DomovAlternativna medicinaUglaševanje na vseh ravneh z zvočno terapijo

Uglaševanje na vseh ravneh z zvočno terapijo

Človeški glas ali zvok, ki ga privabljamo iz različnih glasbil, nedvomno vplivata na človekovo počutje in imata lahko nanj tudi zdravilno delovanje. V Sloveniji je zvočno terapijo pred sedmimi leti prva začela uporabljati Mojca Malek Moyra, ki zdravljenje z zvokom imenuje tudi celostno uglaševanje. Terapevti uporabljajo glasbila, kot so gongi, himalajske pojoče posode, kristalne sklede, ropotulje, didžeridu in bobni.
zvočna terapijaLjudje po mnenju Mojce Malek vedno bolj potrebujemo zvočno terapijo, saj v tem hitrem tempu življenja nimamo časa za reden preporod v naravi. “Ko gremo na daljši sprehod v naravo, dobimo čudovito nego. Tako petje ptičkov kot zvoki subtilne narave, čeprav jih niti ne slišimo, delujejo na nas kot blagodejna zvočna kopel, ki nas obnavlja. Dobra različica temu je zvočni preporod ali terapija.” V Slovenijo je terapevtka pripeljala tudi Dona Conreauxa, v svetovnem merilu znanega kot očeta gongov, s katerim pogosto skupaj izobražujeta.

- Oglas -

Gong za vsako čakro

gongZvok ima svojo valovno dolžino, frekvenco in moč. “Živimo v svetu, kjer vse, kar je živo, valovi. Vsaka vibracija je zvok. Ni ravni, ki se je zvok ne bi dotaknil. Odrasli slišimo določen razpon valovanja, otroci nekoliko širšega, medtem ko živali slišijo veliko več zvokov. Vesolje, v katerem živimo, je sama zvočna simfonija,” nadalje navaja Mojca Malek, ki je tudi barvna terapevtka in refleksoterapevtka.

Tudi organi in čakre (energijski vrtinci) imajo torej neko vibracijo, na katero želijo pri zvočni terapiji vplivati z zvokom. Poslušanje različnih zvokov naj bi vzpostavljalo določeno ravnovesje v človeku in ga s tem preporajalo.

Za to obstajajo različni pristopi. Nekateri terapevti zdravljenja z zvokom se osredotočajo predvsem na zdravljenje posameznih telesnih delov, organov ali čaker. “Na podlagi frekvenc organov ali čaker uporabijo ustrezen gong ali kako drugo glasbilo. Tako imajo na primer sedem gongov ali sedem pojočih posod za sedem čaker, s katerimi vzpostavljajo ravnovesje.”

- Oglas -

Vse je povezano

Drugi terapevti dajejo prednost celostnemu zdravljenju človeka. Menijo tudi, da je bolečina ali zdravstvena težava v nekem delu telesa povezana z drugimi ravnmi človeka, denimo s čustveno in z duhovno ravnijo. Pa tudi organi so med seboj povezani z energijskimi potmi (meridianov), kar nam dobro prikaže tradicionalna kitajska medicina. Med terapevti celostnega zdravljenja je tudi Mojca Malek, ki pravi, da je čakra živ organizem, ki v vsakem trenutku vibrira drugače. Odvisno od tega, kaj se takrat dogaja, kaj počnemo, kaj je naš trenutni izziv, kakšna je naša življenjska pot in podobno. “Rada pomagam ljudem o zavestiti njihovo soodgovornost pri lastnem zdravju in povezavo vsega z vsem.”

Pravi, da zvok steče skozi telo podobno kot steče reka po strugi. “Odplavlja napetosti in stare zapise travm, ki smo jih pripravljeni odpustiti. Na delu telesa, ki je bil poškodovan, ima gotovo več dela. Na tem mestu bo oseba tudi močneje čutila določene občutke, na primer ščemenje in podobno.”

Zvok + namera = rezultat

Pri zvočnem preporajanju je pomembna namera, ki skupaj z zvokom daje pravi rezultat, poudarja Mojca Malek. To pomeni, da je učinek zdravljenja oziroma preporajanja z zvokom večji, če se ga udeležimo z neko namero.”Odločimo se na primer, da ta zvočni preporod namenjamo razreševanju določene težave ali da dobimo uvid v določeno situacijo.”
Namen terapevtke je neagresivno ponuditi čudoviti zvočni prostor, iz katerega si vsak udeleženec vzame, kar mu v določenem trenutku ustreza oziroma je skladno z njegovo namero. “Zvok ponudim tako, kot pri sebi doma obiskovalcem ponudim košaro sadja. Pri tem mi je vseeno, ali pojedo vse, samo nekaj ali nič. Ljudje hočejo velikokrat pomagati sočloveku, a ta lahko to doživi kot nasilni vdor v svoj prostor. Ponujam torej ocean vibracij čudovite harmonije in lepote. Udeleženci pa vstopijo vanj in se iz njega napijejo, kolikor želijo.”

Pri zvočni terapiji ni pomembna le namera udeleženca, ampak tudi terapevta. Kadar Mojca Malek organizira zvočne terapije z več izvajalci (koncerte ansambla gongov), se poskušajo vsi uglasiti z isto namero. “Ker je to skupinska vibracija z isto namero, deluje še močneje. Rdeča nit koncertov z gongi so koncerti za mir. Upamo, da bo, tako kot so nekoč pretopili zvonove in gonge, da so naredili orožje, prišel tudi dan, ko bodo pretopili orožje in znova naredili iz njega zvonove in gonge.”

himalajska pojoča posoda

Raznovrstna ponudba

Terapevti pri svojem delu uporabljajo različna glasbila. Nekateri uporabljajo le gonge, drugi zdravijo s himalajskimi posodami ali kristalnimi skledami. Mojca Malek svetuje, naj poskusimo različne metode in izvajalce ter najdemo sebi najbolj primerne. Nekaj jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Zvočne kopeli z gongi

Planetarni gongi so starodavna glasbila s starega Vzhoda, stara vsaj pet tisoč let. Uglašeni so s frekvencami vrtenja planetov našega sončnega sistema. “Moj najljubši gong je Plutonov. Kar pomeni, da igram na gong, ki je uglašen s frekvenco vrtenja Plutona okrog Sonca. Lastnost tega gonga je med drugim, da ljudi povezuje s tistim delom bitja, kjer je shranjeno zavedanje, kdo si in zakaj si tukaj.” Planetarni gongi so, kot že omenjeno, v sozvočju s telesnimi organi, čakrami in meridiani. Veljajo za najbolj resonantno glasbilo od vseh, ki jih človek pozna.” Čeprav je gong uglašen na en sam ton, ob igranju vedno znova rojeva nove tone. Ob poslušanju dobiš občutek, da se kopaš v tem obilju zvokov. Zato se tej zvočni terapiji tudi reče zvočna kopel.”

- Oglas -

2. Masaža s himalajskimi pojočimi posodami

Himalajske posode pri zvočni masaži terapevt polaga na telo in potem nanje igra. Z dela telesa, kjer jih položi, se po telesu širi valovanje zvoka. Ta prodre globoko v telo, do vsake celice, jo uravnoveša in zdravi. Zato se zvočna masaža imenuje tudi celična masaža. Manjše posode lahko terapevt med igranjem tudi premika po telesu, s čimer lahko usmerja pot vibracij.

3. Vibracije s kristalnimi skledami

Sklede so narejene iz kremenovega peska čistega naravnega kvarca, torej iz čistega kristala. Terapevt z leseno palico z gumijasto kroglo na koncu ali s palico, ki je ovita v tanko usnje, kroži po zgornjem robu posode. “Tudi mi imamo v svojem telesu ogromno kristalne strukture. Ko kristalna posoda zavibrira, zavibrira tudi naša kristalna struktura v telesu,” pojasnjuje sogovornica.

4. Zvočna terapija z glasom

Glas je dragoceno orodje, pravi Mojca Malek. “Vsak bi lahko prebudil svoj ‘glas onkraj glasu’. Sama sem glas raziskovala že v osnovni šoli in si s petjem pomagala iz čustvenih zdrah, ki sem jih doživljala v težki družinski situaciji. Že takrat sem ugotovila, da določeni načini petja in načini vokalizacije pomagajo k osvobajanju čustvenih nabojev.”

Zvok je močno sredstvo

zdravljenje z zvokomZvočne terapije niso le skupinske, ampak tudi individualne. Navadno trajajo približno od ure do ure in pol. Pri skupinski zvočni terapiji udeleženci ležijo na tleh na blazinah, tudi sedijo, in se z zaprtimi očmi predajajo zvokom. Individualna zvočna terapija pa na primer lahko poteka kot zvočna masaža s himalajskimi posodami. Te terapevt, medtem ko nanje igra, polaga na telo udeleženca in z njimi drsi po njem. Po telesu se širi vibracija zvoka, ki se občuti do globine telesa.

Dobro je, da udeleženci pred, med in po zvočni terapiji pijejo vodo. To naj bi spodbudilo čiščenje in preporajanje človeka na vseh ravneh. “Če ne pijemo dovolj in telo nima dovolj vode, tudi ne more izločiti strupov. Lahko se pojavi tudi glavobol, manjša slabost ali kaj podobnega.” Mojca Malek še priporoča, da se po zvočni terapiji izognemo kakšni večji dejavnosti. Tudi po terapiji na človeka še vedno delujejo zvočne vibracije in se odvija proces preporajanja. Zato je dobro, da gremo v naravo ali počivamo.

Udeleženci se po zvočni terapiji pogosto počutijo prerojeni, polni energije, radostni in umirjeni. Zvok je močno sredstvo. Njegov učinek pa je lahko tudi nasproten.”Vsako zdravilo je tudi strup. Če zvoka ne uporabimo na pravi način, nam lahko škodi. Neprimerna dolžina in moč zvoka, prav tako tudi neprava namera, lahko naredijo ogromno škode.” Zato je pomembno, da so tisti, ki zvočno terapijo uporabljajo kot dopolnilno metodo uradnemu zdravljenju, dovolj izobraženi.

Prebuja speče zmožnosti

Zvok ali glasba vplivajo na delovanje možganov, srčni utrip, dihanje in drugo. Hitrejši ritem človeka gotovo ne bo pomirjal tako kot počasnejša glasba. Mojca Malek zvočno terapijo priporoča vsakomur. Vztraja le pri tem, da kdorkoli ima zdravstvene težave, to pove pred zvočnim dogodkom. Določene psihične ali fizične težave namreč zahtevajo posebno obravnavo ali individualno zvočno terapijo. “Nekomu s paranojo svetujem individualno zvočno terapijo. Udeležencu s srčnim spodbujevalnikom je treba igrati le nežno, saj so močne vibracije zanj premočne.”

Blagodejni učinki zvoka so po besedah terapevtov številni. Med drugimi naslednji:

  • odstranjuje energijske zastoje, vzpostavlja notranje ravnovesje in harmonijo
  • umirja in preprečuje različne psihične napetosti in težave, kot sta depresija, pretirana vznemirjenost
  • lajša in sprošča napetosti telesa, harmonizira čakre in okrepi notranje organe
  • lajša in zmanjšuje bolečino in obnavlja telo (zmanjšuje tudi bolečino po operaciji)
  • izboljšuje razpoloženje in zavest pri nosečnicah ter med porodom, da dejavneje sodelujejo v procesih
  • preprečuje in zmanjšuje utrujenost, stres in izboljšuje kakovost življenja
  • preoblikuje zavest in spodbuja pozitivne osebne preobrazbe. “Pri rednih obiskih zvočnih terapij skozi daljše obdobje so te dober pospeševalec osebnega razvoja,” pojasni Mojca Malek.
  • spodbuja k izražanju čustev in njihovemu preoblikovanju, tudi pri preoblikovanju čustvene bolečine, preobraža in osvobaja bolečine iz preteklosti
  • v človeku prebuja speče zmožnosti …

Zvonka Jug

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -