DomovKlub MamaPorod in nosečnostVzroki za prezgodnji porod

Vzroki za prezgodnji porod

Zdrava nosečnost se konča pri 40 tednih. Zaradi številnih razlogov pa se otrok lahko rodi predčasno – o predčasnem porodu govorimo, če se to zgodi pred 37 tednom. Kaj lahko povzroči prezgodnji porod.

- Oglas -
Vzroki za prezgodnji porod

Specifične zdravstvene težave, kot so visok krvni pritisk, diabetes, strjevanje krvi ali bolezni ledvic. Morda vam bo zdravnik predpisal tudi kakšna zdravila, da do prezgodnjega poroda ne bi prišlo.

Debelost lahko povzroči še vrsto kroničnih bolezni ali celo zmanjša možnost zanositve zaradi hormonskega neravnovesja.

Popadkov sploh ne čutijo

Vaginalna vnetja in vnetja sečil so najpogostejša vnetja. Prav tako otrokovo zdravje ogrožajo vnetja v maternici, kot so ošpice, toksoplazmoza (parazitska bolezen, ki se razširi iz mačjega blata) in herpes. Te okužbe se na otroka prenašajo prek maternične stene. Mati si po njih lahko opomore, za otroka pa so smrtno nevarne. Zdravnik vam lahko predpiše določene antibiotike, ki so varni za nosečnice. Pri zdravniku se pozanimajte o cepljenju proti ošpicam in ne čistite mačjega stranišča.

- Oglas -

Popuščanje materničnega vratu je zgodi, ko maternični vrat ni več sposoben zadrževati nosečnosti, začne se širiti in tanjšati, kar privede do zgodnjega poroda. Marsikakšna ženska sploh ne čuti popadkov, če se maternični vrat razširi. To je sploh težko ugotoviti –  dolžino materničnega vratu se ugotavlja z ultrazvokom. Če do popuščanja pride, lahko pomaga operacija, tako se zoži maternični vrat. Šive se odstrani med 36 in 38 tednom, da ne bi ovirali poroda.

Je urin ali kaj drugega?

Polihidramnioza

Pomeni povečano količino amnijske tekočine okoli otroka v maternici. Zaradi tega se maternica preveč razširi, to pa lahko povzroči prezgodnji porod. Običajno se to zgodi zaradi materinega diabetesa ali okvar ob rojstvu, ko otrok ne požira amnijske tekočine, kot bi jo moral, ko je v maternici. Simptomi so napihnjen trebuh, manj uriniranja, pretirano zatekanje rok in nog ter težave z dihanjem. Pri tej težavi vam zdravnik lahko pomaga z odstranitvijo presežka amnijske tekočine. V maternico se skozi abdomen vtakne majhna igla, celoten postopek pa vodi ultrazvok.

Abnormalnosti v maternici

To je lahko prisotnost še ene maternice, nenavadna oblika maternice ali zid znotraj maternice, ki jo razdeli na sva prostora. Večino teh anomalij ni potrebno zdraviti, le včasih je potreben kirurški poseg.

Odtekanje vode

Se zgodi, ko poči amnijska membrana okoli otroka. Po tem običajno sledi porod. Če pa voda odteče pred koncem nosečnosti, to lahko privede do prezgodnjega poroda. Bodoče mame naj bodo pozorne na to: amnijska kislila lahko curlja počasi ali priteče zelo na hitro. Lahko jo zamenjamo z urinom, vendar nima takega vonja. Je brez barve in je sladkega vonja. Če vidite, da vam odteka voda, takoj pokličite zdravnika, ker lahko pride do različnih okužb. Če ste med 34 in 37 tednom nosečnosti, porod lahko sprožijo, da okužbe preprečijo. Če ne, boste morda morali ves čas ležati, dobivati steroide (za pospešitev razvoja otrokovih pljuč) in antibiotike (za preprečitev okužb).

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -