DomovPreiskaveMamografija: Kako učinkovita je in ali obstajajo alternative?

Mamografija: Kako učinkovita je in ali obstajajo alternative?

Rak dojk je eden izmed najpogostejših rakov med ženskami po vsem svetu. Mamografija je preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojke, ki je bila v zadnjih desetletjih najbolj učinkovita in izpopolnjena. Kakšna je učinkovitost mamografije, kako je napredoval razvoj v zadnjih dveh desetletjih ali obstajajo morebitne alternative in kdaj naj bi posameznik razmislil o postopku?

- Oglas -

Kako učinkovita je mamografija?

Mamografija je rentgenska slika dojke, ki zdravnikom omogoča odkrivanje tumorjev in drugih nenormalnosti v dojki. Pregled je zelo učinkovit, saj lahko odkrije raka dojk v zgodnjih fazah, še preden postane otipljiv ali povzroča druge simptome. Večina zdravnikov se strinja, da je mamografija ključnega pomena pri zmanjševanju smrtnosti zaradi raka dojk.

Razvoj mamografije v zadnjih dveh desetletjih

V zadnjih dvajsetih letih je tehnologija mamografije doživela precejšen napredek. Tako imamo sedaj različne tipe naprav:

  • Digitalna mamografija: Klasične mamografske slike so bile narejene na rentgenskem filmu, medtem ko se danes večinoma uporablja digitalna mamografija, ki omogoča boljše slike in lažje shranjevanje.
  • 3D mamografija: Ta tehnologija omogoča tridimenzionalne slike dojk, kar zdravnikom omogoča boljši pogled na morebitne spremembe.
  • Zmanjšanje sevanja: Novejše naprave izpostavijo pacienta manjšemu sevanju, kar zmanjšuje tveganje za neželene stranske učinke.
Mamografija rak dojk

Ali obstajajo alternative mamografiji?

Čeprav je mamografija standardna preiskava za odkrivanje raka dojk, obstajajo tudi druge metode:

- Oglas -
  • Ultrazvok dojk: Ultrazvok metoda uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik dojk. Predvsem se uporablja za dodatno preiskavo po mamografiji ali pri ženskah z gostejšim tkivom dojk.
  • MRI dojke: Magnetna resonanca se včasih uporablja pri ženskah z visokim tveganjem za raka dojk ali za dodatno preiskavo v dvomljivih primerih.

Kdaj bi morala oseba razmisliti o mamografiji?

Priporočila glede starosti, pri kateri bi morala ženska začeti z mamografijo, se lahko razlikujejo med državami in organizacijami. Vendar pa večina priporoča začetek rutinskih pregledov od 40. ali 50. leta naprej. Ženske z družinsko zgodovino raka dojk ali drugimi dejavniki tveganja bi morale razmisliti o začetku presejalnih pregledov prej.

Mamografije je še vedno ključnega pomena

Mamografija je ključnega pomena pri odkrivanju raka dojk v zgodnjih fazah, ko je zdravljenje najbolj učinkovito. Razvoj tehnologije v zadnjih dveh desetletjih je izboljšal kakovost in varnost postopka. Čeprav obstajajo alternative, je mamografija še vedno zlati standard za zgodnje odkrivanje raka dojk. Vsaka ženska bi se morala redno posvetovati z svojim zdravnikom o mamografiji in drugih presejalnih pregledih.

Zakaj je mamografija pomembna?

Mamografija je trenutno eden izmed najbolj učinkovitih načinov zgodnjega odkrivanja raka dojke. Ko je rak dojke odkrit v zgodnji fazi, je možnost uspešnega zdravljenja in ozdravitve veliko večja. Redni pregledi z mamografijo lahko zmanjšajo tveganje za smrt zaradi raka dojke za več kot 30%.

Kako poteka pregled?

Pred postopkom se pacientka preobleče v bolniško haljo. Ko je pripravljena, jo tehnolog ali tehnologinja postavi pred mamograf. Dojko nato nežno položi na posebno ploščo. Druga plošča se spusti zgoraj in stisne dojko za nekaj sekund, da nastane jasna slika. Postopek se ponovi na drugi dojki.

Priporočila glede pogostosti mamografije se lahko razlikujejo glede na državo, zdravstveno organizacijo in posameznikove dejavnike tveganja. V splošnem pa se ženskam, starejšim od 50 let, pogosto svetuje, da imajo mamografijo vsaki dve leti. Ženskam med 40. in 49. letom se pogosto priporoča posvetovanje z zdravnikom glede najboljšega časa za začetek rednih mamografij in kako pogosto jih je treba opraviti. Če imate v družini zgodovino raka dojk ali drugih dejavnikov tveganja, vam bo morda svetovano, da začnete z mamografijami prej ali jih opravljate pogosteje. Vedno je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom glede osebnih priporočil za mamografijo.

Ali je mamografija boleča?

Mnoge ženske občutijo nekaj nelagodja med mamografijo, saj je potrebno dojko stisniti, da radiolog dobi jasno sliko, a je nelagodje običajno kratkotrajno. Če pacientka čuti bolečino, je pomembno, da to sporoči osebi, ki izvaja preiskavo.

Kako dolgo traja pregled?

Celoten postopek mamografije običajno traja manj kot 30 minut. Po postopku lahko ženska nadaljuje s svojimi običajnimi dnevnimi aktivnostmi.

- Oglas -

Kakšni so rezultati?

Po pregledu bo radiolog pregledal posnetke in podal svoje mnenje. Če so na slikah vidne nepravilnosti, bo morda potrebno dodatno slikanje ali biopsija, da se določi narava nepravilnosti. Večina nepravilnosti, ki jih odkrije mamografija, ni rakavih.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -