DomovBolezni in simptomiBolezni jeter in žolčnika: Zaščita za celo telo

Bolezni jeter in žolčnika: Zaščita za celo telo

Vse zdravilne rastline, ki vplivajo na prebavo, imajo razširjen učinek, kar pomeni, da njihovo delovanje ni omejeno le na en sam organ. Tako delujejo zdravila za jetra tudi na žolčnik, vendar z različnim učinkom, in nasprotno. Nekateri zdravniki zato dajejo pri poškodbah jeter prednost pegastemu badlju, pri boleznih žolčnika, ki hkrati terjajo zaščito jeter, pa artičokam in pelinu.

- Oglas -

Jetra so največja žleza človeškega telesa. Pri odraslem človeku tehtajo približno kilogram in pol. Sestavljena so iz desnega režnja, pod katerim je žolčnik, in manjšega levega režnja. Za presnovo so zelo pomembna. Med drugim v njih nastaja žolč, ki odstranjuje telesu lastne in vnesene strupe. Jetra so nekakšen laboratorij telesa, ki opravlja za življenje pomembne naloge, med drugim tvorijo dejavnike za strjevanje krvi. Zato bolezni jeter, kot sta zlatenica (hepatitis) in zamaščenost jeter, vedno privedejo do motenj strjevanja krvi in presnove. Zaradi možnosti teh hudih komplikacij je pomembno, da jih ne obremenjujemo z nezdravim načinom življenja.

Žolčnik je hruškast sluznični meh s prostornino približno 50 mililitrov, v katerem telo hrani in zgosti žolč, potreben za prebavo. Od tod žolč po potrebi odteka po žolčevodu naravnost v dvanajstnik. Vsebuje žolčne kisline, žolčna barvila, maščobe in maščobne kisline, soli ter sluz.

V ajurvedi so žolčni kamni motnja vrste kapha, ki je povezana s premalo dejavno žlezo ščitnico. Žolčni kamni se začnejo z zastajanjem žolča v žolčniku. Žolč se gosti, zbira, koagulira in se začne pretvarjati v kamne. Kako ublažiti bolečine, kako ravnati med akutnim napadom, kako odstraniti žolčne kamne in kako preprečiti nastanek žolčnih kamnov – vse vam bomo razložili prav v tem članku.

- Oglas -

POMOČ ZA JETRA

  • ARTIČOKA (Cynara scolymus) (grenčine, cinarin)

Mlada cvetišča artičoke uživamo kot zelenjavo ali v obliki izvlečka. Poleg grenkih snovi vsebujejo tudi cinarin, ki spodbuja nastajanje in izločanje žolča ter podobno kot silimarin varuje jetra. Pomembno pa je, da pospešuje delovanje žolča in lajša draženje k bruhanju, pogojeno z žolčem, blaži občutek napetosti v trebuhu in napenjanje. Uživanje artičok tudi niža raven holesterola v krvi.

Pegasti badelj
  • PEGASTI BADELJ (Sylibum marianum) (flavonoidi, grenčine, eterična olja)

Plodovi pegastega badlja so prvovrstno zdravilo za jetra. Med vsemi znanimi zdravilnimi rastlinami ima pegasti badelj najboljši zdravilni učinek na jetrno tkivo. Stabilizira celične membrane in varuje jetra pred vsemi vrstami strupov. Z imenom silimarin imenujemo kompleks snovi, ki so v soku plodov pegastega badlja. Njihova prednost je, da so tudi po dolgotrajni uporabi povsem nestrupeni. Pegasti badelj preprečuje poškodbe jeter, uporabljajo ga za okrevanje jeter po zlatenici (hepatitisu), ob zamaščenih jetrih (zlasti pri alkoholikih) in pri cirozi jeter. Omembe vreden je njegov učinek na delovanje žolča in prebavo. Pri težjih boleznih ga je priporočljivo uživati kot kapsule. Kura s čajem: čajno žličko zmečkanih plodov (lahko je primešana tudi zel) prelijemo s kropom in po 10 do 15 minutah precedimo; počasi pijemo vroč čaj. Dva meseca pijemo trikrat dnevno po eno skodelico čaja: zjutraj na tešče, pred kosilom in zvečer pred spanjem. Čaju lahko izboljšamo okus, če mu dodamo meto.

  • REGRAT (Taraxacum officinale), BOLDO (Peumus boldus) in PELIN (Artemisia absinthium) prav tako dobrodejno učinkujejo na jetra. Radi jih uporabljajo zlasti v čajnih mešanicah (glejte tabelo številka 1).

Tabela številka 1: Čajne mešanice za jetra

Vrsta čaja oziroma njegovo učinkovanjeSestavinePriprava in uporaba
Preprost čaj za jetraKorenine in listi regrata, plodovi pegastega badljaČajno žličko mešanice zavremo v skodelici vode in po 15 minutah precedimo; pijemo več tednov po 2 do 3 skodelice čaja na dan. Priporočljive so zdravilne kure s tem čajem.
Široko učinkovanje, blago deluje proti napenjanju50 g plodov pegastega badlja, 20 g korenin in listov regrata, 20 g listov poprove mete (Mentha x piperita), 15 g plodov koprca (Anethum graveolens), 10 g plodov janeža (Pimpinella anisum), 5 g srčne moči (Potentilla erecta)2 čajni žlički prelijemo s skodelico kropa in po 20 minutah precedimo; pijemo najmanj 6 tednov in ne več kot 3 mesece vsak dan zjutraj in zvečer po 1 skodelico čaja.
Varuje jetra, spodbuja pretok žolča60 g plodov pegastega badlja, 20 g listov mete, 10 g listov robide (Rubus fruticosus), 10 g zeli pelina, 5 g plodov kumine (Carum carvi), 5 g plodov koprca1 do 2 čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 10 do 15 minutah precedimo; pijemo po požirkih 6 tednov po 3 do 4 skodelice na dan pol ure pred obroki.
Spodbuja delovanje jeter in žolčnika40 g plodov pegastega badlja, 30 g listov boldaČajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 10 minutah precedimo; pijemo več tednov 2-krat na dan po 1 skodelico čaja.

POMOČ ZA JETRA

Pri zdravljenju bolezni žolčnika razlikujemo med zdravilnimi zelišči, ki spodbujajo tok v žolčniku shranjenega žolča v črevo, in tistimi, ki pospešujejo nastajanje žolča v jetrih. Večina v nadaljevanju navedenih zdravilnih zelišč ima oba navedena učinka.

Zdravilna zelišča za žolč uporabljamo le, ko je akutno vnetje žolčnika in žolčevoda že prenehalo. Pri akutnem vnetju se je obnesel metin čaj, ki blaži draženje k bruhanju in slabosti.

Kadar se ustavi tok žolča, ne pijemo čajev za žolč, pri žolčnih kamnih pa le po posvetu z zdravnikom.

Naslednja zelišča delujejo predvsem na žolčnik in žolč, manj pa na jetra.

- Oglas -
Kurkuma
  • KURKUMA (Curcuma longa) (eterična olja, grenčine)

Kurkuma zelo pospešuje nastajanje in izločanje žolča, nekoliko znižuje tudi raven holesterola v krvi. Čaj: čajno žličko kurkume prelijemo s skodelico kropa; po potrebi pijemo 1 skodelico. Uživanje čaja lahko vzdraži želodec. Če je želodec občutljiv ali če je v njem preveč kisline, je treba kurkumin čaj previdno uporabljati.

  • REDKEV (Raphanus spp.)

Sok, ki ga iztisnemo iz nastrgane črne ali bele redkve, je staro ljudsko zdravilo pri boleznih žolčnika. Ko ga iztisnemo, ga za nekaj ur odstavimo na hladno mesto. ¼ litra soka pijemo porazdeljeno čez ves dan, po 5 dneh za 2 do 3 dni prenehamo, nato kuro ponovimo. Redkev pospešuje delovanje prebavnih žlez, gibalno sposobnost želodca in črevesja ter deluje proti klicam.

  • ZEL ROSNICE (Fumaria officinalis) (alkaloidi, flavonoidi)

Rosnica uravnava tok žolča in žolčnika, poleg tega lahko lajša krče, zlasti v predelu žolčevodov. Uporabljamo jo predvsem pri boleznih žolčnika z bolečinami v zgornjem desnem delu trebuha in pri slabostih. 1 do 2 čajni žlički zeli prelijemo s skodelico kropa in po 10 minutah precedimo; pijemo po 2 do 3 skodelice čaja na dan.

Spodbuja delovanje črevesja pri zaprtju in zdravi motnje v delovanju žolčevodov. Lahko jo uporabljamo tudi za preprečevanje žolčnih kamnov. Kakor kurkume tudi rosnice ne uporabljamo pri vnetjih sluznice želodca in črevesa. Na žolč delujejo tudi druga zdravilna zelišča, ki pospešujejo prebavo, in sicer pelin, poprova meta, regrat, listi bolda, rman, pa tudi baldrijan in navadni plešec. Koristijo tudi razne grenčine, ki pospešujejo prebavo in ki jih dodajamo čajnim mešanicam.

V tabeli 2 so navedene čajne mešanice, ki pomagajo pri težavah z žolčem. Bodite pazljivi pri uživanju čajev za žolč! Čajne mešanice za žolč in jetra namreč vsebujejo zeli za pospeševanje prebave in odpravljanje krčev. Upoštevajte, da so mnogim pripravkom in čajem dodana odvajala. Stalno uživanje sredstev za odvajanje pa bi povečalo lenobnost črevesa in privedlo do zmanjšanja vsebnosti kalija v telesu.

Tabela številka 2: Čaji za žolčnik in pospeševanje prebave

Vrsta čaja oziroma njegovo učinkovanjeSestavinePriprava in uporaba
Pospešuje izločanje žolča, deluje na jetraBenediktinka (Cnicus benedictus), zel pelina, listi poprove mete, plodovi pegastega badlja, korenine in listi regrataČajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 15 minutah precedimo; pijemo 3 do 4 tedne po 3 skodelice čaja na dan.
Pospešuje prebavo in izločanje žolča, deluje na jetra30 g listov in korenin regrata, 20 g kurkume, 20 g plodov pegastega badlja, 20 g plodov poprove mete, 10 g plodov kumineJedilno žlico mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 15 minutah precedimo; pijemo 3- do 4-krat na dan pol ure pred obrokom po 1 skodelico svežega čaja.
Pomirja, delovanje je blago50 g listov poprove mete, 20 g listov melise (Melissa officinalis), 20 g plodov koprca, 10 g lubja krhlike (Rhamnus frangula)1 do 2 čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 5 do 10 minutah precedimo; 2 tedna po obrokih hrane po požirkih pijemo po 1 skodelico toplega čaja.
Pri napenjanju in krčih30 g listov poprove mete, 30 g zeli rmana (Achillea millefolium), 15 g listov sene (Senna cassia), 10 g plodov kumine, 10 g plodov koprca1 do 2 čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 15 minutah precedimo; pijemo največ 1 teden zjutraj in zvečer po 1 skodelico čaja.
Odpravlja krča, odvaja30 g plodov kumine, 30 g plodov koprca, 20 g zeli gosjega petoprstnika (Potentilla anserina), 20 g listov sene, 10 g listov in korenin regrata, 10 g listov poprove meteJedilno žlico mešanice prelijemo s skodelico kropa; pijemo po požirkih največ 1 teden zjutraj in zvečer po 1 skodelico čaja.
Močno spodbuja izločanje žolčaListi poprove mete, listi rosnice, zel navadne črne mete (Marriubium vulgare), korenine regrataČajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in čez 10 minut precedimo; pijemo po 1 do 2 skodelici čaja čez ves dan.
Pri zastoju v žolčniku60 g zeli gladišnika (Agrimonia eupatoria), 30 g zeli pelinaČajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 2 minutah precedimo; pijemo po požirkih topel in grenek čaj.
Spodbuja tek30 g benediktinke, 30 g zeli pelina, 30 g listov poprove mete, 20 g plodov kumineČajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 15 minutah precedimo; pijemo po 3 skodelice čaja, porazdeljeno čez ves dan.
Pospešuje presnovo, odvajaKorenine in listi regrata, lubje krhlike, listi poprove meteČajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in po 10 minutah precedimo; pijemo večkrat na dan po nekaj požirkov. Če imamo žolčne kamne, tega čaja ne smemo piti brez zdravnikovega soglasja. Lahko bi povzročil premikanje kamnov, s tem pa tudi kolike. Za preprečevanje žolčnih kamnov je dobro zvečer pred spanjem popiti skodelico toplega mleka. S tem izpraznimo žolčnik, zato čez noč v njem ne morejo nastajati žolčni kamni.

Preprečite žolčne kamne

Artičoka

Za preprečitev žolčnih kamnov oziroma za njihovo odstranitev, ko so že prisotni, v ajurvedi obstajata dve vrsti zdravljenja.

Na splošno velja, da žolčni kamni ne bolijo. Lahko so v žolčniku dolgo časa, ne da bi povzročali bolečine. Resnično lahko sploh ne boste vedeli, da so tam. Bolečina se pojavi, ko poskuša žolčnik poriniti kamne iz žolčnika skozi žolčni kanal.

Da bi zmanjšali bolečino, na trebuh položite zavoj toplega ricinusovega olja. Ricinusovo olje proizvaja počasno, enakomerno toploto, ki blaži in zdravi. Segrejte tri žlice ricinusovega olja in ga enakomerno razlijte po robčku ali kakšni drugi mehki tkanini. To oblogo položite na trebuh nad žolčnik (na desno stran žolčnika, nad vodoravno linijo popka in pod rebri). Če imate steklenico s toplo vodo, jo dajte na oblogo, da jo bo ohranjala toplo.

Med napadom uporabite to zeliščno formulo: musta ‒ 4 deli, trikatu ‒ 3 deli in gaduchi ‒ 6 delov. Jemljite četrt žličke te mešanice z medom dvakrat do trikrat dnevno. Zmanjšala bo bolečino in ublažila žolčni napad.

Ko bolečina izgine, lahko jetra »zalijete« (izperete), da žolčne kamne splaknete. Izpiranja ne smete izvesti, če je kamen velik, zato je pred tretmajem potrebno narediti ultrazvok, da se natančno oceni velikost žolčnega kamna, in se o postopku posvetovati z zdravnikom. Če je kamen majhen in je nastal pred kratkim, bo ta postopek pomagal. Če pa meri v premeru od 3 do 4 mm, potem postopka ni dobro izvesti. Pomembno je, da veste, da izpiranje jeter ne smete izvajati brez odobritve ali vodstva zdravnika. Drugače lahko poškodujete žolčnik in povzročite nevarne zaplete!

Zmešajte 240 g oljčnega olja, 120 g limoninega soka, narezan svež strok česna in ¼ čajne žličke kajenskega popra. Vso mešanico pojejte zgodaj zjutraj (približno ob šestih) na prazen želodec. Če ste žejni, spijte vročo vodo ali malo limoninega soka.

Tretma je šok za žolčnik, ki se krči in stiska kamen/kamne ven iz sebe v dvanajstnik.

To noč, po tretmaju, vzemite pol čajne žličke triphale s toplo vodo. Naslednji dan boste v vašem blatu izločili nekaj zelenega. To je gost, strjen žolč, ki vsebuje žolčne kristale.

Recite ne žolčnim kamnom!

Da bi preprečili oblikovanje žolčnih kamnov, morate izboljšati delovanje žleze ščitnice in metabolizem. Deluje naslednja formula: punarnava ‒ 5 delov, shatavari ‒ 4 deli, kutki ‒ 2 dela, chitrak ‒ 2 dela, musta ‒ 3 deli, shilajit ‒ četrt dela. To mešanico (četrt čajne žličke z medom trikrat dnevno) jemljite redno dva do tri mesece. Tako boste preprečili nastanek žolčnih kamnov. Tudi številne asane v jogi preprečujejo nastanek žolčnih kamnov. Lok, pav, hrbtenični zasuk in narayan (ležanje na levi strani) bodo pomagali izprazniti žolčnik. Ti položaji bodo izboljšali krvni obtok v žolčniku in tako preprečili kristalizacijo.

Izogibajte se tudi ocvrti hrani (še posebej tisti, ki se cvre dolgo), mlečnim izdelkom (na primer jogurtu in siru) in vsem mastnim jedem, še posebej živalski maščobi. Vse to namreč spodbuja strjevanje žolča v žolčne kamne.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -