DomovKlub MamaPorod in nosečnostVirus zika in nosečnost: zakaj je okužba tako nevarna?

Virus zika in nosečnost: zakaj je okužba tako nevarna?

Virus zika je poskrbel za precejšen preplah med nosečnicami, saj lahko okužba s tem virusom med nosečnostjo privede do razvojnih napak pri plodu. Ena najhujših posledic je mikrocefalija oziroma zmanjšan obseg glavice/lobanje in nepopoln razvoj možganov. Do prve znane okužbe z virusom zika je sicer prišlo že leta 1952, vendar je postal virus zaradi povečanega števila okužb širši javnosti bolje znan šele v zadnjih letih. Kaj morate torej vedeti o tem virusu, če ste noseči oziroma načrtujete nosečnost?

Zika in nosečnost

Možne različne okvare pri plodu

Za širjenje virusa zika so odgovorne predvsem določene vrste komarjev. Če se nosečnica okuži z virusom, ni nujno, da se bo virus prenesel tudi na otroka, vendar pa za to obstaja velika nevarnost. Najpogostejša posledica okužbe ploda je že omenjena mikrocefalija, včasih pa lahko pride do težav tudi pozneje. Od tega, za kako hudo obliko mikrocefalije gre, so odvisni tudi potencialni zapleti, do katerih lahko pride. Pogoste so okvare možganov, v nekaterih primerih pa se pojavijo tudi okvare vida in sluha ali pa pride do upočasnitve plodove rasti.  Po mnenju strokovnjakov naj bi bila najnevarnejša okužba v prvem ali drugem trimesečju, zato morajo biti v tem obdobju nosečnice še posebej pazljive.

Pazljivo pri načrtovanju potovanj

Preventivni ukrepi v nosečnosti, namenjeni preprečevanju okužbe z virusom zika, zajemajo predvsem previdnost pri načrtovanju potovanj. Dve vrsti komarjev, ki prenašajo virus, živita predvsem v tropskih in subtropskih predelih, zato se nosečnicam odsvetujejo potovanja na ta območja. Nosečnica se lahko okuži tudi med spolnim odnosom, zato morate biti previdni tudi v primeru, da je vaš partner obiskal potencialno nevarne predele sveta. Okužba nosečnice namreč pomeni zelo visoko verjetnost za to, da se okuži tudi plod, medtem ko do zdaj še ni bilo primera, ko bi se virus na otroka prenesel med dojenjem. Prav tako do zdaj še ni prišlo do okužbe zaradi transfuzije krvi, čeprav so bili v določenih državah prav zaradi virusa zika sprejeti posebni varnostni ukrepi.

- Oglas -

Previdnost potrebna tudi pri načrtovanju nosečnosti

Kadar je potovanje v problematične predele nujno, morate uporabljati učinkovita sredstva za zaščito pred piki komarjev ter nositi dolge hlače in vrhnji del oblačil. Zadržujte se v prostorih, kjer so na okna in vrata nameščene zaščitne mreže. Seveda vsi omenjeni ukrepi ne morejo povsem zanesljivo preprečiti okužbe, zato ostaja najboljša rešitev ta, da prestavite potovanje. Podobno velja tudi za tiste ženske, ki sicer še niso noseče, vendar načrtujejo zanositev. Tudi v tem primeru se namreč odsvetuje potovanje na območja, kjer obstaja zelo visoka verjetnost za okužbo.

Simptomi, ki jih povzroča okužba z virusom zika

Pogosto so simptomi okužbe z virusom zika zelo subtilni oziroma neizraziti. Načeloma se lahko pojavijo bolečine v sklepih in nekoliko povišana telesne temperatura, med simptome okužbe z virusom zika pa spadajo tudi izpuščaji. Manj pogosta znaka okužbe sta še glavobol in bruhanje. Simptomi običajno trajajo teden dni. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi virus zapustil telo po približno pol leta od okužbe, vendar gre pri tem le za oceno. Načeloma velja, da je po tem, ko virus zika zapusti telo, varno zanositi oziroma da v tem primeru ne obstaja tveganje za okužbo ploda. Ženska, ki je že bila okužena z virusom zika, naj bi namreč postala imuna na ponovno okužbo. Tudi v tem primeru pa ni jasno, kako dolgo naj bi ta imunost trajala. Za zdaj sicer na žalost še ni na voljo učinkovitega cepiva, ki bi preprečilo okužbo z virusom zika. Znanstveniki se sicer trudijo, da bi ga razvili, vendar bo za to najverjetneje potrebnega še kar nekaj časa.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -