DomovZdravjeRicinusovo olje: Vsestranski pomočnik za zdravje

Ricinusovo olje: Vsestranski pomočnik za zdravje

Ricinusovo olje pridobivajo iz semena rastline kloščevec (Ricinus communis), ki se imenuje tudi Kristusova palma in prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju. Znano je predvsem kot učinkovito odvajalno sredstvo, saj vpliva na delovanje tankega črevesja, vendar ga lahko uporabljamo še za številne druge namene. V zgodovini so ga uporabljali tudi kot lepotilno sredstvo. To vsestransko zdravilno sredstvo je za lajšanje različnih bolezni priporočal slavni speči prerok Edgar Cayce, nepogrešljivo je tudi v ajurvedi in v Gersonovi terapiji, hkrati pa je bilo vedno sestavni del ljudske medicine pri nas in v svetu.

- Oglas -

Ricinusovo olje za zdravje

Uporaba ricinusovega olja 

Zrna ricinusa so našli že v grobnicah starih Egipčanov, ki so olje uporabljali za negovanje kože in kot zaščito pred draženjem kože. Kleopatra ga je uporabljala za nego in za to, da bi imela lepše oči. V papirusu iz Ebersa (1550 pr. n. št.) je navedeno, da se ricinusovo olje uporablja v obliki kapljic, s katerimi so oči varovali pred draženjem. Olje je nepogrešljivo lepotilno sredstvo, saj pospešuje rast las, krepi tanke lase, trepalnice in nohte. Če nam izpadajo lase, ga nanesemo na konice in na lasišče. Nato prekrijemo glavo s plastično kapo in jo zavijemo v brisačo. Pustimo pol ure, lahko pa tudi čez noč, nato operemo s šamponom. Olje pomaga tudi pri odpravljanju trdovratnih glivičnih okužb kože in nohtov. Deluje pomlajevalno in je čudovito sredstvo proti gubam, ker spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina. Pomaga tudi pri bradavicah in luskavosti kože.

Z vidika kemije je ricinusovo olje triglicerid maščobni kislin. Edinstven je v tem, ker približno 90 odstotkov teh maščobnih kislin tvori ricinoleična maščobna kislina, ki je zaslužna za posebno kombinacijo hidroksilne skupine in nezasičenosti. Hidroksilne skupine v ricinusovem olju prinašajo edinstveno kombinacijo fizičnih lastnosti: relativno visoko viskoznost in specifično maso, topnost v absolutnem alkoholu v vseh razmerjih in omejeno topnost v alifatskih topilih, kot je petrolej. Olje ima izjemne lastnosti mehčanja in vlaženja.

- Oglas -

Ricinusove obloge v caycejevih prerokbah

To olje je v obliki obloge zelo pogosto priporočal zdravilec Edgar Cayce (1877‒1945) iz ZDA, ki je večji del življenja posvetil dajanju prerokb. Ulegel se je na kavč ali posteljo, razrahljal svojo kravato in šel v psihično stanje, ki je bilo podobno transu ali avtohipnozi. V tem stanju je lahko vizualiziral, opisoval in komentiral stanje nekega drugega človeka, ki je bil lahko oddaljen tudi tisoč kilometrov in ga sploh ni poznal. Lahko je diagnosticiral, kaj se v tem času dogaja v telesu tega človeka in dal nasvete, s katerimi bi se lahko telo te osebe, če bi jim sledila, vrnilo v normalno in zdravo stanje. Njegova jasnovidnost je bila v tem stanju večkrat potrjena in postal je znan kot čudodelnik. Vsakokrat, ko je odšel spat in potem podal takšne informacije za določene ljudi, so ti odgovori postali prerokbe. V času svojega življenja je v več kot 40 letih dal približno 15.000 takšnih prerokb, ki so zdaj arhivirane in jih zaradi lažjega raziskovanja popisujejo po temah. Najzgodnejša evidentirana prerokba, povezana s svetovanjem obloge iz ricinusovega olja, nosi številko 15-2. Neka ženska se je obrnila nanj zaradi tumorja v zgornjem delu črevesja in posledično diagnosticiranega raka. V prerokbi iz 17. avgusta 1927 je bilo rečeno, da gre za fekalno impakcijo – zagozditev. V največjem številu primerov je svetoval uporabo obloge iz ricinusovega olja na trebuhu, in to po tri dni vsak teden. Obdobju zdravljenja je vedno sledilo obdobje odmora.

V enem od svojih prerok za človeka, ki ga je pestila epilepsija, je svetoval naslednje: »Vsak drugi večer enourno uporabljajte obloge iz ricinusovega olja, da lahko telo vmes počiva. Obloge se menjajo približno dvakrat. Položimo jo na področje slepega črevesja in žolčevoda, z desne strani med rebri in kolki navzdol preko trebuha. Uporabi se približno trislojna flanelna tkanina, ki jo namočimo v vroče ricinusovo olje in ožamemo. Nato jo položimo na ta del in ga prekrijemo z gazo, potem pa položimo čez električno grelno blazino ali kak drug topel suh predmet, denimo opeko, da se ohrani toliko toplo ali vroče, kolikor telo lahko prenese. To naj bi delali vsak drugi večer najmanj desetkrat v obdobju 20 dni.«

Ricinusovo olje - uporaba in učinkovine

Ricinusovo olje za zdravje celega telesa

Prav tako je svetoval, naj vsak večer najmanj 20 do 30 dni masiramo hrbtenico navzdol, začenši na začetku možganov, en dan z olivnim oljem, naslednji dan s kokosovim maslom. »Masiramo, da telo vse vpije. Naj se to razširi ob obeh straneh hrbtenice, od možganov do konca hrbtenice, nežno s krožnimi gibi. Vedno masirajte v smeri od glave navzdol. Tej masaži posvetite vsak večer do 30 minut. Po tej masaži po oblogi iz ricinusovega olja se telo lahko po želji obriše s spužvo (z mlačno vodo s sodo bikarbono).«

Ricinusovo olje so nekoč uporabljali tudi pri zdravljenju kožnih obolenj. Še danes velja za eno najučinkovitejših sredstev za čiščenje črevesja, uporabljajo ga tudi pri porodnicah, saj dokazano pospešuje porod. Nekateri ga uporabljajo tudi pri zdravljenju multiple skleroze, cerebralne paralize in Parkinsonove bolezni. Dr. Douglas W. Montgomery je leta 1918 pisal, da če bi kot otrok poznal ricinusovo olje, bi se lahko izognil trpljenju, ki ga je pogosto zadelo. Opazil je, da je pri kožnih obolenjih uporaba ricinusovega olja enako pomembna kot čistoča prebavil privede do čistega in zdravega tena. Ugotovil je, da to zdravilo deluje še zlasti na naraščajočem delu debelega črevesja, kar je zanimivo, ker brez dvoma drži, da so mnoge aktivne kožne reakcije posledica strupov, ki nastajajo v slepem črevesju, najbolj priljubljenem zbirališču anaerobnih proteolitičnih bakterij.

Gersonova terapija in ajurveda

Obloge iz ricinusovega olja so tudi del Gersonove terapije za zdravljenje rakavih bolnikov. Topel ricinusov povitek spodbudi prekrvavitev, sprosti mišice, razprši strupe, blaži vse mišične in kostne bolečine ter krče v predelu jeter. Za povitek potrebujemo kos bele volnene ali bombažne flanele, ki jo razrežemo na tri enake kose. Običajna velikost je 23 x 28 cm. Prvi kos flanele položimo na ravno površino, ga prekrijemo s tankom slojem ricinusovega olja, nato ta kos prekrijemo z drugim in tega prelijemo z oljem, enako storimo še s tretjim kosom. S povitkom obložimo kožo nad bolečim predelom in ga ovijemo z večjim kosom polivinila, da se izognemo madežem. Povitek lahko učvrstimo še s povojem. Nanj nato položimo termofor s srednjo toplo vodo ali električno blazino, pustimo delovati več ur, ali kar cel dan in celo noč.

Ajurveda priporoča uporabo ricinusovega olja pri hudem zaprtju. Lahko ga uživamo na tešče po eno ali dve čajni žlički. Pred spanjem si skuhamo skodelico ingverjevega čaja in mu dodamo dve čajni žlički ricinusovega olja. Če dve čajni žlički ne zadostujeta, naslednji večer povečamo na tri čajne žličke, in naslednjič, če je nujno, na štiri. Če uživamo ricinusovo olje v skodelici toplega mleka, to dobro očisti črevesje, vrh tega ne ustvari odvisnosti, saj ko enkrat začnemo uporabljati ricinusovo olje, druga odvajala redko delujejo. Po ajurvedi ricinusovo olje deluje blagodejno tudi pri bolečinah v križu. Poleg tega blaži menstrualne težave, uporabljamo ga pri cistah na jajčnikih in maternici, pri žolčnih kamnih, izboljšuje tudi umske sposobnosti. Blaži bolečine v sklepih, lajša artritis in bolečine v mišicah. Napravimo oblogo in jo položimo na vneto mesto, čeznjo pokrijemo plastično vrečko in položimo termofor z vročo vodo. Oblogo pustimo delovati od 45 minut do ene ure.

- Oglas -

POZOR pri uporabi

Pri uporabi ricinusovega olja so možni tudi neželeni stranski učinki, kot so driska, krči, slabost, bruhanje, nezmožnost vzdrževanja blata. Ljudje, ki imajo črevesno zaporo, vnetje slepiča ali akutno vnetje črevesja, bolečine v trebuhu, se morajo pred uporabo nujno posvetovati z zdravnikom.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -