DomovBolezni in simptomiZajčja ustnica ali shiza: Prirojena nepravilnost ustnice

Zajčja ustnica ali shiza: Prirojena nepravilnost ustnice

Zajčja ustnica in volčje žrelo sta nestrokovni imeni za prirojeno razvojno nepravilnost ustnice in čeljustnega grebena oziroma trdega in mehkega neba, pojasni prof. dr. Vesna Koželj, dr. med., specialistka maksilofacialne kirurgije.

- Oglas -

Zakaj nastane zajčja ustnica?

Oblikovanje plodovega obraza in ustne votline je rezultat zapletenih biokemičnih procesov, ki še niso v celoti raziskani. Osrednji del obraza se oblikuje v obdobju med četrtim in dvanajstim tednom nosečnosti, ko plod zraste s približno štirih milimetrov na osem centimetrov. Če je v tem obdobju zaporedje potrebnih razvojnih korakov zmoteno, se lahko tudi usta drugače razvijejo. Rodi se lahko otrok z zajčjo ustnico.

Zajčja ustnica ali shiza

Strokovno te napake imenujejo orofacialne shize. Ob diagnozi natančno opredelijo, kateri anatomski predeli so prekinjeni oziroma razcepljeni.

- Oglas -

Lahko je to:

 • shiza ustnice (heilo shiza)
 • shiza ustnice in čeljustnega grebena (heilognato shiza)
 • shiza ustnice, čeljustnega grebena in neba (heilognatopalato shiza)
 • shiza neba (palato shiza).

Pogosteje je razcep na levi kot na desni strani ustnice in čeljustnega grebena, redkeje pa je na obeh straneh. Posamezni anatomski predeli so lahko prekinjeni v celoti ali le delno.

Kako na razvoj otroka vplivajo geni in okolje

V Sloveniji se en otrok s takšno napako, kot je zajčja ustnica, rodi na 620 otrok. Večja verjetnost, da se bo rodil otrok s shizo, je, če jo je imel eden od staršev ali jo je že imel eden od otrok. Na gensko zasnovo ni mogoče vplivati, in čeprav vzroki, ki napako v razvoju plodovega obraza povzročijo, še vedno niso docela raziskani, se lahko nekaterim znanim in odločilnim zunanjim dejavnikom bodoča mamica izogne.

To so:

 • nekatere virusne bolezni, kot na primer rdečke, herpes, citomegalija (bolezenska povečanost celice)
 • določena zdravila, na primer kortikosteroidi, antiepileptiki
 • pomanjkanje ali presežek vitaminov
 • nezadostna prehrana
 • uživanje alkohola
 • izpostavljenost rentgenskim žarkom
 • pomanjkanje kisika
 • pesticidi in organska topila.

Prof. dr. Koželjeva dodaja, da porodna teža novorojenca s shizo ni nič nižja od porodne teže njegovih vrstnikov, otrok je dobro razvit in mu razen drugače oblikovanega osrednjega dela obraza oziroma ustne votline, prav nič ne manjka. Tudi pozneje se ti otroci razvijajo popolnoma normalno.

Ploščica olajša hranjenje

Prekinitev ustnice in čeljustnega grebena preprečuje, da bi otrok ustvaril za dojenje potreben podtlak, zato otroci s takšno napako potrebujejo prilagojen način hranjenja. Otroci, ki nimajo prizadetega neba, praviloma nimajo težav s pitjem po steklenički, dojenje pa kljub temu ni vedno mogoče. Otroke pa, ki imajo prekinjeno nebo, je treba hraniti po steklenički. Ker je materino mleko najboljša hrana, je priporočljivo, da si mati mleko iztisne in otroka hrani po steklenički. Hraniti je treba v nekoliko dvignjenem položaju, z dudo, ki ima povečano odprtino, da otrok lažje iztisne mleko.

Tistim otrokom, ki imajo enostransko ali obojestransko prekinjeno ustnico, čeljustni greben in nebo, hranjenje olajšajo s predoperativno čeljustno-ortopedsko ploščo. Prof. dr. Koželjeva pojasni, da že med pregledom odvzamejo odtis otrokove zgornje čeljusti in dobijo model. Zobotehnik nato po modelu izdela tanko ploščico iz umetne mase, ki posnema obliko normalnega neba in se nasloni na čeljustni greben. Na ploščico pritrdi še kovinsko žičko z majhno plastično kroglico na koncu, le-ta služi za podporo nosni konici, ki je v teh primerih navadno sploščena. Krna prekinjene ustnice starši zbližujejo s tankim lepljivim trakom. Ploščico nosi otrok do operacije 24 ur na dan, potrebno pa jo je enkrat na dan izvleči in očistiti. 

- Oglas -

Operacija zajčje ustnice

Operacija shize pomaga

Oblike shiz so različne in zato je tudi zdravljenje, ki je operativno, prilagojeno potrebam posameznega otroka. Od obsega napake pa je odvisno, kdaj in kolikokrat bo moral biti otrok operiran.

Če je napaka ugotovljena že pred rojstvom, lahko prideta starša na pogovor na Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo v Ljubljani. Navadno pa novorojenca s shizo najavijo že kolegi iz porodnišnice, pove prof. dr. Koželjeva.

V Ljubljani otroka s shizo praviloma operirajo po šestem mesecu starosti. Operacijo opravijo v splošni anesteziji in otrok ostane v bolnišnici en teden. Z njim lahko ostane tudi mama.

Osnovno zdravljenje večine shiz je zaključeno do starosti dveh let in pol. Včasih so potrebni popravki v mehkih tkivih, kar opravijo do vstopa v šolo ali pozneje. Nos popravijo, ko je rast zaključena, saj le-ta šele takrat dobi svojo končno obliko. Če je potrebno, poseg združijo s korekcijo ustnice. Pri zmanjšani prehodnosti nosu zaradi ukrivljenega nosnega pretina lahko operirajo tudi prej. Posegov na čeljustnih kosteh se lotijo po zaključku rasti in po ustreznem ortodontskem zdravljenju.

Zdravljenje shiz v vseh starostnih obdobjih krije zdravstvena zavarovalnica. Vendar je treba ortodontsko zdravljenje začeti pred 18. letom starosti.

V Ljubljani med najboljšimi

Videz obraza otroka s shizo je spremenjen in razumljivo je, da si starši želijo, da bi otroka operirali čim prej. Vendar pa je odlog do šestega meseca potreben tudi zato, da se uveljavi rast grebenov pod ploščico, operacija namreč rast zgornje čeljusti moti.

Če bi se zanesljivo želeli ogniti zastoju v rasti zgornje čeljusti, bi morali z operacijami počakati do konca otrokove rasti. Takšno čakanje pa ni sprejemljivo, zato kirurgi iščejo takšno kombinacijo časa in obsega operacije, da je negativni vpliv najmanjši. Katera kombinacija je najboljša, je težko dokazati. V vsakem centru, ki se ukvarja z zdravljenjem shiz, imajo nekaj normalno se razvijajočih otrok in nekaj slabo. Primerjalne študije, v katerih so sodelovali ljubljanski strokovnjaki za zdravljenje shiz, so pokazale, da je odstotek normalno se razvijajočih otrok zelo različen in da je način, ki ga uporabljajo v Ljubljani, eden najuspešnejših. Morda tudi zato, ker je že sam pristop k obravnavi poglobljen. Oblikovali so namreč tim strokovnjakov, v katerem poleg maksilofacialnih kirurgov, ki zdravljenje izpeljejo in opravijo potrebne korekcije mehkih tkiv in čeljustnih kosti, sodelujejo tudi: otolog, zaradi možnih težav s sluhom, foniater in logoped zaradi razvoja govora ter ortodont zaradi uravnavanja zob. Če je potrebno na skupni sestanek povabijo tudi bolnika. Tudi sicer evropsko priporočilo pravi, da naj bi center za zdravljenje shiz imel svoj tim, ki bi deloval na območju, ki zajema dva milijona prebivalcev.

Kompleksnost zdravljenja ter nepredvidljivost poteka rasti in razvoja čeljusti zahteva od sodelujočih strokovnjakov veliko izkušenj, ki se iz generacije v generacijo na ljubljanski kliniki za maksilofacialno in oralno kirurgijo prenašajo že več kot 50 let. “Zdravljenje štejemo za končano, ko je bolnik dorasel in smo opravili tudi vse morebitne korekcije,” zaključuje prof. dr. Vesna Koželj.

Zajčja ustnica ali shiza? Ne prestrašite se!

Shizo je mogoče ugotoviti s sodobno ultrazvočno preiskavo že v 20. tednu nosečnosti, ko običajno opravijo pregled z ultrazvokom. In zanimivo je, kot je ugotovila prof. dr. Koželjeva, da so bile mame, pri katerih je bila shiza na plodu odkrita z ultrazvokom, s tem, da so jim to ob preiskavi povedali, zadovoljne. Tako so se lahko skupaj s svojimi bližnjimi na to pripravile in ob porodu niso bile presenečene. Po drugi strani pa so tiste, ki za shizo niso vedele, v anketi tudi izrazile zadovoljstvo, ker jim je bila neprijetna novica prihranjena.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -