Zeleni čaj – poživljajoč in zdrav napitek

V mrzlih zimskih dneh se radi ogrejemo s skodelico čaja. Bi si želeli izvedeti več o čajih, znali izbirati med njimi, jih prav skuhati in postreči?

Zeleni čaj

Pravi čaj

Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha. V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovori kot t’e, kar se je preneslo v mnogo drugih jezikov: angleško tea, italijansko te in nemško tee. Najbolj znan je pravi čaj iz posušenih listov čajevca in po katerem so vsi čaji, tudi sadni in zeliščni, dobili ime.

Aroma, okus in kakovost pravega čaja niso odvisni le od sorte čajevca, temveč tudi od območja, podnebja, nadmorske višine, sestave in obdelave tal, časa obiranja, lege lističev na steblu ter končne obdelave nabranih čajevih lističev.

Poznamo beli, zeleni, rdeči in črni čaj. Beli in zeleni čaj pripravljajo brez encimske fermentacije čajevih lističev, zato je v njih ohranjenih več zdravilnih učinkovin, aroma čaja je mila ter barva svetla. Posebnost belega čaja je še v tem, da zanj uporabijo le čajne vršičke in prva dva lista pod vršičkom, zato je najbolj cenjen in je nekoč veljal celo kot plačilno sredstvo. Za črni čaj pustijo čajeve lističe encimsko fermentirati, ti potemnijo, skuhan čaj dobi temno barvo in močno aromo. Pri rdečem ali oolong čaju pa fermentacija ne poteče do konca, saj jo predhodno prekinejo.

Zdravilni učinki pravega čaja

Pravi čaj že vrsto let povezujemo z zdravjem, zlasti s protirakavim delovanjem, saj vsebuje številne antioksidante. Ti preventivno delujejo proti raku celotnega prebavnega trakta, pljuč, trebušne slinavke, kože, dojk, ledvic in prostate. V zadnjih letih raziskovalci odkrivajo tudi protivirusne in protibakterijske učinkovine proti številnim škodljivim črevesnim bakterijam. Vse omenjene učinkovine po količini izstopajo v belem in zelenem čaju, kjer so čajevi lističi skoraj povsem neobdelani, v črnem in rdečem čaju jih je manj.

Zeliščni čaji

Poleg pravih čajev poznamo tudi zeliščne čaje. Osnova zanje so cvetovi, listi, plodovi ali korenine zdravilnih rastlin, ki rastejo pri nas (kamilica, meta, šipek, lipa, bezeg, idr.) ali drugod (hibiskus, roobois,..). Na organizem ti čaji delujejo blagodejno, so vir nekaterih vitaminov in zdravilnih naravnih učinkovin, ki jih organizem sprejema v neškodljivih količinah. Obstajajo še čajne mešanice različnih zdravilnih rastlin, iz katerih si skuhamo čaj in imajo poseben učinek za zdravje, denimo odvajalni čaj, čaj za hujšanje, za sprostitev- te moramo piti le v predpisanih količinah.

Kako pripravimo zeleni čaj?

Za prave čaje velja, da za skodelico čaja vzamemo 1 čajno žličko suhih čajevih lističev in jih prelijemo s prevreto in na 70-80º C ohlajeno vodo. Pustimo učinkovati 2 – 3 minute. Precedimo, po želji sladkamo. Zeleni in beli čaj pijemo brez dodatka mleka, črnemu čaju po želji dodamo žlico ali dve mleka. Že uporabljene čajeve lističe prelijemo s prekuhano vodo še vsaj 2-krat, pri čemer čas namakanja malo podaljšamo.

Pri zeliščnih čajih količina posušenih delov rastlin ni toliko pomembna. Navadno jih prelijemo s prekuhano vodo in pustimo učinkovati 10 minut. Pogosto jih ponudimo z medom in limono, pri čemer moramo biti pozorni na primerno temperaturo čaja. Vitamini v limonovem soku in vse zdravilne učinkovine v medu so izjemno občutljive na visoko temperaturo. Če jih želimo izkoristiti, jih dodamo le v mlačen čaj.

Mojca Koman, univ.dipl.inž.živ.tehn.
Foto Krištof Koman