DomovZdravjeNov krvni test za zgodnje odkrivanje raka: prvi preizkusi zelo obetavni

Nov krvni test za zgodnje odkrivanje raka: prvi preizkusi zelo obetavni

Rak velja za eno najbolj zahrbtnih, žal pa obenem tudi za eno najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. Kot je znano, je pri zdravljenju večine vrst raka izjemno pomembno, da se diagnoza postavi čim prej. Zgodnja diagnoza namreč pomeni tudi precej boljše možnosti za uspešnost zdravljenja. Vendar pa se mnogi ljudje na žalost do zdravnika še vedno odpravijo relativno pozno oziroma ignorirajo tipične opozorilne znake. Obenem pa tudi zdravniki včasih ne opazijo oziroma niti ne morejo opaziti, da se dogaja nekaj nenavadnega. Mnoge vrste raka namreč zahtevajo kompleksnejše preiskave, če jih želimo odkriti že v prvi fazi. Tako se zdi možnost, da bi lahko preprost krvni test odkril različne vrste raka – in to že v najzgodnejši fazi – izjemno razveseljujoča. Gre za test, ki so ga razvili raziskovalci s centra za rakava obolenja v Avstraliji, ekipo pa je vodil Nickolas Papadopoulos.

- Oglas -

Krvni test za zgodnje odkrivanje raka

Krvni test preizkusili na skoraj 2000 posameznikih

Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Science, se je ukvarjala predvsem z aplikativnostjo razvitega testa v dejanski praksi. Tako so test preizkusili na skoraj 2000 udeležencih. Dobrih 1000 je bilo takšnih, pri katerih je bil diagnosticiran rak. Šlo je za različne vrste te bolezni – od raka pljuč, dojk, debelega črevesja, trebušne slinavke in trebuha do raka na jajčnikih ter požiralniku. Nekaj več kot 800 udeležencev pa je bilo zdravih oziroma niso imeli raka. Vsem so odvzeli kri in poskušali na podlagi analize ugotoviti, kako zanesljiv je novi test pri zaznavanju raka.

Zaznavanje raka pričakovano uspešnejše v poznejših fazah

Krvni test je pravilne rezultate pokazal pri približno 70 odstotkih pacientov z rakom. To pomeni, da je pravilno zaznal obstoj bolezni. Uspešnejši oziroma zanesljivejši je bil sicer pri poznejših fazah bolezni. Uspešnost zaznavanja raka v prvi oziroma najzgodnejši fazi je bila tako približno 40-odsotna. Kaj pa »napačno postavljanje diagnoze« pri zdravih ljudeh? Tu se je test še posebej izkazal, saj je prišlo do napake pri manj kot 1 odstotku zdravih udeležencev, pri katerih je krvni test »pomotoma« zaznal raka.

- Oglas -

Test bi lahko predstavljal pomemben mejnik

Številke tistih, pri katerih je krvni test pravilno zaznal raka, na prvi pogled niso zelo visoke. Oziroma vsaj ne tako zelo visoke, kot bi želeli, da so – še posebej ko gre za odkrivanje raka v prvi fazi, ko so tudi možnosti uspešnejšega zdravljenja najboljše. Vendar je upoštevajoč dejstvo, za kako preprosto metodo gre, rezultat vendarle impresiven. Ekipa raziskovalcev na čelu z Nickolasom Papadopoulosom tako poudarja, da pomeni krvni test izjemno pomemben mejnik. S tem se namreč odpirajo precej boljše možnosti zgodnjega odkrivanja raka, ko simptomi še niso izraziti oziroma jih morda praktično ni. To pa lahko seveda v mnogih primerih pomeni tudi rešeno življenje. Tako dosežka raziskovalcev nikakor ne gre podcenjevati, seveda pa lahko obenem upamo na nadgradnjo predstavljenega krvnega testa.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -