordinacije gibov, ravnotežja in presoje. Plavalci pod vplivom alkohola pogosto storijo nekaj, česar si v normalnih okoliščinah ne bi upali.

Zaščitite bazen z varovalno ograjo

Če se z otroki namakate v domačem bazenu, ne pozabite, da ste edini nadzornik vi sami. Zato bodite še posebej previdni. Preprečite, da bi otrok ali njegovi prijatelji, ker ni bilo ograje, po nesreči padli v bazen. Ograja naj bo visoka najmanj 1,2 metra in naj ima samozaporna vrata. Kadar bazena ne uporabljate, naj bo pokrit s ponjavo.

Naučite se ukrepov prve pomoči

Vedno imejte pri roki komplet prve pomoči in telefonske številke nujne zdravniške pomoči. Naučite se kardiopulmonalnega oživljanja.

Dobra kondicija

Plavanje je izvrstna oblika telesne vadbe, vendar ne poskušajte preseči meja svojih telesnih zmogljivosti. Hladna voda, tokovi in drugi dejavniki odprtih voda terjajo od plavalca več energije kot rekreacija v bazenu. Če niste v najboljši kondiciji, se kaj lahko zgodi, da ne boste imeli več moči za plavanje na obalo.

Ne plavajte sami

Plavajte s prijateljem ali prosite nekoga na obali, naj vas opazuje, če se odpravite na pustolovščino brez spremstva.

- Oglas -

Plavajte v označenih predelih

Nekatera kopališča imajo meje plavalnih površin označene z vrvmi ali bojami. Za varnost izven teh površin ni poskrbljeno.

Ne bojujte se s tokom

Če zaidete v močan tok, se ne prestrašite. Ne poskušajte plavati proti toku, da bi se vrnili na obalo, saj boste pri tem izgubili preveč moči. Raje plavajte vzporedno z obalo in počakajte, da moč toka popusti.

Izogibajte se neviht

Preden se odpravite plavat na odprte vode, preverite vremensko napoved. Če se približuje nevihta, takoj pojdite iz vode in poiščite zavetje, sicer tvegate, da vas udari strela. Zavedati se morate, da se takšne nesreče zgodijo v trenutku.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -