DomovKlub MamaPorod in nosečnostIzračun ovulacije: 3 metode, ki so vam na voljo

Izračun ovulacije: 3 metode, ki so vam na voljo

Izračun ovulacije vam lahko pomaga pri zanositvi, saj boste s tem ugotovili, kateri dnevi v mesecu so za vas najbolj plodni. Seveda pa je lahko izračun ovulacije koristen tudi za tiste, ki ne želite zanositi. Obstaja kar nekaj različnih metod za izračun ovulacije, med katerimi lahko izbirate. Pri tem pa je treba poudariti, da vse metode niso enako zanesljive.

- Oglas -

Če želite čim bolj natančen izračun ovulacije, je tako smiselno uporabiti več različnih tehnik hkrati, na voljo pa so vam tudi posebni testi, s katerimi si lahko pomagate.

Izračun ovulacije in zanositev

Izračun ovulacije s spremljanjem menstrualnega cikla

Potrebovali boste koledarček, ki je lahko tudi virtualni. Označite prvi dan menstruacije, ko se ta pojavi. To naredite vsak mesec. Idealno bi bilo, da prvi dan menstruacije beležite vsaj 8 mesecev. Več zabeleženih ciklov namreč poveča natančnost te metode. Ko boste imeli podatke zbrane, jih lahko pretvorite v tabelo. V prvi stolpec vpisujte datume začetka vaše menstruacije, v drugega pa čas trajanja posameznega cikla. Menstrualni cikel se začne prvi dan menstruacije, zaključi pa se dan pred tem, ko dobite naslednjo menstruacijo.

Zdaj poiščite najkrajši menstrualni cikel v obdobju, ko ste si beležili podatke. Od števila dni trajanja tega cikla odštejte 18. Tako dobite prvi dan v tem ciklu, ko je bila možnost za vašo zanositev najvišja. Nato poiščite še najdaljši cikel in od skupnega števila dni odštejte 11. Zdaj ste dobili zadnji dan v najdaljšem ciklu, ko so bile vaše možnosti za zanositev nadpovprečno visoke.

- Oglas -

S to metodo sicer ni možen povsem natančen izračun ovulacije, vendar pa lahko določite okvirno obdobje, znotraj katerega se bo vaša ovulacija v prihodnje najverjetneje pojavila. Če je trajanje vaših ciklov vedno precej podobno, potem lahko s to tehniko dobite precej natančnejše rezultate.

Izračun ovulacije

Izračun ovulacije na podlagi nožničnega izcedka

Količina nožničnega izcedka oziroma sluzi, ki ščiti vašo nožnico, se med ciklom spreminja. Prav tako pa se spreminja struktura izcedka. Največ nožnične sluzi (oz. sluzi materničnega vratu) je običajno prisotne prav med ovulacijo. Sluz lahko namreč pomaga pri ugnezditvi oplojenega jajčeca. Ko enkrat ugotovite, kakšen je vzorec pojavljanja izcedka, lahko okvirno določite tudi, kdaj se bo pojavila naslednja ovulacija.

Vsak dan posameznega ciklusa (razen med menstruacijo), si zapišite, kakšen je bil vaš izcedek tisti dan. Zabeležite vse morebitne spremembe oziroma odstopanja od običajnega stanja. Zapišite si vse o teksturi, vonju in barvi izcedka. Najbolje bo, če to počnete vsaj nekaj mesecev, saj boste tako prišli do zanesljivejših rezultatov. Ne pozabite si zabeležiti tudi morebitnih vnetij ali jemanja zdravil, saj lahko to vpliva na količino in značilnosti izcedka.

Ovulacija običajno nastopi takrat, ko je izcedka največ. Ko postane vaša nožnica spet bolj suha, to pomeni, da so se možnosti za zanositev precej zmanjšale.

Izračun ovulacije s pomočjo merjenja bazalne telesne temperature

Če se odločite za to tehniko, boste za izračun ovulacije potrebovali zanesljiv termometer. Načeloma je vaša možnost za zanositev najvišja tik pred ovulacijo. Takoj ko nastopi ovulacija, se vaša bazalna temperatura običajno nekoliko dvigne. Nato ostane enaka do konca cikla, torej do vaše naslednje menstruacije.

Vse to pomeni, da ste najbolj plodni malce pred tem, ko se vaša bazalna temperatura dvigne. Dnevne spremembe temperature so lahko sicer zelo majhne, zato se lahko zgodi, da jih klasični termometer ne bo zaznal. Tako je priporočljivo, da si kupite poseben digitalni termometer za merjenje bazalne temperature.

Pomembno je, da temperaturo merite vsak dan ob istem času, saj lahko med dnevom prihaja do nihanj. Najbolje je, da jo izmerite takoj zjutraj, po tem ko ste spali vsaj 5 ur. Zabeležite tudi morebitne dejavnike, ki bi lahko vplivali na meritve, na primer bolezen, težave s spanjem, uživanje zdravil, ki lahko vplivajo na spremembo temperature, ipd. Povprečna bazalna temperatura pri ženskah tik pred ovulacijo je 35.6–36.7 ºC, po ovulaciji pa 36.1–37.2 ºC. Če boste meritve spremenili v graf, vam bo po nekaj mesecih beleženja postal razviden vzorec, zato bo izračun ovulacije precej enostavnejši.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -