DomovZdravjeZakaj pozabljamo stvari?

Zakaj pozabljamo stvari?

Pozabljivost je lahko del staranja, ki pa se sčasoma lahko razvije v demenco. V večji nevarnosti ste zaradi kroničnega stresa, alkoholizma, kajenja, depresije ali zaradi pomanjkanja spanca. Moti nas lahko tudi sočasno opravljanje več nalog, zaradi česar pozabimo besede ali številke. Zaradi drugih zdravstvenih težav, kot sta pomanjkanje vitamina B12 in hipotiroidizém ali hipotiróza (zmanjšana funkcija ščitnice), se prav tako težje spomnimo stvari. Pozabljivost je poleg tega lahko stranski učinek določenih zdravil, na primer antidepresivi, uspavalne tablete, tablete proti bolečina, steroidi in tablete za znižanje holesterola. Če jemljete kaj od tega in imate težave s spominom, to takoj povejte zdravniku.

- Oglas -

Pozabljivost

Nekateri vzroki pozabljivosti so začasni in jih je moč odpraviti. Drugi so kronična stanja, ki jih lahko upočasnimo ali preprečimo. Pogosto je vzrokov več.

Depresija lahko spremeni delovanje možganov

Nevroni so možganske celice, ki si pošiljajo informacije, pomagajo nam, da se osredotočimo in učimo. Zaradi depresije pa se tvorjenje nevronov lahko upočasni. Negativno pa to vpliva tudi na t.i. proces ločevanja vzorcev, ki je zadolžen za hranjenje spominov. Običajno zaradi tega procesa hipotalamus ločuje specifično situacijo. Pri depresiji pa se to vse skupaj poruši.

- Oglas -

Ko se spomin oblikuje, naši možgani delajo, da bi ga med spanjem shranili. Spanje je najbolj idealno okolje za naše možgane, da to počnejo. Če pa premalo spite, priložnosti za shranjevanje ne bo. Zato boste verjetno pozabljali celo stvari, ki ste jih počeli pred samo nekaj minutami.

Alkohol in cigarete zastrupljajo naše telo

Lahko pa vplivajo celo stanjšanje možganske skorje, kar je pomemben znak padca kognitivnih funkcij. Na pozabljivost vpliva tudi marihuana, ki povzroči pretirano delovanje določenih možganski receptorjev, ker je njena glavna sestavina delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) videti kot druge kemikalije, ki pomagajo normalnim možganskim funkcijam. Ta povezava je eden glavnih vzrokov pozabljivosti in kratkoročne izgube spomina zaradi marihuane. Dolgotrajna uporaba lahko privede do trajne izgube spomina.

Zaradi stresa in številnih stvari, ki nas ves čas motijo, lahko še v nekaj trenutkih pozabimo stvari. Kaj šele, ko se stres kar nalaga in nalaga! To ošibi hipotalamus, del naših možganov, odgovoren za prostorski spomin. Ta vrsta spomina je povezana z našim okoljem, zato pozabljamo na primer, kam smo dali določene stvari. Kronični stres poveča nivo stresnega hormona kortizola, poškoduje hipotalamus in poslabša zmožnost učenja in spomina.

Pomen vitamina B12

Vitamin B12 potrebujemo za zdrave rdeče krvne celice. Če ga ne dobimo dovolj, pride do nevroloških in psihiatričnih težav. Pojavijo se lahko izguba spomina, pozabljivost, razdraženost in depresija. Vitamin B12 se nahaja v ribah, perutnini, oreščkih, siru, jajcih in mlečnih izdelkih.

Zmanjšana funkcija ščitnice pomeni, da naše telo proizvaja premalo ščitničnega hormona (TH). Ta hormon regulira številne procese, med drugim jasno razmišljanje in osredotočenje. Prizadet je lahko tudi spomin, ker začnemo pozabljati imena določenih predmetov in to, kaj so vam ljudje povedali. Sami sebe morda tudi zalotite, ko si rečete: »Kar naprej pozabljam besede.«

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -