DomovAlternativna medicinaVentuze: globinska masaža mišic z vakuumom

Ventuze: globinska masaža mišic z vakuumom

Ventuze oziroma masaža z ventuzami ali vakuumska masaža je prav posebna v tem, da z njo delujemo v nasprotni smeri kot pri klasični masaži, saj ne izvajamo pritiska, pač pa kožo in tkiva s pomočjo vakuuma privzdigujemo. Pri tem uporabljamo ventuze – pripomočke, ki so danes največkrat izdelani iz medicinskega silikona.

- Oglas -

Tako pove Alenka Završnik, kozmetičarka in maserka iz Kranja. V Slovenijo je prinesla mnogo novosti iz svetovne zakladnice starih terapevtskih znanj, med drugimi pa so bile tudi ventuze. Res je, da so pred njo to metodo uporabljali redki alternativni zdravilci, bila pa je prva, ki nas je seznanila z ventuzami, izdelanimi iz medicinskega silikona, ki je koži zelo prijeten, ne povzroča alergij, je zelo prožen in se dobro oprijema kože. Poleg tega se vakuum v ventuzi preprosto ustvari s tem, da se jo stisne in pri tem ne potrebujemo segrevanja.

Ventuze

Ventuze so pripomoček, s katerim lahko izvajamo zelo globinsko masažo tudi podkožnih tkiv. S pomočjo ventuze, ki je kot nekakšna skodelica in jo položimo na kožo, tam ustvarimo vakuum in tako privzdignemo ne samo kožo, ampak tudi podkožno tkivo, vključno z mišičnim tkivom.

Večtisočletna uporaba

Zgodovina uporabe tega zdravstvenega in lepotilnega pripomočka je dolga in bogata. Uporabljali so jih namreč že 3000 let pred našim štetjem v starem Egiptu, in sicer za zdravljenje različnih bolezenskih stanj, na primer vročinskih stanj, bolečine in slabega počutja. Dokler niso poznali stekla, so kot ventuze uporabljali votle živalske rogove, bambusove palice, pozneje so izdelovali ventuze iz stekla …

- Oglas -

Ventuze so prav tako poznali stari Grki in od njih se je masaža z ventuzami širila na dve strani – ena veja te metode je šla prek Evrope v Rusijo, druga veja pa na Kitajsko. Metodi, ki se je razvijala na Kitajskem, je tradicionalna kitajska medicina dodala še druga stara znanja, tako da zdaj na Kitajskem z ventuzami izvajajo predvsem cupping (kozarčkanje). Le-ta poteka tako, da se čašice postavijo na telesne meridiane in se jih tam pusti delovati. S tem se sprostijo energijske blokade v telesu in sproži se proces samozdravljenja. Kitajci torej z ventuzami uravnavajo energijsko stanje v telesu in ga postavljajo v ravnotežje.

Ventuze so primerne tudi za samomasažo

Nasprotno pa se v Evropi in tudi Rusiji uporabljajo ventuze za masažo, kar pomeni, da maser z njimi drsi po koži. Pri nas je ta metoda dokaj nova, a nedaleč od nas, v Srbiji, so jo tradicionalno uporabljali kot domačo metodo zdravljenja, na primer za povešen želodec. To so Alenki Završnik povedale nekatere njene stranke, ki so se spominjale, kako so njihove stare mame v ta namen uporabljale kozarce od marmelade in vakuum ustvarjale s segrevanjem kozarcev.

Na telo se pred masažo nanesejo različna olja, odvisno od tega, kaj želimo doseči: sprostitev, športno masažo, odpravljanje bolečin, celulita … Olje pripomore k temu, da z ventuzo lažje drsimo po koži, hkrati pa ima že samo po sebi zdravilne, lepotilne in sprostitvene učinke.

Naša sogovornica se je masaže z ventuzami učila v Rusiji in tam se ventuze dobijo v vseh lekarnah. Z njimi se masirajo vsi, od otrok do starejših ljudi. Tudi pri nas si lahko samomasažo z ventuzami »privoščimo« doma.

Masaža z ventuzami

Izboljšujejo zdravje

Pri čem si lahko pomagamo z ventuzami? »Vakuumska masaža je zelo učinkovita pri bolečinah v hrbtenici, pri osteohondrozi (zmanjšani prekrvavitvi in posledični poškodbi medvretenčnih diskov), športnikom pomaga pri regeneraciji in za boljšo mišično učinkovitost ter večjo eksplozivnost. Pomaga pri zdravljenju pljučnih obolenj, na primer astme ali bronhitisa, saj v veliki meri odpravlja simptome. Zelo spodbuja mikrocirkulacijo in pri tem se izboljša prekrvavitev, pospeši se dotok hranilnih snovi in kisika ter izločanje toksinov.

Vakuumska masaža ne deluje samo površinsko, pač pa celo deset centimetrov v globino tkiva. Zato predvidevajo, da z njo lahko vplivamo tudi na boljše delovanje notranjih organov, vključno s pljuči,« našteva Alenka Završnik in dodaja, da so tudi klinične študije, ki so jih naredili v Rusiji, pokazale, da se na primer pri otrocih z astmo pri redni masaži (dva- do trikrat na teden) število astmatičnih napadov zmanjša in ti potekajo krajši čas.

Koliko časa naj bi si vzeli za takšno masažo? Masaža z ventuzami traja različno dolgo, odvisno od tega, kateri del telesa masiramo. Masaža hrbta traja od 15 do 30 minut, medtem ko masaža celega telesa traja od 45 do 60 minut. »Trajanje je odvisno tudi od tega, v kakšnem zdravstvenem stanju je tisti, ki se masira. Pretiravati pač ne gre,« poudarja Završnikova.

- Oglas -

V lepotne namene

Ventuze pripomorejo tudi k lepšemu videzu. Učinkovito se uporabljajo za masažo obraza (zanj se uporabljajo ventuze manjše velikosti), saj učinkovito gladijo gubice. Z ventuzami vse učinkovine, ki so namenjene pomlajevanju, globlje prodrejo v podkožje. Vakuumska masaža poleg tega učvrsti kožo po porodih ali po dietah, z njo se preprečujejo strije. Če pa te že obstajajo, potem se z masažo lahko omilijo. Naša sogovornica trdi, da so po njenih izkušnjah ventuze najboljši pripomoček za odpravljanje celulita.

Tok limfe se s to masažo pospeši, zato pomaga tudi pri občutku težkih nog (zaradi dolgotrajne stoje) ali pri otečenih nogah. Masaža z ventuzami je sicer prijetna, le tam ne, kjer so težave. Na tistih mestih lahko ob masiranju čutimo tudi bolečino. Predvsem tam, kjer so mišice zakrčene ali preveč raztegnjene ali pa tam, kjer so nakopičeni toksini in kjer zastaja limfa (pri celulitu). S ponavljajočimi se masažami izgine tudi občutek bolečine.

Kdaj ni priporočljiva?

Enako kot pri klasični masaži tudi pri masaži z ventuzami veljajo kontraindikacije, to so na primer vročina, različna akutna vnetja, krčne žile, dermatitis, poškodbe kože, maligni in benigni tumorji, tudi srčna aritmija, saj z masažo preobremenimo srce. Prav tako se ne priporoča pri visokem krvnem tlaku oziroma je pri tem potrebna posebna previdnost pri reguliranju jakosti vakuuma. Masiramo tudi ne v prvih treh mesecih nosečnosti. Če ima nekdo zelo tanko kožo in je nagnjen k pokanju kapilar, pa je prav tako treba biti posebej previden in uporabljati šibkejši vakuum.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -