DomovBolezni in simptomiProstatitis: Vnetje prostate prizadene tako mlajše kot starejše

Prostatitis: Vnetje prostate prizadene tako mlajše kot starejše

Težav s prostato je lahko več in prej ko slej jih izkusi večina moških. Ena od njih je tudi vnetje prostate ali prostatitis, ki lahko prizadene tako mlajše kot starejše. Vnetje prostate je lahko akutno ali pa se ponavlja in je kronično. Le manjši delež ga povzročijo bakterije. Vnetje je lahko povezano tudi z okužbami drugih delov sečil ali s povečanjem prostate, ko je pretok seča otežen.

- Oglas -

Vnetje prostate prostatitis

Prostatitis ima lako različne znake in simptome

Najpogostejši znak vnetja prostate je moteno uriniranje. Drugi simptomi prostatitisa so lahko še kri v seču, vročina, bolečine in impotenca. Največja nevarnost pri vnetju prostate je, da postane kronično, kar pomeni, da se mehur ne more dobro izprazniti. Zaradi tega lahko nastanejo težave z ledvicami. Homeopatija je uspešna pri zdravljenju vnetja prostate in jo priporočajo v primeru, če antibiotiki niso delovali.

Kako nam lahko pomaga homeopatija?

Homeopatija pomaga tudi pri impotenci in pri tem loči različne dejavnike, ki jo lahko povzročajo: stres, telesna šibkost, pretirano kajenje, psihični šok ali hormonsko neravnovesje. 

- Oglas -
  • Chimaphilla Umbellate je homeopatsko zdravilo pri akutnem vnetju prostate in zadrževanju urina. Moški ima pogosto občutek, kot da sedi na žogici oziroma kot da se je nekakšna žogica zataknila na predelu prostate. Pojavljajo se bolečine, zatekanje in pritisk na predelu prostate, kar je še posebej izrazito pri sedenju. Akutni prostatitis je lahko zelo boleča izkušnja.
  • Sabal Serrulata je prav tako primerno homeopatsko zdravilo pri zadrževanju seča, predvsem za starejše moške. Moški imajo občutek hladu v prostati ali mehurju. Zdravilo je primerno za moške z vnetjem prostate, ki so nagnjeni k okužbam mehurja. 
  • Selenium priporočamo pri povečani prostati in spontanem uhajanju seča (po kapljicah) ali tekočine prostate. Simptomi se poslabšajo po uriniranju in po hoji. Pojavlja se tudi impotenca. 
  • Starphysagria je homeopatsko zdravilo, ki je primerno pri kroničnem uhajanju seča in zadrževanju seča. Moški imajo pekoč občutek v prostati in mehurju. Prisotna je tudi impotenca. Osebe, ki jim priporočamo to zdravilo, pogosto zadržujejo čustva. 
  • Medorrhinum je pomoč za vnetje prostate oz. prostatitis, ki se pojavi kot posledica spolno prenosljive bolezni (gonoreja) ali menjavi spolnega partnerja.
  • Clemantis je bolj specifično homeopatsko zdravilo in je namenjeno zdravljenju zatekanja prostate, ki povzroča počasno uriniranje. 

Prostatitis

Prehranska priporočila za prostatitis

Tradicionalno za težave s prostato priporočajo uživanje bučnih semen. Prekmursko bučno olje je kot nalašč (naj bo hladno stiskano in ne mešano). Bučna semena namreč vsebujejo veliko cinka, ki je pomemben za dobro delovanje prostate. Poleg bučnega priporočajo še laneno olje, ki ima protivnetne lastnosti.

Če imate prostatitis ali težave s prostato naj osnovo prehrane tvorijo polnovredna žita in zelenjava. Vnos beljakovin naj bo omejen na stročnice (fižol, čičerka, bob, leča), ribe in sojo (tempeh, tofu). Kupujte domače pridelke, malo ali še bolje nič škropljenje.

Priporočljiv je tudi zeleni čaj, ki pa mora biti brez kofeina (dobite ga v bolje založenih prodajalnah čaja). Spili naj bi kozarec vode vsako uro, ker čisti telo.

Sladkor, kofein, alkohol in rdeče meso je treba v prehrani omejiti.

Privoščite si kopel

Pri težavah z vnetjem prostate je priporočljiva tudi kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja čajevca (tea tree). Eterično olje čajevca je učinkovito pri okužbah. Lahko da vas bo ta kopel pekla, zato začnite z le dvema do tremi kapljicami. Pri težavah s prostato odsvetujemo kolesarjenje – zaradi pritiska na prostato.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -