DomovZdravjeIbuprofen in zdravila za zniževanje krvnega tlaka – nevarna kombinacija

Ibuprofen in zdravila za zniževanje krvnega tlaka – nevarna kombinacija

Znano je, da je lahko kombiniranje specifičnih zdravil nevarno. V »najboljšem primeru« se pojavijo zelo neprijetni stranski učinki. Pri določenih kombinacijah pa je možna celo življenjska ogroženost. Pri kombiniranju različnih zdravil morate biti zato zelo previdni. Pred začetkom uporabe je nujno preverjanje morebitnih kontraindikacij oziroma posvet z zdravnikom. Vendar pa določene kombinacije še niso najbolje raziskane. Znanstveniki so na primer šele pred nedavnim ugotovili, da je lahko problematično tudi kombiniranje ibuprofena, ki je ena od najbolj razširjenih protibolečinskih učinkovin, in zdravil, ki se pogosto predpisujejo osebam s hipertenzijo …

- Oglas -

Nevarno je predvsem kombiniranje z zaviralci renin-angiotenzinskega sistema in diuretiki

Kombiniranje ibuprofena in zdravil za zniževanje krvnega tlaka je lahko nevarno predvsem za vaše ledvice. Če gre za dolgotrajnejšo uporabo, so možne celo trajne, neodpravljive poškodbe ledvic. Problematična je predvsem kombinacija ibuprofena ter diuretikov in t. i. zaviralcev renin-angiotenzinskega sistema.

Nevarnost za dehidracijo in pretirano obremenitev ledvic

Osebam, ki se spopadajo s hipertenzijo, tj. kronično povišanim krvnim tlakom, se pogosto predpišejo prav diuretiki in zaviralci renin-angiotenzinskega sistema. Gre za zdravila, ki so dostopna pod različnimi imeni. Tako je zelo pomembno, da pred začetkom uporabe preverite, v katero skupino spadajo zdravila, ki so vam bila predpisana – oziroma da o tem povprašate svojega zdravnika. Diuretiki so lahko za osebe, pri katerih je bila diagnosticirana hipertenzija, zelo koristni. Preprečujejo namreč zadrževanje tekočine v telesu. Vendar pa lahko uporaba diuretikov po drugi strani poveča nevarnost za dehidracijo, kar je seveda zelo obremenjujoče za ledvice. Zaviralci renin-angiotenzinskega sistema pa lahko obremenitev ledvic še povečajo.

Ibuprofen – pogosta sestavina protibolečinskih tablet

Podobno kot diuretiki in zaviralci renin-angiotenzinskega sistema je tudi ibuprofen na voljo pod različnimi imeni. Gre za glavno učinkovino številnih protibolečinskih tablet, ki jih je mogoče praviloma kupiti brez recepta. Ibuprofen je znan tudi po protivnetnem delovanju, obenem pa je lahko koristen za zniževanje povišane telesne temperature.

- Oglas -

Do ugotovitev s pomočjo računalniške simulacije testiranja zdravil

Ugotovitev o nevarnostih kombiniranja ibuprofena in zdravil, ki se pogosto predpisujejo kot pomoč pri zniževanju kronično povišanega krvnega tlaka, je rezultat raziskav, ki so jih izvedli kanadski znanstveniki, zaposleni na Univerzi v Waterlooju. Pri svojih raziskavah so si pomagali s t. i. računalniško simulacijo testiranja zdravil. Gre za metodo, ki omogoča izdelavo modelov, na podlagi katerih je mogoče oceniti učinke (dolgotrajnejšega) kombiniranja različnih vrst zdravil. Izsledki raziskave so bili opisani v znanstveni reviji Mathematical Biosciences.

Za lajšanje bolečin raje uporabite paracetomol

Raziskovalci so ugotovili, da je kombinacija ibuprofena ter zaviralcev renin-angiotenzinskega sistema in diuretikov za nekatere bolnike še posebej nevarna. Ni torej nujno, da bodo negativni vplivi opazni pri vseh osebah, ki uporabljajo omenjeno kombinacijo. Vendar je tveganje kljub temu dovolj veliko, da je smiselna previdnost. Tako je precej pametneje, da se osebe, ki se zaradi kronično povišanega krvnega tlaka zdravijo z diuretiki in zaviralci renin-angiotenzinskega sistema, ibuprofenu izogibajo. Če je uporaba protibolečinskega sredstva neizogibna, je paracetomol praviloma bistveno varnejša izbira.

Interdisciplinarno sodelovanje omogoča varnejše testiranje in hitrejše rezultate

Računalniška simulacija testiranja zdravil, ki je bila uporabljena za izvedbo raziskave, postaja vse bolj dragocena metoda za odkrivanje potencialnih nevarnosti specifičnih kombinacij zdravil. V primerjavi s klasičnimi kliničnimi testiranji ponuja ogromno prednosti. Stroški so nižji, rezultati pa so na voljo hitreje. Dodatna prednost pa je seveda to, da ni potrebno izpostavljanje bolnikov potencialnim stranskim učinkom oziroma resnejšim zapletom. Interdisciplinarna sodelovanja med zdravniki, farmacevti, matematiki in računalničarji so lahko torej zelo plodna.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -