DomovKlub MamaPorod in nosečnostDrugo trimesečje nosečnosti: Najbolj tipičnime težave

Drugo trimesečje nosečnosti: Najbolj tipičnime težave

Ste se končno poslovili od jutranje slabosti in zakorakali v drugo trimesečje nosečnosti? Če ste pričakovali, da bo nosečnost od zdaj naprej čisti užitek, vas moramo žal razočarati. Seveda je to čas, ko ženske doživijo ogromno lepih stvari, vendar pa je treba računati tudi na tiste manj prijetne plati nosečnosti.

- Oglas -

Drugo trimesečje nosečnosti tu ni izjema. Vsako obdobje pravzaprav prinaša specifične težave, ki pa jih je mogoče v večini primerov relativno hitro odpraviti. Za drugo trimesečje nosečnosti so tipične predvsem težave z zaprtjem, vetrovi in zgago. Kaj torej narediti, da se čim prej znebite neprijetnih simptomov?

Drugo trimesečje nosečnosti

Drugo trimesečje nosečnosti prinese s seboj tudi prebavne težave

Naši prebavni organi tvorijo kompleksen sistem prebavil. Vsak člen ima svojo nenadomestljivo vlogo, zato lahko že manjše težave s posameznim organom privedejo do precej neprijetnih simptomov. Dobra absorpcija hranilnih snovi je seveda vedno zelo pomembna, še posebej ključna pa postane med nosečnostjo, ko je treba poskrbeti za rast ploda. Tako se prebavnih težav med nosečnostjo ne sme enostavno zanemariti. To obdobje pravzaprav pogosto prinaša težave s prebavo, ki so pri mnogih ženskah najbolj izrazite prav v drugem trimesečju. Prebavne motnje pri nosečnicah so sicer pogosto povezane s povečano količino hormonov v telesu, ki med drugim povzročijo sproščanje mišic v prebavilih. Zaradi povečevanja vaše telesne teže pa so lahko prebavila še dodatno obremenjena.

Zaprtje: najbolj varna rešitev je večji vnos vlaknin

Med najbolj tipične težave v drugem trimesečju nosečnosti zagotovo sodi zaprtje. Zaradi povečane ravni hormonov lahko postane odvajanje blata zelo redko. A ne le to – pojavijo se lahko tudi intenzivne bolečine pri poskusu opravljanja velike potrebe. Včasih so lahko za težave z zaprtjem krive tudi povečane količine železa – minerala, ki je pogosto vključen v dodatke oziroma prehranska dopolnila za nosečnice.

- Oglas -

Najboljša in obenem tudi najbolj varna možnost, da se rešite zaprtja med nosečnostjo, je zagotovo sprememba prehrane. Pogosto je povečanje količine vlaknin v prehrani edino, kar v resnici potrebujete, da se vaša prebava uredi. Vaš jedilnik naj tako vsebuje čim več sadja, zelenjave, polnozrnatih žit ipd. Pijte tudi čim več vode, obenem pa se izogibajte sladkim pijačam, saj lahko te vaše težave še dodatno poslabšajo. Seveda ne smete pozabiti niti na redno telesno aktivnost, ki pa naj bo prilagojena vašim zmožnostim. Če težav s temi ukrepi ne boste mogli odpraviti, pa se vsekakor posvetujte z zdravnikom, preden se odločite za preizkušanje bolj drastičnih rešitev.

Vetrovi: čim bolj omejite vnos »problematičnih živil«

Upočasnjena prebava v drugem trimesečju nosečnosti lahko privede tudi do kopičenja plinov. Posledice so bolečine in napetost v trebuhu, krči ter vetrovi. Če se želite znebiti vetrov ali jih vsaj omiliti, se izogibajte gaziranim pijačam, mlečnim izdelkom, stročnicam in križnicam, kot so brokoli, cvetača in zelje. Pametno pa je tudi, da jeste čim bolj počasi – tako ne boste goltali zraka, kar bi lahko poslabšalo vaše težave z vetrovi. Tudi v tem primeru se izogibajte jemanju zdravil brez recepta ipd., če se o tem predhodno niste posvetovali z zdravnikom.

Zgaga: preprosti triki, s katerimi ublažite težave

O zgagi govorimo, ko želodčna kislina zateka nazaj v požiralnik in povzroča neprijeten, pekoč občutek v grlu in prsnem košu. Običajno se ti simptomi pojavijo zelo hitro po obroku. Tudi zgaga je težava, ki je zelo tipična za drugo trimesečje nosečnosti, mnoge ženske pa se z njo spopadajo tudi v tretjem trimesečju. Za nekatere nosečnice je prav to prvo srečanje z zgago v življenju. Priporočamo vam, da se izogibate zelo mastni, ocvrti in zelo pekoči hrani, čebuli ter kofeinu. Vaši obroki naj ne bodo preveliki. Če je le mogoče, ne jejte tik pred spanjem. Vedno poskrbite, da bo vaša blazina nekoliko dvignjena, še posebej če imate težave z zgago predvsem ponoči. Več o zgagi preberite tukaj.

Drugo trimesečje nosečnosti: Kdaj gre za simptome, ki zahtevajo obisk zdravnika?

V drugem trimesečju nosečnosti se sicer lahko ženske spopadajo s precej neprijetnimi simptomi, ki pa na srečo večinoma niso nevarni. Po drugi strani pa obstaja tudi nekaj takšnih znakov, ki lahko opozarjajo na resnejše težave. V takšnih primerih je nujno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. S tem imamo v mislih simptome, kot so huda ali dolgotrajnejša diareja, temno ali krvavo blato in hude bolečine v trebušnem predelu. Vaše telo doživlja med nosečnostjo ogromno sprememb, kar je seveda treba pričakovati. Vendar je po drugi strani pomembno, da z odhodom do zdravnika ne odlašate predolgo, če sumite, da to, kar se vam dogaja, ne sodi ravno v kategorijo »tipičnih nosečniških neprijetnosti«.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -