DomovBolezni in simptomiDriska: Kako jo učinkovito zdraviti in preprečiti

Driska: Kako jo učinkovito zdraviti in preprečiti

Driska je pogosto zdravstveno stanje, ki prizadene ljudi po vsem svetu. Gre za povečano pogostost in tekočo konsistenco blata, ki je lahko akutna ali kronična. Čeprav je driska običajno neškodljiva in kratkotrajna, lahko v nekaterih primerih povzroči resne zdravstvene težave, zlasti pri otrocih, starejših in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom.

Kaj je driska in zakaj jo dobimo?

Driska je običajno kratkotrajno stanje, ki ga lahko povzročijo različni dejavniki kot so okužbe, prebavne motnje, alergije na hrano in zdravila. Z upoštevanjem preprostih nasvetov za zdravljenje doma in na potovanju lahko hitro olajšate simptome in preprečite dehidracijo. Pomembno je, da ostanete hidrirani, uživate lahko prebavljivo hrano in se po potrebi posvetujete z zdravnikom. S pravilnim pristopom lahko učinkovito obvladujete drisko in se hitro vrnete k normalnemu življenju.

- Oglas -

Pogosti simptomi driske

Driska se običajno pojavi nenadoma in lahko vključuje naslednje simptome:

 • Pogosto tekoče ali vodenasto blato
 • Krči v trebuhu
 • Napenjanje in vetrovi
 • Slabost in bruhanje
 • Nenadna potreba po odvajanju blata
 • Vročina
 • Izguba apetita
 • Dehidracija (suha usta, žeja, zmanjšano uriniranje, omotica)

Vzroki za drisko

Driska ima lahko več vzrokov, med katerimi so najpogostejši:

1. Infekcijske bolezni

Infekcije so najpogostejši vzrok akutne driske. Povzročitelji so lahko virusi (npr. rotavirus, norovirus), bakterije (npr. Escherichia coli, Salmonella, Shigella) ali paraziti (npr. Giardia lamblia). Okužbe se običajno prenašajo z okuženo hrano ali vodo, pa tudi z neposrednim stikom z okuženo osebo.

2. Prebavne motnje

Prebavne motnje, kot so sindrom razdražljivega črevesja, vnetne črevesne bolezni (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis) in celiakija, lahko povzročijo kronično drisko. Te motnje zahtevajo dolgotrajno zdravljenje in nadzor.

- Oglas -

3. Alergije na hrano in intoleranca

Nekateri ljudje so občutljivi na določena živila, kot so mlečni izdelki (laktozna intoleranca), gluten (celiakija) ali umetna sladila (sorbitol, manitol). Uživanje teh živil lahko sproži drisko.

4. Zdravila

Nekatera zdravila, vključno z antibiotiki, odvajali, antacidi, ki vsebujejo magnezij, in kemoterapijo, lahko povzročijo drisko kot stranski učinek.

Zdravljenje driske doma

Večina primerov akutne driske se lahko zdravi doma s preprostimi ukrepi:

1. Hidracija

Hidracija je ključnega pomena pri zdravljenju driske, saj preprečuje dehidracijo. Pijte veliko tekočine, kot so voda, zeliščni čaji in rehidracijske raztopine z elektroliti. Izogibajte se alkoholu, kofeinu in sladkanim pijačam, saj lahko te poslabšajo stanje.

- Oglas -

2. Prehrana

Uživanje lahko prebavljive hrane lahko pomaga pri obvladovanju simptomov driske. Priporočena živila vključujejo banane, riž, jabolčno čežano in toast. Izogibajte se mastni, začinjeni hrani ter mlečnim izdelkom, ki lahko poslabšajo simptome.

3. Probiotiki

Probiotiki so koristne bakterije, ki lahko pomagajo obnoviti ravnovesje črevesne mikroflore. Uživanje jogurta z živimi kulturami ali jemanje probiotičnih dodatkov lahko pospeši okrevanje.

4. Zdravila brez recepta

Antidiaroična zdravila, kot sta loperamid (Imodium) in bizmut subsalicilat (Pepto-Bismol), lahko začasno olajšajo simptome driske. Uporabljajte jih previdno in se posvetujte z zdravnikom, če simptomi trajajo več kot dva dni.

Potovalna driska

Zdravljenje driske na potovanju

Potovalna driska je pogosta težava, ki lahko pokvari vaše počitnice. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ravnati z drisko na potovanju:

1. Preprečevanje

 • Izogibajte se pitju neobdelane vode: Pijte samo ustekleničeno ali prekuhano vodo. Izogibajte se ledu in svežim sokovom, razen če so pripravljeni z varno vodo.
 • Izogibajte se surovi hrani: Uživajte samo dobro kuhano hrano. Izogibajte se surovemu sadju in zelenjavi, razen če jih lahko sami olupite.
 • Umivajte roke: Redno si umivajte roke z milom in vodo ali uporabite razkužilo za roke.

2. Hidracija

Enako kot doma je hidracija ključnega pomena. Vedno imejte pri roki rehidracijske raztopine ali tablete, ki jih lahko raztopite v vodi.

3. Prva pomoč

Vzemite s seboj komplet prve pomoči, ki vključuje antidiaroična zdravila, probiotike in rehidracijske soli. Uporabljajte antidiaroična zdravila le, če je nujno potrebno, na primer med dolgim potovanjem ali izletom.

4. Posvet z zdravnikom

Če driska traja več kot dva dni, je krvava ali jo spremljajo hude bolečine, vročina ali bruhanje, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -