DomovZdravjeLahko ustna voda prispeva k razvoju diabetesa?

Lahko ustna voda prispeva k razvoju diabetesa?

Ustna voda se zdi na prvi pogled precej nedolžen izdelek za dodatno nego ustne votline. Mnogi celo menijo, da je uporaba ustne vode del osnovne higiene. Vendar pa se pojavlja vse več študij, katerih zaključki se zdijo zelo zaskrbljujoči. Že zmerna uporaba ustne vode, kar pomeni približno dvakrat dnevno, ima lahko zelo negativen vpliv na naše zdravje.

- Oglas -

Najnovejša študija, ki so jo izvedli znanstveniki z univerze v Birminghamu, je razkrila, da lahko uporaba ustne vode celo poveča tveganje za diabetes tipa 2 – še posebej pri tistih ljudeh, ki so že v osnovi nagnjeni k razvoju te bolezni.

Ustna voda

Raziskovalci udeležence spremljali 3 leta

Živimo v času, ko je sladkorna bolezen v šokantnem porastu, poleg sladkornih bolnikov pa obstaja tudi ogromno ljudi, pri katerih lahko govorimo o preddiabetesu. Raven glukoze v krvi je sicer pri teh ljudeh višja od normalne, vendar še vedno ne dovolj visoka, da bi bilo možno postaviti diagnozo diabetes. Na tej stopnji še obstaja možnost, da s spremembo vsakodnevnih navad preprečimo razvoj bolezni. Glavni dejavnik tveganja za diabetes je sicer povišana telesna teža oziroma nezdrava prehrana, vendar pa obstaja tudi mnogo drugih dejavnikov, ki lahko povečajo tveganje za razvoj bolezni. Od bolj očitnih do tistih, na katere večina ne bi niti pomislila. Ena takšnih je zagotovo ustna voda.

- Oglas -

Izsledki omenjene raziskave so tako mnoge zelo presenetili. V raziskavi je sicer sodelovalo dobrih 1200 oseb, starih med 40 in 65 let. Njihova skupna značilnost je bila, da je bila telesna teža vseh povišana, pri nekaterih tudi zelo močno. Obenem pa nihče od udeležencev ni imel diabetesa,  oziroma natančneje –  še ni imel diabetesa. Po 3 letih od začetka raziskave je bilo namreč stanje precej drugačno …

Verjetnost za diabetes višja za kar 55 odstotkov

Eno izmed vprašanj, ki so ga raziskovalci zastavili udeležencem, je bilo tudi, kako pogosto uporabljajo ustno vodo. Dobrih 20 odstotkov je bilo takšnih, ki so ustno vodo uporabljali najmanj dvakrat dnevno. Po 3 letih je prišlo prav pri tej skupini do sorazmerno najvišjega pojava diabetikov. V primerjavi s skupino, ki sploh ni uporabljala ustne vode, je bila verjetnost tu za kar 55 odstotkov višja. Pri tistih, ki so ustno vodo uporabljali manj kot dvakrat dnevno, pa ni bilo mogoče zaznati povišanega tveganja. Tudi ko so upoštevali nekatere druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na razvoj diabetesa, je ostala korelacija med uporabo ustne vode dvakrat ali večkrat dnevno in pojavom bolezni še vedno izjemno visoka.

Kako lahko ustna voda vpliva na diabetes?

Osnovna naloga, ki jo ima ustna voda, je, da uniči bakterije v naši ustni votlini. Čeprav je s tem seveda mišljeno uničevanje škodljivih bakterij, pa se je nemogoče izogniti temu, da ustna voda pogosto uniči tudi številne koristne bakterije. Vrsta oziroma znamka ustne vode tu ne igra bistvene vloge, saj načeloma vse učinkujejo protibakterijsko. Koristne vrste bakterij v ustni votlini, ki jih ustne vode pogosto uničijo, pa so nujne za tvorbo dušikovega oksida – spojine, ki pomaga uravnavati inzulin. Uničenje teh bakterij lahko torej posledično pomeni tudi povečano tveganje za diabetes. Kot tudi pri mnogih drugih raziskavah so sicer znanstveniki tudi tu previdni s prehitrimi zaključki.

Opozarjajo, da je šlo le za opazovalno študijo, kljub temu pa se zdi korelacija med uporabo ustne vode in diabetesom previsoka, da bi jo bilo mogoče preprosto zanemariti. Še posebej ob upoštevanju dejstva, kako močno razširjena je danes ustna voda. Tako velja razmisliti, ali morda vendarle ne pretiravate z njeno uporabo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -