DomovZdravjeKonopljika – rastlina, ki ima še posebej pozitiven vpliv na ženske

Konopljika – rastlina, ki ima še posebej pozitiven vpliv na ženske

Konopljika (Vitex agnus-castus) je rastlina, ki se v tradicionalni medicini že več stoletjih uporablja za lajšanje različnih težav. Uporabljajo se predvsem jagode oziroma plodovi, vendar imajo pozitiven vpliv tudi drugi deli te rastline, na primer cvetovi ali listi. Še posebej pogosto se konopljika priporoča za lajšanje tipičnih ženskih težav, čeprav lahko koristi tudi moškim, predvsem pri njihovem reproduktivnem zdravju. Nekatere snovi, ki jih vsebuje konopljika, so se začele uporabljati celo v uradnih zdravilih, namenjenih uravnavanju hormonov pri ženskah.

- Oglas -

Konopljika (Vitex agnus-castus)

Pozitivni učinki konopljike

Konopljika se pogosto priporoča ženskam, pri katerih menstruacijo spremlja zelo veliko neprijetnih simptomov (močni krči oziroma bolečine, nihanje razpoloženja ipd.). Izdelki iz te rastline naj bi pomagali tudi pri neplodnosti, s tem ko uravnavajo raven estrogena v telesu, in pri fibroidih oziroma miomih na maternici, ublažijo pa tudi občutek napetosti v prsih. Konopljika je lahko poleg tega koristna tudi kot dopolnilo pri zdravljenju endometrioze in amenoreje (odsotnost menstruacije).

Konopljika lahko pomaga tudi moškim

Pri moških konopljika pomaga pri preprečevanju vnetja prostate. Med njene pozitivne učinke pa sodijo tudi takšni, ki niso omejeni na spol. Uporablja se na primer kot pomoč pri migrenah in za naravno zniževanje krvnega tlaka, kot naravni afrodiziak, za lažje hujšanje in za pospeševanje celjenja kosti po zlomih. Konopljika pa naj bi delovala celo kot naravni repelent za zaščito pred insekti.

- Oglas -

Kako nam konopljika lahko pomaga:

  • V perimenopavzi znajša vplive in neugodne simptome kot so vrtoglavice, razdražljivost, valunge, zadrževanje vode, napihnjenost in lažje znake depresije.
  • Uravnava neredne menstruacije: amenorejo (odsotnost menstruacije), oligomenorejo (razmik med menstruacijami krajši od 25 dni), polimenorejo (razmik večji od 36 dni) ter dismenorejo (boleče menstruacije s krči).
  • Lajša simptome PMS – tako fizične kot psihične težave.
  • Pri neplodnosti lahko pripomore k lažji zanositvi.
  • Je eno najučinkovitejših zelišč pri policističnih jajčnikih.
  • Pomaga pri lažji laktaciji (izločanje mleka).

Možnosti uporabe in potencialni stranski učinki

Izbirate lahko med različnimi izdelki iz konopljike, na primer med eteričnimi olji, kapsulami, tinkturami, mešanicami za pripravo čajev, konopljiko v prahu ipd. Čeprav je konopljika načeloma varna, se je pred začetkom uporabe vedno smiselno posvetovati tudi z zdravnikom. V nekaterih primerih lahko pride namreč tudi do nezaželenih stranskih učinkov, kot so razdražen želodec, slabost, težave s spanjem ipd., še posebej ob kombinaciji z določenimi zdravili. Vedno pa upoštevajte tudi navodila glede priporočene doze.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -