DomovZdravjeTo je zgodba prve prejemnice cepiva proti raku dojk …

To je zgodba prve prejemnice cepiva proti raku dojk …

Testiranje cepiva proti raku dojk na ljudeh, ki še vedno poteka, se je začelo oktobra 2021. Kot prva na svetu je cepivo prejela Jennifer Davis, ki je nekaj let pred tem uspešno premagala raka dojk …

- Oglas -

Diagnosticirana različica raka, ki je posebno nevarna

Rak dojk je bil pri Jennifer Davis odkrit na začetku leta 2018. Začelo se je kot običajno: z zatipano bulico, kar je vodilo do preiskav, ki so potrdile, da je šlo resnično za raka dojk – in to za t. i. trojno negativnega raka dojk, ki je posebno agresiven. Gre za različico raka dok, ki se širi nadpovprečno hitro in lahko tako hitreje zajame druge dele telesa. Poleg tega pa je za to vrsto raka značilno nadpovprečno visoko tveganje za ponovitev bolezni. Prognoza torej ni bila najboljša.

Jennifer Davis je sicer po poklicu medicinska sestra, toda ker se ni nikoli specializirala za onkologijo, o trojno negativnem raku dojk ni vedela veliko. Ko so jo zdravniki seznanili z diagnozo, se je zato po informacije zatekla na internet, kjer je hitro naletela na podatek, da gre za najbolj smrtonosno različico raka dojk. Svojim bližnjim je zato naročila, naj se izogibajo vnašanju njene diagnoze v spletni iskalnik.

Po pomoč se je zatekla na clevelandsko kliniko

Ker živi v ameriški zvezni državo Ohio, se je Jennifer Davis odločila, da pridobi drugo mnenje na clevelandski kliniki (Cleveland Clinic), ki velja za eno najboljših klinik na svetu. Tam je bilo nato izvedeno tudi zdravljenje, ki je bilo zelo kompleksno. Več ciklom kemoterapije je sledila dvojna mastektomija (kirurška odstranitev obeh dojk), nato pa je prišlo na vrsto še 26 ciklov obsevanja.

- Oglas -

Zdravljenje je bilo sicer uspešno, toda kot je povedala prva prejemnica cepiva proti raku dojk, je pri diagnozi, ki jo je imela sama, tudi po ozdravitvi posebno težko občutiti pravo olajšanje, saj je visoko tveganje za ponovitev bolezni ves čas v zavesti.

Priložnost za cepljenje se je ponudila v pravem trenutku

Prav v obdobju, ko je Jennifer Davis zaključevala zdravljenje, je ameriški Urad za hrano in zdravila (FDA) odobril klinično testiranje cepiva proti raku dojk. Prva prejemnica tega cepiva ni oklevala predolgo. Tako je 19. oktobra 2021 prejela prvi odmerek, nato pa sta sledila še dva odmerka (s 14-dnevnim razmikom med posameznimi odmerki).

Hujših neposrednih stranskih učinkov ni občutila. Edina sprememba, ki jo je zaznala, je bila manjša zatrdlina na mestu vboda. Seveda pa je še prezgodaj, da bi bilo mogoče sklepati o dolgoročnih učinkih oziroma o učinkovitosti cepiva. Rak se sicer vsaj za zdaj še ni vrnil.

Kdaj bo cepivo splošno dostopno?

V prvo klinično testiranje cepiva proti raku dojk so vključene samo ženske, ki so prebolele trojno negativnega raka dojk. Znanstveniki, ki so cepivo razvili, upajo, da ga bo mogoče kmalu preizkusiti tudi na širši populaciji. Glede na trenutne ocene naj bi bilo cepivo vsem osebam, ki so prebolele raka dojk in ki se bojijo ponovitve bolezni, na voljo v roku 5 let. Nato pa naj bi bila potrebna še približno 2–4 leta, preden se bodo lahko za preventivno cepljenje odločile tudi osebe, pri katerih ni bil še nikoli diagnosticiran rak dojk.

Kako deluje cepivo?

Pot do kliničnega testiranja je bila dolga, saj so znanstveniki cepivo pred tem razvijali oziroma izpopolnjevali več kot 20 let. Za izumitelja cepiva velja dr. Vincent Tuohy, ki je na začetku letošnjega leta žal preminil, vendar je lahko na srečo spremljal vsaj začetke testiranja svojega izuma, ki ima potencial za to, da reši ogromno življenj. Osnovni namen cepiva je blokada celic, ki izdelujejo beljakovino, imenovano alfa laktalbumin. Gre za beljakovino, ki nastaja v obdobju dojenja. Takrat je koristna, saj je nujna za nastajanje mleka. Toda pri osebah, ki zbolijo za rakom dojk, se začne beljakovina alfa laktalbumin pogosto sproščati tudi kasneje, ko je obdobje dojenja že mimo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -