DomovPrehranaČemaž, gozdni prijatelj za zdravje in pomladno razstrupljanje

Čemaž, gozdni prijatelj za zdravje in pomladno razstrupljanje

Po dolgi beli zimi se narava začne prebujati. S prebujanjem narave pa začne rasti tudi čemaž, ki na sprehodu v gozd kar vabi k nabiranju te skorajda čudežne divje rastline. Bodite previdni, da ga ne zamenjate z dvema strupenima rastlinama, vendar naj vas to ne odvrne od nabiranja. »Divji česen« namreč deluje antiseptično, je izvrsten za razstrupljanje, niža krvni tlak, telesno temperaturo in celo nivo holesterola.

- Oglas -
Čemaž

Čemaž (Allium ursinum) je trajnica iz rodu lukov. Pod zemljo ima podolgovato čebulico, ki je obdana z nekaj prozornimi kožastimi ovoji. Iz nje izrašča do 25 centimetrov visoko cvetno steblo – bil, na vrhu katerega se razvijejo beli zvezdasti cvetovi, združeni v socvetje, ki je podobno kobulu. Cvetovi se razcvetajo že v aprilu in njihovo cvetenje traja do junija. Iz cvetov se razvijejo krogličasti, sprva sočni zeleni plodovi, ki se med zorenjem posušijo, nato pa iz njih padejo drobna črna semena. Iz podzemne čebulice izraščata dva pritlična suličasta lista, med njima pa golo, pokončno in robato cvetno stebelce. Vsa rastlina ima močan vonj po česnu, ki je zlasti izrazit, če rastlino med prsti zmečkamo.

Čemaž ali divji česen

Razširjen je po vsej Evropi. Prvotno izvira iz Zahodne in Srednje Evrope, vendar so ga dobro poznali tudi prebivalci Vzhodne Azije. V Sloveniji ga najdemo skoraj povsod, predvsem po senčnih in vlažnih listnatih gozdovih, ob potokih in gozdnih poteh. Najbolj uspeva v zelo humoznih tleh. Marsikje ga sadijo na senčni vrt za obrobek in ga uporabljajo za česnov nadomestek. Na vašem vrtu bo pridno rastel, saj je v dobrih odnosih z drugimi rastlinami na vrtu. Dobro so ga poznali že stari Rimljani in so ga imeli celo raje kot česen. Uporabljali so ga v prehranske, pa tudi v zdravilne namene.

Za čemaž se uporabljajo številna imena, kot so: divji česen (vonj po česnu), medvedji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec … Imena so povezana z njegovo razširjeno uporabo v preteklosti, izvirajo pa tudi iz določenih značilnosti rastline. Rjavi medvedi čemaž iščejo, ko se prebudijo iz dolgega zimskega spanja, da z njim po dolgem spanju prečistijo svoje telo, odstranijo vse morebitne nastale strupe in obnovijo/poživijo organizem. Po opazovanju medvedov so si tudi ljudje privoščili uporabo čemaža v zdravilne/očiščevalne namene, potem pa še v kulinarične.

- Oglas -
Nabiranje čemaža

Uporaba čemaža in nabiranje

Priporočamo, da za kulinarične in zdravilne namene uporabljate le svež čemaž, ker je najbolj aromatičen, njegove zdravilne snovi pa se pri sušenju razkrojijo in postanejo neučinkovite. Sveže nadzemne rastline nabiramo do konca aprila, čebulice pa izkopavamo jeseni. A pri nabiranju bodite pozorni, saj je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici in jesenskemu podlesku. Ob ugodnem vremenu lahko zraste že marca, šmarnice pa šele maja, junija. Površnega nabiralca lahko zavedejo veliki, temo zeleni suličasti listi, ki poganjajo iz svetlo rjave do belo sive korenike in so na videz dokaj podobni listom čemaža, a nimajo vonja po česnu in rastejo v parih po dva skupaj. V času cvetenja je zamenjava skoraj nemogoča, saj imajo cvetovi šmarnice omamen in močan vonj, čemaževi cvetovi pa tega vonja nimajo. Prav tako cvetovi šmarnice spominjajo na kronice, čemaževi cvetovi pa so bolj suličaste oblike! Zamenjava na kakršenkoli način je lahko zelo nevarna (posebno za otroke), saj so snovi, ki jih vsebujejo vsi deli šmarnice, smrtno strupene.

Zamenjava čemaža z jesenskim podleskom je prav tako smrtno nevarna, ker lahko površnemu nabiralcu mimogrede zaide v čemažev šopek, saj raste na enakem rastišču kot čemaž. Podleskovi listi so bolj podolgovati, rastejo v rozetah in so spodaj žlebičasti, rastlina sama je bolj toga in raste navpično. Da bi čemaž zamenjali s podleskom, moramo imeti precejšnjo smolo.

Kdaj nabirati čemaž?

Čemaž je najbolje nabirati pred cvetenjem, saj listi čemaža takrat vsebujejo omenjene sestavine v veliki količini. V času cvetenja se koncentracija učinkovin v listih zmanjša, ker rastlina svoje učinkovine uporabi za nastanek cvetov. Zato čemaževe liste nabiramo pred cvetenjem. Tudi popki in cvetovi so užitni in jih lahko po svoji volji in znanju nabiramo. Ko čemaž odcveti in oveni, nadzemni deli rastline začnejo propadati, z zdravilnimi učinkovinami pa se začne polniti čebulček, ki ga lahko izkopljemo v jesenskem in zgodnjem zimskem času, ko še ni snega.

Čemaž se razmnožuje s čebulicami, ki nastajajo v zemlji, in s črnim semenom, ki ga raznašajo mravlje. Če izkopljemo večjo čebulo, za njo v zemlji ostanejo manjše čebulice, ostanki gomoljčka ali pa semena. Zaradi takega načina razmnoževanja, ga je zelo težko izkoreniniti.

Čemaž vsebuje eterično olje z alilsulfidi in alilpolisulfidi, sledove merkaptana (zelo neprijetno dišeča snov), biološke katalizatorje, vitamin C in B6, kalij, mangan, cink in antibiotično učinkoviti alicin.

Čemaž v gozdu

Nekaj babičinih nasvetov

  • sveži čemaž znižuje vrednost holesterola, ščiti arterije in je dober za spomin
  • proti impotenci pogosto pomaga boljša prekrvljenost spodnjega dela trebuha; spodbudimo jo lahko s čemažem. Prgišče nasekljanih listov čemaža prelijte s 500 ml suhega belega vina in vse skupaj segrejte skoraj do vrelišča. Nalijte v steklenico, jo tesno zaprite in pustite stati en teden. Nato skrbno precedite in shranite na hladnem in temnem mestu. Vsak večer popijte 250 ml tega vina.
  • olje za bolečo, razpokano kožo nog naredite tako, da vzamete 100 ml olivnega olja, 10 g čemaža, 5 g ognjičevih cvetov, 2 g rožmarinovih cvetov, 2 g sivkinih cvetov. Olje segrejete, dodate čemaž in cvetje ter kuhate 3 minute. Počakajte, da se ohladi in čez noč postavite na hladno. Naslednje jutro segrejte in neprekinjeno mešajte 10 minut. Počakajte, da se ohladi do telesne temperature, precedite skozi gazo in nalijte v primerno steklenico. Nanašajte v tankem sloju.

Metla za telo – razstrupljanje s čemažem

Za čemaž mnogi trdijo, da je metla za telo, saj ni boljšega čistila za kri in prebavila (v prebavilih bi naj deloval antiseptično, pospeševal bi naj prebavo in izboljšal absorpcijo v črevesju). S svojimi čistilnimi učinki posredno vpliva na mnoge dele in težave našega telesa: prežene spomladansko utrujenost in izboljša splošno počutje, zniža krvni tlak, niža povišano telesno temperaturo, zniža holesterol v plazmi, menda je učinkovit celo zoper aterosklerozo. Priporočajo ga osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami, kot so diareja, slaba prebava, izguba apetita, močni in mučni vetrovi, glistavost. Obolelim priporočajo, naj jedo drobno sesekljane sveže liste ali pa si iz njih pripravijo sok in ga jemljejo po kapljicah (10–20-krat dnevno po 10 do 20 kapljic). Da bi se rešili neprijetnega vonja, soku dodajajo malo mleka. V času, ko ne moremo dobiti sveže čemaževe zeli, lahko uporabljamo sesekljane sveže čebulice ali pa iz njih pripravimo sok. Sveže čebulice si lahko pripravite na sledeči način: čebulice na drobno sesekljajte, dve do tri namakajte v mleku, tekočino uživajte čez dan po požirkih. Pripravek si pripravite sproti!

Čemaž čisti tudi žile. Značilne vonjave mu dajejo žveplove spojine, ki sprva nimajo vonja, ko pa list sesekljamo ali zgrizemo, pa postane izrazit. Prav žveplove spojine so tiste, ki prispevajo k čistilnemu učinkovanju čemaža, pomembno vlogo pa imajo tudi pri nastajanju nekaterih encimov. Sveže sesekljani listi so bogati s flavonoidi, karotenoidi, klorofilom, vitamini in rudninami. Glede svoje odlične sestave spodbuja tudi delovanje jeter in drugih žlez, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev, pomaga pri boleznih dihal, pri astmi, čisti ledvice in mehur, daje energijo, blažilno deluje na živčni sistem, znižuje povišano telesno temperaturo in še in še. Zaradi pekočega okusa in precej neprijetnega vonja je skoraj nemogoče zaužiti zdravju škodljive količine čemaža, pri normalni uporabi pa škodljivi stranski učinki niso znani.

- Oglas -
Čemaževa juha

Recepti s čemažem

Uporaba čemaža v kulinariki je zelo široka. Povsod, kamor bi dali česen, lahko damo čemaž, kar pomeni, da je njegova uporaba neomejena! Na vsak način je bolj okusen in seveda tudi bolj zdrav kot uvožen kitajski česen, ki ga kupujemo v naših trgovinah. Ker raste v naravi, ne vsebuje pesticidov, fungicidov in še precej široke palete kemikalij, ki jih v vrtnarjenju uporablja sodoben človek, pač pa vsebuje le naravne, nekontaminirane sestavine, ki so skrhanemu zdravju človeka v veliko pomoč, jedem pa pričarajo enkraten okus in aromo. Najimenitnejši je surov, ker tako najbolj pride do izraza njegov značilen okus in izrazita aroma.

Puranja juha s čemažem

Sestavine za štiri osebe: • 1 limona • 10 g sesekljanega svežega čemaža • 1 l vode ali kokošje osnove • 2 korenčka, narezana na kocke • 2 stebli zelene, narezane na kocke • 260 g puranjega fileja, narezanega na trakove • 100 g cvetačnih cvetov • sol • poper.

Priprava: v kozici zavrite vodo/jušno osnovo, dodajte korenček in zeleno ter pustite, da počasi vre pet minut. Dodajte trakove puranjega mesa in kuhajte 10 minut, dodajte cvetačo in ponovno kuhajte pet minut. Primešajte limonin sok in dodajte sesekljani čemaž. Juho po okusu začinite in takoj ponudite.

Čemažev pesto

Sestavine: • 500 g svežih čemaževih listov • 500 ml oljčnega olja • 35 g soli.

Priprava: liste čemaža dobro operemo, posušimo in v sekljalniku sesekljamo. Ko so listi sesekljani, dodamo sol in oljčno olje ter premešamo. Nato pesto napolnimo v čiste, suhe kozarce, po vrhu zalijemo še z nekaj oljčnega olja, ki služi kot varovalo pred zunanjimi vplivi. Kozarce shranimo na hladno in temno mesto. Za hitrejšo porabo pa lahko naredimo različne variacije: dodamo mlete pinjole, popražena, mleta sončnična in bučna semena, indijski orešček.

Na ta način narejeni pesto uporabljamo lahko pri pripravi okusnih testenin, rižot, dodajamo ga lahko mesnim omakam, naredimo lahko čemažev burek, čemaževo juho in ga dodajamo solatam.

Zelena solata z zelišči

Sestavine: • 1 glava zelene solate.

Preliv: • 1 limona • 1 žlica lahke majoneze • 2 žlici sončničnega olja • 1 žlička na drobno sesekljanega čemaža • 1 žlička gorčice • 1 trdo kuhano jajce • ščep soli.

Priprava: liste solate operemo, prelijemo s prelivom in potresemo z naribanim kuhanim jajcem.

Čemaž z zelišči

Sestavine: • 100 g mladega čemaža • 100 g kislice • 100 g mlade berivke • 40 g vrtne kreše • šopek svežega majarona.

Preliv: • 50 ml jabolčnega kisa • 40 ml sojinega olja • poper • sol • za dekoracijo 8 cvetov mačehe.

Priprava: zelenjavo operemo in pustimo, da se na cedilu dobro odcedi. Nato v kotličku pripravimo preliv, s katerim prelijemo zelišča. Dobro premešamo, solato damo na primeren krožnik in okrasimo s cvetovi mačehe ter takoj postrežemo.

Rezanci v čemaževem loncu

Sestavine za štiri osebe: • 350 g rezancev po lastnem izboru • 200 g kuhane šunke • 2 manjši čebuli • 1 konzerva sojinih kalčkov • 60 g masla ali margarine • sol in poper po okusu • 6 jajc • 4 žlice sesekljanega čemaža • 4 žlice sojine omake.

Priprava: rezance skuhamo po navodilu proizvajalca. Šunko narežemo na ozke trakove. Čebuli olupimo in sesekljamo, sojine kalčke dobro odcedimo. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na tem popražimo čebulo, dodamo narezano šunko in rezance. Malo popražimo, primešamo sojine kalčke in jed začinimo z začimbami in sojino omako. Razžvrkljamo jajca, jih polijemo po rezancih in v vroči pečici na hitro zapečemo (dve minuti), nato po jedi potresemo sesekljan čemaž.

Čemaževa rižota

Sestavine za štiri osebe: • 260 g riža • 100 g čemaževih listov • 1 čebula ali por • dober liter vode • 80 g masla • 60 ml oljčnega olja • 100 g parmezana • sol • sveže mleti beli poper.

Priprava: na segretem oljčnem olju posteklimo sesekljano čebulo ali por, dodamo riž in ga skuhamo al dente. Čemaž sesekljamo in ga primešamo rižu, posolimo, popopramo in kuhamo še dve minuti. Po potrebi dolijemo še malo vode (lahko tudi malo belega vina). Posodo odstavimo, umešamo koščke hladnega masla in nastrgan parmezan, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati nekaj minut, da se okusi spustijo. Pred serviranjem po rižoti potresemo sveže sesekljani čemaž. Rižoti lahko dodamo tudi gobe, belo piščančje meso, šparglje ali, kar pač imamo radi.

Preberite tudi: Kopriva: Uporaba v domačem zdravilstvu in kulinariki

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -