DomovKlub MamaPorod in nosečnostZakaj se otrok ponoči premika v maternici?

Zakaj se otrok ponoči premika v maternici?

Se sprašujete, zakaj se otrok ponoči premika v maternici? Vsak otrok je edinstven. Nekateri dejansko spijo ves dan in se premikajo ponoči, medtem ko se za druge zdi, da se premikajo ves čas. Možno pa je tudi, da preprosto otrokovo premikanje bolj opazite ponoči, ker ga je lažje začutiti, saj ste sproščeni in ležite, kot pa recimo, ko stojite, hodite ali se ukvarjate z drugimi stvarmi.

- Oglas -
Zakaj se otrok ponoči premika v maternici?

Začutiti otrokovo premikanje je zelo vznemirljiva preokretnica na vaši poti do materinstva. Splošno rečeno aktiven otrok pomeni zdrav otrok – to velja tako za dan kot za noč. A kdaj točno se premikanje začne in zakaj otroci postanejo nočne ptice? Za to dejansko obstaja preprost razlog.

Otrokovo premikanje začnemo opažati pri 18-20 tednih.

V povprečju bi morali otrokovo gibanje začeti opažati pri približno 18 tednih nosečnosti. Je pa to odvisno tudi od tega, ali gre za vašo prvo nosečnost. Če je, potem ga lahko začutite pri 20 tednih. Do druge nosečnosti se tisti občutek, kot bi imeli metulje v trebuhu, začne že celo pri 16-tih tednih. A ne pozabite, nekatere ženske premikanja otroka ne občutijo tako močno, čeprav je otrok popolnoma zdrav.  To velja še posebej, če se placenta nahaja na sprednjem delu maternice ali če ste močnejše postave.

Otrokovo premikanje v trebuhu se, kot rečeno, dejansko začne kot občutek metuljčkov v trebuhu. To se nadaljuje s prekopicevanjem, »šelestenjem« ali celo blago brco. Ko nosečnost napreduje, otrokovo premikanje postaja vse bolj pogosto in bolj razločno. Kakšno premikanje občutite, je odvisno od tega, kaj otrok počne, in od stopnje razvoja. In vsak otrok je edinstven, torej bodo nekateri bolj aktivni kot drugi.

- Oglas -

Otrok neprestano raste

Ko vaš otrok raste in se vaša koža razteguje čez maternico oziroma postaja bolj tesna, boste gibanje lažje občutili, začutili boste brce, drezanje, prerivanje. Proti koncu nosečnosti vas lahko celo boli, ko vas otrok začne brcati v rebra.

Otroci so nagnjeni k temu, da se več gibljejo ob določenem času dneva. Če otrok zganja vraga in pol ponoči, to pomeni, da so morda bolj aktivni, ko vi spite. To morda tudi pomeni, da več spijo, ko ste vi budni in opravljate to in ono. Nerojeni otroci spijo v intervalih od 20 do 40 minut, v nekaterih primerih do 90 minut. Ko spijo, se običajno ne premikajo.

Skušajte dognati, kakšni so vzorci premikanja vašega otroka – vsak otrok je drugačen in morda boste odkrili, da je vaš otrok aktivnejši ponoči ali ob določenih obdobjih dneva.

Kako preprosto preverimo, ali je vse v redu, da vas ne bi skrbelo?

Če se otrok nenadoma manj giblje oziroma se gibanje celo povsem ustavi, to lahko nakazuje težavo. Če pri 24 tednih še niste začutili otrokovega premikanja ali če čutite, da se otrok manj premika, lahko to, ali je vse v redu, preverite na preprost način. Podprite trebuh z blazino in se ulezite na levo stran.

Potem bodite v naslednjih dveh urah pozorni na kakršnokoli zaznavo, ki jo dobivate od otroka. Začutiti bi morali vsaj 10 razločnih premikov v teh dveh urah.  Če ne, se pogovorite z zdravnikom. Ta bo preveril otrokovo premikanje in srčni utrip in ugotovil, ali je kaj narobe. Dobro je tudi poiskati zdravniško pomoč, če opazite, da se je vzorec premikanja vašega otroka spremenil.

Preberite tudi: Nosečnost po tednih: Kako poteka in na kaj bodite pozorne

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -