Preprost test: ali imamo glutensko intoleranco?

Glutenska intoleranca oziroma občutljivost na gluten prizadene 35 odstotkov prebivalstva. V njihovih telesih ni ključnih encimov, ki so potrebni za razgradnjo delcev glutena. O glutenski intoleranci kroži veliko nepravih informacij in mnogo ljudi se je preprosto odločilo za hrano brez glutena, ne da bi vedeli, ali jim gluten res škoduje.

Glutenska intoleranca

Dnevnik v roke!

Čeprav glutenska intoleranca ne prizadene čisto vsakogar, je težko reči, ali ste del prizadete populacije, ne da bi opravili ustrezen test. Težava s temi testi pa je, da so zelo dragi. A namesto, da greste na popolno preiskavo krvi, lahko sami  naredite doma preprost test, da bi ugotovili, kako ste dejansko občutljivi na gluten.

Izločevalna dieta vključuje izločevanje določenih vrst hrane, ki jo sicer običajno jeste, da bi videli, kako vaše telo na to spremembo reagira. Ves čas trajanja testa boste morali zelo pozorno opazovati svoje telo. Najbolje je, če si pišete dnevnik in skozi ves dan beležite vsako spremembo. Prvih nekaj dni jejte hrano, ki vsebuje veliko glutena. Zapišite si, kako se počutite po zaužiti hrani. Opazujte, kako je z vašo prebavo, kako trdo je vaše blato, ali ste napihnjeni, imate krče. Celo na svoje razpoloženje bodite pozorni.

Po tem boste morali iz hrane gluten povsem izločiti. Strogo vztrajajte pri hrani brez glutena in opazujte odzive svojega telesa. Če imate glutensko intoleranco, bodo takoj izginili vsi znaki prebavnih motenj, izčrpanosti, dehidracije. Če niste občutljivi na gluten, v telesnih odzivih ne boste opazili sprememb tako v prvi kot v drugi fazi testa.

Slaba prebava

Specifični sindromi glutenske intolerance se razlikujejo od človeka do človeka. Morda izkusite vse naštete sindrome ali samo nekaj. Najpogostejši simptom ljudi z občutljivostjo na gluten je slaba prebava. Ker njihovo telo ne mora razgrajevati glutena, imajo krče, so napihnjeni, imajo drisko in pline. Drugi simptomi glutenske intolerance, ki se ne nanašajo na prebavo, pa so migrene, »možganska megla«, izčrpanost, zadrževanje vode in bolečine v sklepih. Ker glutenska intoleranca privede do vnetij, se simptomi lahko pokažejo tudi na koži. Morda imate več aken, več težav z luskavico in ekcemi, ko jeste veliko glutena. Običajno vsi ti simptomi izginejo sami od sebe, če iz prehrane izločimo gluten.

Če niste izkusili nobenega od naštetih simptomov, si lahko oddahnete in še naprej jeste gluten. Če ste jih, pa bodo potrebne resne spremembe življenjskega sloga. Začnemo seveda s tem, da ugotovimo, katera hrana ne vsebuje glutena.

Povejte svoje mnenje - kometirajte