DomovKlub MamaPorod in nosečnostPorod v vodi - vse kar morate vedeti o postopku

Porod v vodi – vse kar morate vedeti o postopku

Porod v vodi je v zadnjih letih deležen povečanega zanimanja. Tako se mnoge nosečnice odločijo, da bodo vsaj prvi del poroda preživele v vodi (običajno je to nekakšen bazenček s toplo vodo). Tudi v Sloveniji obstaja vse več možnosti za porod v vodi (na primer v porodnišnici v Postojni in na Ptuju), vendar pa je treba za to možnost načeloma doplačati.

Je porod v vodi koristen za nosečnico?

Medtem ko se strokovnjaki načeloma strinjajo, da ima lahko pri prvem delu poroda (v t. i. latentni fazi) voda na nosečnico blagodejen učinek, pa mnenja glede samega rojstva otroka v vodi niso tako enotna. Kaj so torej glavne prednosti in kaj potencialne slabosti poroda v vodi?

- Oglas -
Porod v vodi - prednosti in slabosti

Tako kot na vseh področjih, se tudi pri porodih ljudje odločajo preizkusiti drugačne metode, kot so bile navadi do danes in tako vse bolj pogosto slišimo, da se nosečnica odloči za porod v vodi. Nekateri so nad to možnostjo navdušeni, spet drugi se bojijo, da ne bi otrok med porodom v vodi žalostno utonil.

V nekaterih kulturah je bilo rojevanje v jezerih in plitvinah rek že ustaljena praksa, ko se je v Evropi to šele začelo razvijati, v drugi polovici dvajsetega stoletja pa so v Franciji možnost poroda v vodi vpeljali tudi v porodnišnice, kljub temu da je bila zahodna medicina takim novostim precej nenaklonjena.

Porod v vodi pogosto pomeni manj bolečin

Eden najpomembnejših razlogov, zaradi katerih se nosečnice odločijo za porod v vodi, je želja po zmanjšanju bolečin. Porod v vodi naj bi bil namreč precej manj boleč od klasičnega. Večina žensk, ki so se odločile, da rodijo v vodi, tako ni potrebovala anestezije. Poleg tega naj bi voda pospešila rojevanje. Večinoma se podatki o prednostih nanašajo predvsem na prvo fazo poroda, torej od začetka popadkov pa do trenutka, ko je maternični vrat povsem odprt. Topla voda naj bi bila koristna predvsem za nosečnico, saj ima lahko pomirjajoč učinek, vendar ta vrsta poroda ne zmanjša nujno možnosti za različne zaplete. Nekateri podatki kažejo tudi, da naj bi porod v vodi zmanjševal tveganja za hujše raztrganine, vendar pridobljeni podatki še niso dovolj obsežni, da bi bilo mogoče povsem zagotovo potrditi te hipoteze.

- Oglas -
Porod v vodi

Kaj pa tveganja pri porodu v vodi?

Za medicinsko osebje je načeloma precej lažje, če zadnji del poroda poteka izven vode. To namreč olajša hitro ukrepanje v primeru kakršnih koli zapletov. Če se na primer izkaže, da bo potreben nujni carski rez, lahko premestitev porodnice iz bazena vzame kar nekaj zelo dragocenega časa. Porod v vodi lahko poleg tega poveča možnost za okužbe pri otroku, obstaja pa tudi nevarnost, da se popkovina pretrga, preden pride otrok iz vode, kar je seveda lahko izjemno nevarno. Druga tveganja, povezana s porodom v vodi, so še negativen vpliv na otrokovo telesno temperaturo, ki je lahko prenizka ali previsoka, ali otrokove težave z dihanjem. Verjetnost, da pride do težav, ki so posledica samega poroda v vodi, je sicer zelo majhna, vendar je vsekakor potrebno preučiti vse prednosti in slabosti določenih oblik poroda, preden sprejmete dokončno odločitev.

Za koga je porod v vodi sploh primeren?

Preden začnete razmišljati o porodu v vodi, morate vedeti še, da v nekaterih primerih takšna oblika poroda ni izvedljiva oziroma je odsvetovana. To velja na primer za nosečnice s preeklampsijo in diabetesom. Porod v vodi poleg tega ni mogoč pri tistih ženskah, ki pričakujejo več kot enega otroka, kadar gre za prezgodnji porod, ko je otrok nadpovprečno velik ali če je pri mami prisotna okužba. Načrtovanje morebitnega poroda v vodi naj tako vsekakor poteka v skrbnem sodelovanju z izbranim ginekologom, ki vam bo tudi podrobneje predstavil prednosti in slabosti te oblike poroda z upoštevanjem specifik vaše nosečnosti. Če se odločite za tak način poroda, se prepričajte, da bo ob vas oseba, ki ima dovolj izkušenj s tovrstnimi porodi in ki bo znala dovolj zgodaj prepoznati morebitne težave. Ne glede na to, za katero obliko poroda se po premisleku odločite, pa na koncu še vedno velja: samo ne pozabite dihati!

Porod v vodi - kako poteka?

Porod v vodi je za nekatere bolj sproščujoč

Izkušnje so pokazale, da voda na telo porodnice učinkuje sproščujoče, lajša bolečino oziroma jo pomaga prenašati, porod v vodi pa omogoča tudi, da lažje najdemo najbolj optimalen položaj za porod. Ni nujno, da celoten porod poteka v vodi, porodnici je prepuščeno, da se sama odloči kdaj bo vstopila v vodo in kdaj izstopila.

Voda mora biti za porod dovolj globoka, da vzgon pomaga telesu pri sproščanju mišic, imeti pa mora  prijetnih 36 do 37 stopinj, saj previsoka temperatura deluje utrujajoče. Najbolj primeren čas za vstop v porodno kad je takrat, ko so popadki redni in močni, vendar, kot že rečeno, se porodnica o tem odloča sama, razen če ne pride do zapletov. V primeru težav se mora porod v vodi namreč takoj preseliti na običajno porodno mizo. Če se ženska v kadi preveč sprosti, lahko popadki celo prenehajo in takrat mora iz vode izstopiti, dokler se popadki zopet ne pričnejo.

Katere so prednosti poroda v vodi?

Prednosti poroda v vodi so: manjše tveganje za pretrganje presredka, saj voda tkivo mehča, boljša izkoriščenost težnostne sile, porod v vodi pa je za otroka tudi manj stresen, saj je prehod iz maternice bolj blag, kot pri običajnem porodu. Nekateri se sicer bojijo, da bi otrok v kadi v pljuča vdihnil vodo, vendar je ta bojazen odveč, ker otrok vdihne šele, ko pride v stik z zrakom.

Porod v vodi pa se odsvetuje, kadar gre za rizično nosečnost, pri boleznih srca, psihičnih boleznih, visokem krvnem pritisku, če otrok ni v pravilni legi, če vaginalni porod ni mogoč, ter če je v zadnjih tednih nosečnosti prihajalo do krvavitev. Tudi pri večplodni nosečnosti ali prezgodnjem porodu se tak postopek ne izvaja.

- Oglas -

V Sloveniji so se porodi v vodi začeli izvajati v letu 1995, priporočljivo pa je, da se ženske pred odločitvijo posvetujejo o prednostih in slabostih poroda v vodi, ter se na koncu odločijo za tisto možnost, ki se njim zdi najbolj primerna, saj same najbolj dobro vedo, kaj je dobro zanje.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -