DomovPrehranaZeleni čaj - poživljajoč in zdrav napitek za vsak dan

Zeleni čaj – poživljajoč in zdrav napitek za vsak dan

Čaj je nedvomno eden izmed najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Poznamo zeliščne, sadne in prave čaje. Prav med slednje spada zeleni čaj, ki izvira iz Indije in Kitajske in je že stoletja znan kot učinkovito zdravilo. Ima različne zdravilne koristi, saj vsebuje antioksidante, znane kot polifenoli. Prav ta antioksidant daje zelenemu čaju čudovito barvo in razstruplja telo. Zeleni čaj vsebuje tudi kofein, zaradi česar nas lahko poživlja. Kakšne koristi še ima zeleni čaj?

- Oglas -
Zeleni čaj

Zeleni čaj uravnava raven sladkorja v krvi

Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2, lahko s pitjem zelenega čaja veliko pridobijo. Raziskava, izvedena na Japonskem, je pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo zeleni čaj, 42-odstotno zmanjšanje simptomov diabetesa tipa 2.

Spodbuja prebavo

Kot protivnetno sredstvo zeleni čaj lajša prebavo in ustavlja kronične motnje, kot so vnetna črevesna bolezen, razjede in Crohnova bolezen.

Ali lahko zeleni čaj preprečuje raka?

Zeleni čaj z bogatimi antioksidanti je odličen borec proti raku. Raziskave razkrivajo, da so imele ženske, ki so vsak dan pile zeleni čaj, imele do 30 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka. Poleg tega so imeli redni pivci tega čaja za 48 odstotkov manjše možnosti, da bi zboleli za rakom prostate. Poleg tega pitje zelenega čaja vsak dan zmanjša simptome kolorektalnega raka za do 42 odstotkov, zmanjšuje pa tudi tveganje za razvoj drugih oblik raka (rak črevesja, kože, mehurja, trebušne slinavke in pljuč).

- Oglas -

Zmanjšuje holesterol

Če imate povišano raven slabega holesterola, vam bodo pri tej težavi pomagali antioksidanti, ki se nahajajo v zelenemu čaju. Zeleni čaj lahko zaradi bogastva z antioksidanti prepreči tudi kap.

Skodelica čaja

Spodbuja zdravje srca

Raziskave razkrivajo, da lahko zeleni čaj ublaži zgodnje simptome ateroskleroze ali maščob v arterijah. Neka raziskava je pokazala, da so imeli udeleženci, ki so zeleni čaj pili vsak dan, za 31 odstotkov manjše tveganje za srčne bolezni, ter za 10 odstotkov manjše tveganje za srčno popuščanje.

Spodbuja zdravje jeter

Drug telesni organ, ki ima veliko koristi od pitja zelenega čaja, so jetra. Ker zeleni čaj vsebuje veliko katehinov, znanih rastlinskih kemikalij, se delovanje jeter izboljša.

Pomaga pri hujšanju

Več raziskav je obravnavalo vprašanje, ali zeleni čaj topi maščobe. Zeleni čaj pospeši presnovo in s tem pomaga pri izgubi odvečne telesne teže. Vsebuje tudi fitohranilo, znano tudi kot EGCG, ki spodbuja hormon, ki nadzira naš apetit.

Izboljša delovanje možganov

Raziskava, ki jo je opravila Univerza v Baslu v Švici, razkriva, da zeleni čaj izboljšuje delovanje spomina. To je ugotovitev, za katero znanstveniki menijo, da ima lahko pomembne posledice za zdravljenje nevropsihiatričnih motenj, vključno s kognitivnimi okvarami. Postal je tudi del raziskav, ki se osredotočajo raziskovanje zdravljenja Alzheimerjeve bolezni.

Poleg tega ima zeleni čaj še naslednje zdravilne učinke:

  • preprečuje zobno gnilobo;
  • zatira simptome artritisa;
  • zdravi genitalne bradavice;
  • pomaga zdraviti številne težave s kožo;
  • zmanjšanje tveganja za prehlad in gripo.

V mrzlih zimskih dneh se radi ogrejemo s skodelico čaja. Bi si želeli izvedeti več o čajih, znali izbirati med njimi, jih prav skuhati in postreči?

Zeleni čaj

Pravi zeleni čaj

Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha. V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovori kot t’e, kar se je preneslo v mnogo drugih jezikov: angleško tea, italijansko te in nemško tee. Najbolj znan je pravi čaj iz posušenih listov čajevca in po katerem so vsi čaji, tudi sadni in zeliščni, dobili ime.

- Oglas -

Aroma, okus in kakovost pravega čaja niso odvisni le od sorte čajevca, temveč tudi od območja, podnebja, nadmorske višine, sestave in obdelave tal, časa obiranja, lege lističev na steblu ter končne obdelave nabranih čajevih lističev.

Poznamo beli, zeleni, rdeči in črni čaj. Beli in zeleni čaj pripravljajo brez encimske fermentacije čajevih lističev, zato je v njih ohranjenih več zdravilnih učinkovin, aroma čaja je mila ter barva svetla. Posebnost belega čaja je še v tem, da zanj uporabijo le čajne vršičke in prva dva lista pod vršičkom, zato je najbolj cenjen in je nekoč veljal celo kot plačilno sredstvo. Za črni čaj pustijo čajeve lističe encimsko fermentirati, ti potemnijo, skuhan čaj dobi temno barvo in močno aromo. Pri rdečem ali oolong čaju pa fermentacija ne poteče do konca, saj jo predhodno prekinejo.

Zdravilni učinki pravega čaja

Pravi čaj že vrsto let povezujemo z zdravjem, zlasti s protirakavim delovanjem, saj vsebuje številne antioksidante. Ti preventivno delujejo proti raku celotnega prebavnega trakta, pljuč, trebušne slinavke, kože, dojk, ledvic in prostate. V zadnjih letih raziskovalci odkrivajo tudi protivirusne in protibakterijske učinkovine proti številnim škodljivim črevesnim bakterijam. Vse omenjene učinkovine po količini izstopajo v belem in zelenem čaju, kjer so čajevi lističi skoraj povsem neobdelani, v črnem in rdečem čaju jih je manj.

Zeliščni čaji

Poleg pravih čajev poznamo tudi zeliščne čaje. Osnova zanje so cvetovi, listi, plodovi ali korenine zdravilnih rastlin, ki rastejo pri nas (kamilica, meta, šipek, lipa, bezeg, idr.) ali drugod (hibiskus, roobois,..). Na organizem ti čaji delujejo blagodejno, so vir nekaterih vitaminov in zdravilnih naravnih učinkovin, ki jih organizem sprejema v neškodljivih količinah. Obstajajo še čajne mešanice različnih zdravilnih rastlin, iz katerih si skuhamo čaj in imajo poseben učinek za zdravje, denimo odvajalni čaj, čaj za hujšanje, za sprostitev- te moramo piti le v predpisanih količinah.

Kako pripravimo zeleni čaj

Kako pripravimo zeleni čaj?

Za prave čaje velja, da za skodelico čaja vzamemo 1 čajno žličko suhih čajevih lističev in jih prelijemo s prevreto in na 70-80º C ohlajeno vodo. Pustimo učinkovati 2 – 3 minute. Precedimo, po želji sladkamo. Zeleni in beli čaj pijemo brez dodatka mleka, črnemu čaju po želji dodamo žlico ali dve mleka. Že uporabljene čajeve lističe prelijemo s prekuhano vodo še vsaj 2-krat, pri čemer čas namakanja malo podaljšamo.

Pri zeliščnih čajih količina posušenih delov rastlin ni toliko pomembna. Navadno jih prelijemo s prekuhano vodo in pustimo učinkovati 10 minut. Pogosto jih ponudimo z medom in limono, pri čemer moramo biti pozorni na primerno temperaturo čaja. Vitamini v limonovem soku in vse zdravilne učinkovine v medu so izjemno občutljive na visoko temperaturo. Če jih želimo izkoristiti, jih dodamo le v mlačen čaj.

Preberite tudi: Ortosifon (javanski čaj) je odličen diuretik

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -